Haberler

Tdbb 4. Olağan Genel Kurulu

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kültür coğrafyasının en önemli sorunu olan teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini, bunun sadece Türkiye'nin problemi olmadığını söyledi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kültür coğrafyasının en önemli sorunu olan teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini, bunun sadece Türkiye'nin problemi olmadığını söyledi.

TDBB 4. Olağan Genel Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Genel kurul öncesi, "Osmanlı Belgelerinde 1. Dünya Savaşı ve 100. Yılında Çanakkale Zaferi" sergisinin açılışı, TDBB Başkanı Karaosmanoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TDBB'nin Kurucu Genel Başkanı Erol Kaya, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Azerbaycan Adalet Bakanlığı Yerel Yönetimler Çalışma İş Merkezi Başkanı Mehdi Selimzade ve Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından yapıldı.

Serginin açılışının ardından, TDBB'nin tanıtım filmi, Türkçe ve İngilizce olarak gösterildi.

Karaosmanoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'de son günlerde herkesin yüreğini yakan acı olayların yaşandığını, şehit düşen polis, asker ve kamu görevlilerini saygıyla selamladığını ifade ederek, "Ruhları şad olsun" dedi.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu, bu tür karışıklıkların ve saldırıların üstesinden gelebilecek gücü bulunduğunu dile getiren Karaosmanoğlu, "Bunlara asla pabuç bırakmayacağız. Allah hepsine rahmet eylesin, mekanları cennet olsun" diye konuştu.

Karaosmanoğlu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kültür coğrafyasının en önemli sorunu olan teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun sadece Türkiye'nin problemi olmadığını ifade etti.

Gönül coğrafyasındaki değişik ülkelerde insanın içini yakan karışıklıkların çıktığını aktaran Karaosmanoğlu, "Gönül coğrafyamızın, Türk dünyasının gelişmesini, kalkınmasını, huzurunu istemeyen önemli güçler var. Bize onurlu yaşamayı, söz sahibi olmayı, konuşmayı, mutlu yaşamayı çok görenlere karşı Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak üstlendiğimiz görev; daha güzel şekilde tanışmak, kaynaşmak, birbirimize destek ve yardımcı olmak, tecrübelerimizi, bilgilerimizi paylaşmak. İnanıyorum ki bu yaşadığımız coğrafyaya huzur, mutluluk getirecektir. Biz bunların adımını atmak, bu çalışmaları yapmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Karaosmanoğlu, yerel yönetimlerin görevinin, o beldede yaşayan insanların müşterek ne kadar ihtiyacı varsa, insani ihtiyaçlarını en sağlıklı şekilde karşılamak olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim inancımızda, gönül coğrafyamızda yetişen büyüklerimizin, gönül insanlarının bize öğretilerinden bunu alıyoruz. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin' öğretisi, bizim gönül coğrafyamızı kuşatan bir bilgidir. Bu inançla yaşadığımız coğrafyadaki insanlara hizmet edeceğiz. İnsan yaşıyorsa, devletin bir değeri vardır. İnsana değer verebiliyorsak, devlet bir şey ifade eder. İnsanın olmadığı yerde, devletin hiçbir anlamı yoktur zaten. Devlet insan için vardır, insanı yüceltmek için vardır. İnsana onurlu bir hayat sunmak için bir teşkilattır devlet. Devlet erkini elinde bulunduran kişilerin görevi; o coğrafyadaki insanları yüceltmek, geliştirmek, sağlıklı, onurlu bir hayat yaşatmaktır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak inanıyorum ki en önemli görevimiz, gönül coğrafyamızda Türk dünyasının bu geniş coğrafyası içinde yaşayan insanların daha sağlıklı, daha mutlu, daha onurlu bir hayata kavuşturmaktır. Bütün müşterek ihtiyaçlarını, en verimli şekilde karşılamaktır. Bu birlik çatısı altında da bilgilerimizi, tecrübelerimizi en güzel şekilde paylaşmak hepimizin görevidir."

Birlik çatısı altında aynı dili konuşmanın herkes için çok verimli olduğunu belirten Karaosmanoğlu, ortak dil, gönül diliyle birleştiği zaman gönül coğrafyasının kalkınacağını, gelişeceğini ve buralarda yaşayan insanlara daha iyi hizmet edileceğini söyledi.

"İnanıyorum ki PKK terörünü de hep birlikte bitireceğiz"

Genel kurulda daha sonra divan heyeti oluşturuldu. Divan başkanlığına AK Parti İstanbul Milletvekili Kaya, divan üyeliğine Azerbaycan Adalet Bakanlığı Yerel Yönetimler Çalışma İş Merkezi Başkanı Mehdi Selimzade, Kırgızistan Mahalli İdareler Bakan Yardımcısı Sancar İkramov ve KKTC Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar seçildi.

Kaya, yaptığı konuşmada Türkiye'nin üzüntülü günler yaşadığını, Hakkari Dağlıca'da 16 askerin, Iğdır'da 13 polisin şehit olduğunu belirterek, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Türkiye'de yaşanan olayların tarihsel süreciyle ilgili birkaç tespitini paylaşmak istediğini dile getiren Kaya, "Anadolu coğrafyası, medeniyetlerin kurulduğu, kesiştiği ve ittifak ettiği bir yerdir. Aynı zamanda tarihin en büyük ihanetlerinin yaşandığı bir coğrafyada bulunmaktayız. Bu kadim coğrafya, büyük medeniyetlerin kurulduğu, kısaca dünyanın da kurulduğu, endişelerimi de söylemekten imtina ediyorum ama kıyametin de kopacağı bir coğrafya olacağını düşünüyorum" dedi.

Kurtuluş Savaşı'nın Türk, Kürt, Laz, Arap, Boşnak, Çerkez demeden birlikte verildiğini vurgulayan Kaya, "İnanıyorum ki PKK terörünü de hep birlikte bitireceğiz. Birliğimizi muhafaza etmek, devletimizi, ülkemizi, bayrağımızı korumak, temel olarak sağduyumuzu muhafaza etmeye, hukuka uygun davranmaya ve kardeşliğimizi daha fazla güçlendirmeye esas olacaktır" ifadelerini kullandı.

Karaosmanoğlu yeniden başkan

Kurul, faaliyet, denetim ve mali raporunun sunumuyla devam etti. Birlik tüzüğünün bir maddesinde yapılan değişikliğin ardından, kapanan bazı belediyelerin üye aidat borçlarının silinmesi oy birliğiyle kabul edildi. Kurulda daha sonra birlik organlarının seçimine geçildi. İbrahim Karaosmanoğlu, yeniden birlik başkanlığına seçildi. Karaosmanoğlu ve yeni yönetim kurulu, 2015-2018 yılları arasında görev yapacak.

İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gedik de toplantı sonunda bankanın faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi. TDBB'ye üye belediyelerin istemesi halinde, İlbank'a benzer kuruluşların o ülkelerde kurulabileceğini ifade eden Gedik, bunun için de gerekli desteği sağlayacaklarını aktardı.

Türk Cumhuriyetleri'ne kredi açmalarının söz konusu olmadığını anlatan Gedik, İller Bankası'nın yasasında değişiklik düşünüldüğünü, bu değişiklik sonunda diğer ülkelerle mali ilişkiler içinde olacaklarını söyledi.

Genel kurula ayrıca, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Kenan İpek, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül , Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve milletvekilleri de telgraf gönderdi.

Toplantı sonunda katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Karaosmanoğlu Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title