Haberler

Tcmb Finansal İstikrar Raporu Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporunda, son yıllarda alınan makro ihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamının, ülke ekonomisinin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdiği ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporunda, son yıllarda alınan makro ihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamının, ülke ekonomisinin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdiği ifade edildi.

TCMB tarafından Mayıs 2016 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu, bankanın internet sitesinde yayımlandı.

Raporda, bir önceki rapor döneminden bu yana küresel risk iştahında bir miktar iyileşme

gözlendiği belirtilerek, bununla birlikte genel olarak küresel piyasalardaki oynaklığın devam ettiği dile getirildi.

Bu

doğrultuda, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının da dalgalı seyrini

sürdürdüğüne işaret edilen raporda, son yıllarda alınan makro ihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamının, ekonominin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdiği aktarıldı.

Raporda, bu çerçevede küresel

sermaye akımlarındaki yüksek oynaklığa rağmen son dönemde Türkiye ekonomisinin istikrarlı olarak büyümeye devam ettiği vurgulandı.

Türkiye ekonomisine ilişkin yakın dönem makro ekonomik gelişmelerin, finansal

istikrar açısından genel olarak ılımlı bir tablo çizdiği kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"2015 yılında beklentilerin

üzerinde bir büyüme performansı gözlenirken, yurt içi ekonomiye ilişkin üretim ve

tüketim dinamikleri, bu performansın 2016 yılında da devam edeceğine işaret

etmektedir. Enflasyonun resmi yıl sonu tahminleri doğrultusunda ilerlediği

gözlenmektedir. Kamu maliyesindeki disiplin devam etmektedir. Ilımlı ve istikrarlı büyüme eğilimi korunurken, dış ticaret hadlerinde yaşanan olumlu gelişmeler, tüketici kredilerinin ılımlı seyri ve temkinli para politikası duruşunun etkisiyle cari işlemler dengesinde iyileşme devam etmiştir. Cari açığın

finansmanı ağırlıklı olarak doğrudan sermaye yatırımları ve diğer uzun vadeli

kaynaklarla sağlanmıştır."

"BES'e otomatik katılım finansal istikrarı destekleyecek"

Raporda, tasarruf mevduatında yaşanan artış ve bireysel kredilerdeki ılımlı seyre bağlı olarak hane halkı finansal kaldıraç oranının (yükümlülük/varlık) gerilemeye devam ettiği belirtilerek, "Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım ve gelire dayalı makro ihtiyati düzenlemeler, tasarruf eğilimini ve basiretli borçlanmayı teşvik ederek finansal istikrarı destekleyecektir." denildi.

Bireysel kredi büyüme hızının ılımlı seyrini sürdürürken, hane halkı varlıklarının büyük

oranda mevduat ve emeklilik yatırım fonları kaynaklı artış gösterdiği bilgisi verilen raporda bu

doğrultuda, hane halkı borçluluğunun makul ve sürdürülebilir düzeylerde seyrettiğine işaret edildi.

Raporda, reel sektör borçluluğunda özellikle kur artışı kaynaklı sınırlı bir artış gözlendiği aktarılarak, ancak bu süreçte Yabancı Para (YP) kredi vadelerinin uzaması ve YP kredi kullanımının risk

yönetiminde daha başarılı olan büyük ölçekli firmalarda yoğunlaşmasının, reel sektörün

döviz kuru kaynaklı risklere maruz kalma ihtimalini azalttığı dile getirildi.

Hane halkı kesiminde

olduğu gibi firmalar kesiminde de basiretli borçlanmaya dikkat edilmesinin, ülke ekonomisinin küresel dalgalanmalara karşı dayanıklılığını artıracağı vurgulanan raporda şunlar kaydedildi:

"Yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Kredilerin bileşimine bakıldığında, ticari kredilerin tüketici kredilerine kıyasla daha yüksek bir oranda büyümeye devam ettiği görülmektedir. Tüketici kredilerinin risk ağırlıklarına dair yapılan düzenlemeler, ücret gelişmeleri ve finansal koşullarda yaşanan iyileşmeler önümüzdeki dönemde kredi büyümesini destekleyebilecektir. Bununla birlikte, sıkı para politikası duruşunun ve makro ihtiyati politika çerçevesinin katkısıyla yıllık kredi büyümesinin makul düzeylerde devam edeceği öngörülmektedir.

Bankaların tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranındaki yukarı yönlü eğilimin son dönemde bireysel krediler ve KOBİ kredileri kaynaklı olmak üzere yataylaştığı görülmektedir. İktisadi faaliyetlerdeki ılımlı seyrin devam etmesinin kredi risk görünümünü iyileştirmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, sektörel gelişmelerin yakından takip edilmesi önem taşımaktadır."

"Bankacılık sektörünün yurt dışından temin ettiği borçların vadesi uzamaya devam ediyor"

Raporda, küresel finansal piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşandığı son altı aylık dönemde bankaların yurt dışından kaynak temininde sorunsuz devam ettiği değerlendirmesi yapıldı.

Dış kaynak kullanımının azaldığı vurgulanan raporda, olumlu borçlanma maliyetleri ile borçlanma vadelerindeki uzamanın, bankaların yurt dışı kaynaklara erişimindeki olumlu seyre işaret ettiği bildirildi.

Raporda, yurt dışı kaynaklarda uzun vadeli kullanımı teşvik eden makro ihtiyati politikaların, dış borçların vadesini uzatmak suretiyle, bankaların küresel piyasalardaki olumsuz gelişmelere karşı olan duyarlılığını azalttığı belirtilerek, "Bankalara tahsis edilen depo limitleri ile TCMB'de bulundurulan döviz ve altın varlıklarının toplamının sektörün kısa vadeli borçlarını fazlasıyla karşılamaktadır. Bu durum, döviz likiditesinde yaşanacak dalgalanmalara karşı sektörün yeterli likidite tamponlarına sahip olduğunu göstermektedir." ifadeleri kullanıldı.

Uygulamadaki tedbirlerin etkisiyle bankacılık sektörünün yurt dışından temin ettiği borçların vadesinin uzamaya devam ettiğinden de bahsedilen raporda, bu gelişmenin bankaların döviz likiditesi dalgalanmalarına karşı dayanıklılığını artırdığı belirtildi.

Raporda, bankaların sermaye yeterlilik oranlarında 2015'in son çeyreğinden itibaren iyileşme gözlendiği aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Basel Komitesi tarafından koordine edilen Düzenleme Tutarlılığı Değerlendirme Programı (RCAP) kapsamında da ülkemiz risk bazlı sermaye düzenlemeleri ve likidite düzenlemeleri açısından tam uyumlu bulunmuştur. Bu değerlendirmeler çerçevesinde, ülkemizde finansal istikrara ilişkin gelişmelerin şematik yansımasına aşağıdaki makro gösterimde yer verilmiştir. Buna göre son altı aylık süreçte, küresel ekonomi, yurt içi piyasalar, ödemeler dengesi ve kamu kesimi gelişmelerinin finansal istikrar üzerinde belirleyici olduğu görülmektedir. Küresel ve yurt içi piyasalar ile birlikte ödemeler dengesi ve kamu kesimlerinin finansal istikrara olumlu yönde katkı yaptığı değerlendirilmektedir."

Rapor'da ayrıca, TCMB'nin fiyat istikrarını sağlama hedefine odaklı ve finansal istikrarı destekleyici duruşunu koruduğu da vurgulandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title