Haberler

TCMB'den Faiz Politikasında Geri Adım Yok

Güncelleme:

Faiz koridorunun üst bandında yapılan 25 baz puanlık indirimle Merkez'in piyasaya tansiyonun düştüğü ve normale dönüldüğü mesajı verdiğini belirten Göksu, Dolar/TL kurunda yaşanan yukarı yönlü harekette Moody's'in Türkiye açıklamasının da payı olduğunu kaydetti.

Merkez "Tansiyon Düştü" Mesajı Verdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentilerine paralel olarak faiz koridorunun üst bandında (Marjinal fonlama oranı) 25 baz puanlık bir indirime gitti. Faiz koridorunun üst bandında yapılan bu indirimle beraber, haftalık olarak fonladığı politika faizinde bir değişiklik yapılmadı ve yüzde 7.5'da sabit bırakıldı. Geç likidite penceresinde ise, borçlanma faiz oranı yüzde 0'da sabit tutulurken, borç verme yüzde 10,5'den yüzde 10.25'e çekildi.

Toplantı metninin detayları incelendiğinde, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunulması dikkat çekmektedir. Hatırlanacağı üzere TCMB hafta sonu BDDK ile gerçekleştirdiği toplantıda piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bir dizi tedbir uygulamaya koymuştu. TCMB'nin hafta sonu aldığı önlemlerle birlikte iç tarafta yaşanan siyasi gelişmeler sonrasında piyasaya tansiyonun düştüğü ve normale dönüldüğü mesajı verdiğini söyleyebiliriz.

Ayrıca toplantı notuna da ''Piyasalardaki gelişmeler yakından takip edilerek gerekmesi halinde finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirleri alınmaya devam edilecektir'' ifadesinin eklendiğini görmekteyiz. Bu ifadeyle birlikte Merkez Bankasının gerektiğinde piyasaya müdahaleye hazır oldukları mesajını verdiğini söyleyebiliriz.

Moody's açıklaması da etkili oldu

TCMB'nin faiz kararının piyasa reaksiyonunu incelediğimizde, dolar kurunda TL varlıklarında yaşanan geri çekilmenin etkisiyle 2.9875 seviyesinin test edildiğini gözlemledik. Gerek darbe sonrası operasyonların genişlemesi, gerekse kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar Türk Lirası varlıklarındaki negatif seyrin sürmesine neden oluyor. Özellikle "sıfırcı hoca" olarak bilinen Moody's'in darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldığını açıklaması TL varlıkları üzerindeki baskıyı artıran negatif unsur olarak karşımıza çıkıyor. Moody's'in 5 Ağustos'ta gerçekleştireceği toplantısında olası bir not indirimi ile ülkenin kredi notunu çöp seviyesine indirmesi TL'de değer kayıplarının derinleşmesine neden olabilir. Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük düzey olan Baa3 seviyesinde derecelendirildiğini de hatırlatalım. Kurda gelinen seviyeleri değerlendirdiğimizde, 2.9875-3.0000 direnç bölgesinin aşılamadığını görüyoruz. MB'nin piyasaya verdiği mesajla birlikte kurda bu bölge aşılamamış olsa da Moody's'den gelebilecek olası bir açıklama kurda bu seviyelerin aşılmasına neden olabilir. 2.9670-2.9500 bandı altında bir fiyatlama görülmediği sürece kurda yukarı gitme isteğinin sürebileceğini de belirtelim.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Merkez Bankası Göksu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title