Haberler

TCG Karataş Gemisi İskenderun'da -

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının sahillere yakın bölgelerdeki karakol ve denizaltı savunma harbi görevlerini karşılamak üzere ''Yeni Tip Karakol Gemisi'' projesi kapsamında yerli sermaye ve emek ile inşa edilen TCG Karataş Gemisi (P-1212), İskenderun Deniz Üs Komutanlığına teslim edildi.

İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Atilla Demirhan, teslim töreninde, 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı'nı kutlamanın yanı sıra, milli imkanlarla inşa edilen ve İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'nda ilk defa ve daimi konuşlandırılacak TGC Karataş'ı (P-1212) karşılamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında bulunan Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili, bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna ve bir iç denize sahip, jeopolitik ve jeostratejik konumu gereği önemi her gün daha da artan bir ülke olduğunu vurgulayan Demirhan, şöyle devam etti:

''Denizler, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmezdir. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar. Tüm dünya ticaretinin yüzde 75'inin deniz yolları ile yapıldığı gözönüne alındığında bu başarı daha iyi anlaşılmaktadır. 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk vatandaşlarına denizcilik alanında, gemi inşa ve tersanecilik alanlarında birçok imtiyaz sağlanmış ve günümüzde şu anda bir tanesi karşımızda heybetle duran, milli sermaye ve emek ürünü gemilerimiz, şanlı bayrağımızı engin deniz ve okyanuslarda gururla dalgalandırmaya başlamıştır. Türkiye, dünyada savaş gemisi tasarım ve inşasını gerçekleştirebilen 10 ülke arasına girmiş bulunmaktadır. Daha önce yurt dışından satın almak zorunda kaldığımız bu gemileri bugün, kendi mühendislerimiz, teknisyenlerimiz ve işçilerimiz beraber üretmektedir.''

Demirhan, İstanbul'da inşa edilen TCG Karataş'ın, Türk Deniz Kuvvetleri'nin boğazlarda, üs, liman yaklaşma suları ve sahillere yakın bölgelerde keşif, gözetleme, karakol ve denizaltı savunma harbi görevlerini icra edebilecek 16 modern karakol gemisinden biri olduğunu anlattı.

Demirhan, ''TGC Karataş, bin 300 deniz mili seyir siası ile her geçen gün önemi artan Akdeniz'de sancak ve varlık gösterecek, şanlı Türk bayrağımızı dalgalandıracak, dosta güven, düşmana korku verecek önemli deniz gücü olacaktır'' diye konuştu.

TGC Karataş Komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Mustafa Azimli de 24 Ocak 2012'de sac kesim işlemleriyle bir çelik yığını halindeyken inşa faaliyetlerine başlanan ve 17 Eylül 2013'te denize indirilen, 9 Mayıs 2014'te de savaş gemisi olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildiğini kaydetti.

Azimli, İskenderun Deniz Üs Komutanlığı kuruluşuna alınan Tuzla sınıfı karakol gemilerinin on üçüncüsü olan TCG Karataş'ın, cumhuriyet donanmasında bu ismi taşıyan ilk gemi, cumhuriyet tarihinde İskenderun'a bağlanacak ilk savaş gemisi özelliği taşıdığını belirtti.

İnşa faaliyetleri sonrası liman ve seyir kabul testleri esnasında TCG Karataş'ın her türlü şart ve ortamda en zorlu koşullarda denizcilik vasıflarını ispat etmiş, sahip olduğu silahların üstün yeteneklerini başarıyla icra ettiğini, su üstü ve deniz altı savunma harbi niteliklerine sahip olduğunu vurgulayan Azimli, ''Bugün, Türk savunma sanayisinin geldiği nokta itibariyle hepimizi gururlandırmakta ve heyecanlandırmaktadır. TCG Karataş ve personeli, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına, denizcilik gelenek ve göreneklerine, kanun ve nizamlarına ve vatanına kuvvetli bağ ile bağlı olup, her şartta daima harekata hazırdır'' dedi.

Törene Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Adana Tümen Komutanı Tümgeneral Bahadır Köse, 39. Mekanize Tugayı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Atınç, Adana Bölge Jandarma Komutanı Tuğneral Hamza Çelepoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Katılımcılar, gemiyi gezerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Geminin limana gelmesi

Gemi personelinin gemiden inişi

protokol konuşmaları

Protokolün gemideki incelemeleri

Gemiden detaylar

Kaynak: AA / Güncel

Kabotaj Ve Deniz Bayramı İskenderun Türkiye Karataş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title