Haberler

TİB Başkanı, Mahkeme Kararı Olmadan Site Kapatabilecek

Güncelleme:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internette bireysel hakkın ihlali ya da özel hayatın gizliliğiyle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu düzenleme hiçbir şekilde sansür getiren bir düzenleme değil. Eğer içerik, sadece özel hayatın gizliliğine ilişkin bir husus ise TİB Başkanı doğrudan ya da mahkeme kararıyla erişimi engelleyebilecek." dedi.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda, bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı" görüşüldü. Toplantıda, internet erişiminin engellenmesi, içeriğin yayından kaldırılması, uyarı yöntemleri ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne ilişkin madde de tartışıldı.

"MEVCUT YASA YALNIZCA KATALOG SUÇLARI İÇERİYOR"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, söz konusu maddeye ilişkin açıklama yaptı.

Mevcut kanunun bu konudaki yetersizliğini dile getiren Elvan, öncelikle yasanın, çocukların cinsel istismarı, müstehcenlik, fuhuş gibi katalog suçları içerdiğini ancak bireysel hakkın, özel hayatın gizliliğinin ihlali halinde erişimin engellenmesinin söz konusu olmadığını kaydetti.

Gelişmiş ülkelerin uygulamalarının hem katalog suçları hem de bireysel hak ve özel hayatın gizliliğine yönelik işlenen suçları içerdiğini belirten Elvan, "Bizim yasamızda ise bireysel hakların ihlali ve özel hayatın gizliliğine ilişkin durumlarda erişimin engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil. 'İçeriğin çıkarılması' adı altında bölüm var ama bugüne kadar uygulanamamış. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamada, komple bir internet sitesinin engellenmesi söz konusu değil. Sadece sakıncalı bulunan içeriğe yönelik engelleme söz konusu" diye konuştu.

"MEVCUT YASADA MAHKEME KARARI YETMİYOR"

Mevcut yasaya göre, internet üzerinde bireysel hakkının ihlal edildiğini gören bir vatandaşın, önce söz konusu içerik sağlayıcısına başvurması ve 2 gün bekledikten sonra mahkemeye müracaat etmesi gerektiğini anlatan Elvan, mahkemenin de bunu 3 gün içinde sonuçlandırması gerektiğini söyledi. Elvan, yaklaşık bir hafta gibi bir sürenin söz konusu olduğunu, bu süre içinde ihlal içeren bu yayının internette yayınlanmaya devam ettiğini söyledi.

İçerik sağlayıcıların genellikle yurtdışında olduğuna dikkati çeken Elvan, "Mahkeme söz konusu içeriğin yayından kaldırılmasına hükmetse bile içerik sağlayıcının bunu yayından kaldırmaması halinde bir şey yapamıyorsunuz" ifadesini kullandı.

"YENİ YASAYLA BİREYSEL HAKLARI KORUYACAĞIZ"

Elvan, şöyle devam etti:

"Yeni düzenlemeyle, özellikle bireysel hakları korumayı amaçlıyoruz. Diyelim ki herhangi bir vatandaşımız mağdur oldu. İki gün boyunca içerik sağlayıcısından yanıt beklemek zorunda olmayacak. İçeriğin engellenmesi için doğrudan mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme 24 saat içinde karar vermek zorunda olacak. Bu, yalnızca bireysel hakların ihlaline yönelik olacak. Mahkeme kararını verir vermez, bu kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderecek ve Birlik tüm erişim sağlayıcılarını uyaracak. Ardından 4 saat içinde Birlik o yanının çıkarılmasını sağlayacak. Burada mahkeme kararı olmadan engelleme söz konusu değil. Yani bir sansür uygulaması söz konusu değil.

"TİB BAŞKANI, ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLALİNDE DEVREYE GİRECEK"

Eğer içerik, sadece özel hayatın gizliliğine ilişkin bir husus ise TİB Başkanı doğrudan ya da mahkeme kararıyla erişimi engelleyebilecek. Mahkeme de 48 saat içinde konuyla ilgili karar vermek zorunda olacak. Eğer mahkeme de 'erişimi engelleyin' derse engelleme devam edecek. 'Engellemeyi kaldırın' derse, bu engelleme kaldırılacak.

Getirdiğimiz bu düzenlemenin, geri kalmış ülkelerdeki düzenlemelere benzetilmesi kesinlikle doğru değil.

"SİTENİN TAMAMINA ERİŞİMİN ENGELLENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Oralarda internet sitesine erişim doğrudan engelleniyor. Ama bizim getirdiğimiz düzenlemede, sitenin tamamına erişimin engellenmesi söz konusu değil. Yalnızca, ilgili içeriğe ilişkin. Yani bir paragraflık yazıdan dolayı engelleme söz konusuysa, yalnızca o paragrafa yönelik engelleme söz konusu olacak. Sitenin erişime engellenmesi gibi bir uygulamaya gidilmeyecek.

Bu düzenleme hiçbir şekilde sansür getiren bir düzenleme değil. Bizi gelişmiş ülke standartlarına ulaştıran ve gerçek anlamda mevcut kanunu işlevsel hale getiren bir düzenlemedir."

"ÇALIŞMALAR GEZİ PARKI OLAYLARINDAN ÖNCE BAŞLADI"

Yeni düzenlemenin Ceza Kanunu gibi de değerlendirilemeyeceğini kaydeden Elvan, mahkeme kararının kesinlikle arandığını ifade etti. Elvan, özel hayatın gizliliğine yönelik mahkeme kararı olmaksızın alınan kararın da mahkeme karar verinceye kadar yapılan geçici bir uygulama olduğunu vurguladı.

Hapis cezasının kaldırılmasına ilişkin ayrıntıya da açıklık getiren Elvan, "İnternet üzerinden yayın yapan birçok önemli şirket, 'hapis kararını kanununuzda tuttuğunuz sürece ülkenize gelmeyiz. Diğer ülkelerdeki uygulama bu şekilde değil' diyor. Bu nedenle, para cezasına dönüştürme gibi bir uygulama tercih edildi" diye konuştu.

Elvan, devletin internette polislik yapmayacağını, uygulamanın tamamının yargı kararlarına bağlı olduğunu söyledi.

Söz konusu düzenlemenin 17 Aralık'ta başlayan operasyonların ardından hazırlandığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Elvan, bu çalışmanın Gezi Parkı olaylarından da önce yapıldığını bildirdi.

Elvan, internet verilerinin 6 ay ile 2 yıl arasında tutulmasının bir fişleme olarak değerlendirilemeyeceğini anlatarak, bu verilerin devlet tarafından değil, işletmeciler tarafından muhafaza edildiğini vurguladı. Elvan, burada bir içeriğin söz konusu olmadığını, yalnızca kayıtların tutulacağını, ayrıca bunun AB direktifleri arasında yer aldığın kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500

Yorumlar (31)

Demedi demeyinlhkh@hotmail.com:

Esadı kınadı adam git gide cozutmaya başladı, herşeye hazır olun millet bu adam kendisini kurtarmak için herşeyi yapar, iç savaş bile çıkartır. Hadi be oradan derseniz, geçmişe bakmanız yeterli olur. Erbakanı yok etti, Abdullatif Şeneri yok etti, Deniz Baykalı yok etti, Cemaati yok edecek... İyi bakın diğer partilerde bile karşısında duracak tek adam yok, neden? Adam İran taktiği oynuyor, göreceksiniz daha kötü hale getirecek ülkeyi.

26
3
yanıtYanıtla
YOK ÖYLE BELEŞ..bulut24h@hotmail.com:

BAŞBAKAN, NASIL BİR TEHİLKELİ ADAMMIŞKİ TÜRKİYENİN YARISI ONA OY VERİYOR!..KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK!..UYSAL BAŞBAKAN, ERBAKANI NE HALE SOKTUKLARINI BÜTÜN TÜRKİYE İBRETLE İZLEDİ. YOK ARTIK KOYUN GİBİ ZALİMLİKLERE SES ÇIKARMAYAN LİDERLER ARTIK!..HERKES HAK ETTİĞİNİ GÖRECEK!..BAŞBAKANDAN ZALİMLER KORKSUN ARTIK!..

yanıt0
yanıt0
CENGİZnkarabiyik@mynet.com:

ŞUNU UNUTMA BU ÜLKEDE SİZDEN ÇOK FAZLA CESUR VE KİMSEDEN HELE EHELE SİZDEN KORKMAYACAK MİLYONLAR VAR,UNUTMAKİ HİTLERİDE DESTEKLEYEN MİLYONLAR VARDI,FAKAT SADECE ALMANYAYI DEĞİL DÜNYAYI KANA BULADI,ÖYLE ORTALARDA YAYGARA KOPARACAĞINIZA EYER BURALARDA TUTULAN YEVMYECİLERDEN DEĞİLSEN ŞAPKANI ÖNÜNE AL DÜŞÜN,BUGÜN,BU BOYUTLARDA BİR YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDAN SONRA HERKES YARGIYA HESAP VERECEK DİYİP GENELKURMAY BAŞKANI BİLE TUTUKLANIRKEN YARGIYI RAHAT BIRAKIN DİYENLERİN KENDİLERİNİN YARGIYA BIRAK HESAP VERMEYİ YARGIDAN HESAP SORMALARINI,MEYDAN OKUMALARINDAKİ TEZATI SANA ANLATILAN YALANLARIN IŞIĞINDA DEĞİL BİRAZ HUKUKU VE ADALET KAVRAMLARINI DÜŞÜNEREK CEVAPLA,DAHA DÜN İLERİ DEMOKRASİ NARALARI ATNLARIN NASIL OLUYORDA BUGÜN ÜLLEYİ 3 DÜNYA ÜLKELERİNİN BİLE ALTINA GÖTÜRÜYORLAR,NASIL OLUYORDA DEMOKRASİYİ,HUKUK TAMEMEN KENDİ DÜŞÜNCELERİNE HZİMET EDEN KURUM OLARAK GÖRÜYORLAR,KENDİ GELECEĞİNİZİ DÜŞÜNMÜYORSANIZ ÇOCUKLARINIZIN GELECEĞİNİ DÜŞÜN

yanıt0
yanıt0
UYUYAN DEV..bulut24h@hotmail.com:

DÜN ASKERİ YARGILAYANLARDA BU GÜN ÜLKENİN BAŞBAKANINI YARGILAMAYA ÇALIŞANLAR DA MALESEF DIŞ DESTEKLİ, İÇERDEN İŞBİRLİĞİ YAPAN MAŞALAR OLDUĞUNU HERKES GÖRDÜ ARTIK. ÖNCE ASKERİ PASİFİZE ETTİ, BAŞBAKANI KAHRAMAN ETTİ, İŞLERİNİ GÖRDÜLER ŞİMDİ İSE BAŞBAKANI YİYECEKLER!..SAĞIR SULTAN BİLE DUYDU!..BUNU GÖRMEYECEK KADAR CAHİLMİSİNİZ?!..GEZİ'DE AĞAÇ BAHANE DİYENLERİ DUYMADIN MI?!.BU GÜNDE YOLSUZLUK HİKAYELERİ BAHANE KARDEŞİM!..BÜYÜK FOTOĞRAFI GÖRELİM...AMAÇ TÜRKİYEYİ FELÇ ETMEK, HÜKÜMETİ BAHANE İLE İKTİDARDAN İNDİRMEK, AMA BAŞARAMAYACAKLAAAAARR!..

yanıt0
yanıt0
necatinkarabiyik@mynet.com:

uyuyan deve,dün yargıda partizan ve cemaat örgütlenmesi ülkenin geleceğini tehlikeye sokar,yargıyı adaletin değil partinizin cemaat şeyhinin amaçları doğrultusunda hareket eden kurum haline getirmek devlete ihanettir uyarılarını kulağını tıkayarak hsyk ya o üyeleri atayıp,dağlarda terörist kovalayan askerler teröristlerin gizli tanıklıklarıyla,suç üretme merkezlerinde uydurulan suçlarla,kendi verdiği özel yatkili mahkemelerde özel yetki verdiği savcılar o askerleri adaletin katledildiği duruşmalarda müebbete çarptırılırken yapılan isyanlara,yargı bağımsızdır yargıya müdahale etmeyin diğip ben bu davanın savcısıyım diyen kimdi,deniz feneri dolandırıcılığı bu yargı tarafından aklanmadı mı,şu an ortada çok somut deliller var,asrın yolsuzluk soruşturması ortaya çıkınca masum mağdur mu oldunuz,Siz bu milleti aptalmı sandınız

yanıt0
yanıt0
gakgoanadolu@hotmail.com:

Kendi kasetlerinin çıkması korkusuylamı bu kararı aldılar.düne kadar kimsenin özel hayatı kalmamıştı.ne olduda bukarar alındı.riyakar bi iktidar.islam la alaklı hiçbir yanınız Yok.tek derdiniz kendinizi kurtarmak...Ahlaksız siyaseti bu millete siz öğrettiniz...

25
4
yanıtYanıtla
Cengizcngz89@hotmail.com:

Elimizde sadece internet kaldı zaten onu da dalaverelerle alacaksınız. Basından, gazeteden öğrenemez olduk gündemi. Allah bela olarak verdi başımıza sizi.

23
5
yanıtYanıtla
muzaffermuzaffer@hotmail.com:

Dekolte giyen sunucu, eleştiri yapan yazar , hırsız yakalayan polis savcı, partisini eleştiren vekil ve binlercesi kovuluyor bu memlekette. 80 lerde bile böylesi gerçekleşmemiştir.

26
1
yanıtYanıtla
NECATİnkarabiyik@mynet.com:

EVRENİN DARBE ANAYASI SAYESİNDE İKTİDARA GELENLER,DARBECİ EVRENİ BİLE ARATIR OLDULAR.O BİLE DARBEDEN SONRA ERKLERİ ELİNE ALMAK İÇİN UĞRAŞMADI,ÜLKE DEMOKRASİYE GEÇSİN DİYE SEÇİMLE GELEN HÜKÜMETLERİN ÖNÜNÜ AÇTI,ASKERLERİN SEÇİLMESİNİ ARZU ETTİĞİ HALDE YERİNE ÖZAL SEÇİLDİ,FAKAT BUGÜN SEÇİMLE GELENLER DARBE YASALARINI BİLE YETERSİZ GÖRÜYOR,YASAMA YÜRÜTME YARGIYI YANİ BÜTÜN ERKLERİ ELE GEÇİRİYOR,HALK HİÇBİR ŞEY ÖĞRENMESİN KİMSE SESİNİ ÇIKARAMASIN DİYE PROTESTO EDENLER,YA VATAN HAİNİ,YA DIŞ DÜŞMANLAR,YA İSRAİL LOBİSİ DİYE DAMGALANIYOR,ULUSAL BASIN YAYIN SUSUTURDUKTAN SONRA ŞİMDİ SOSYAL MEDYA SUSTURULUYOR,DİKTATÖRLÜK NİR DİYENLERE,BUYRUN İŞTE SİZE DİKTATÖRLÜK.

yanıt0
yanıt0
S.B.saffet_b@yahoo.de:

Kapatın kapatın, bakalım nereye kadar, Bu Millet te sizi kapatacak, az kaldı !!!

22
3
yanıtYanıtla
Tüm 31 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title