Haberler

TBMM'nin Açılışının 96. Yıl Dönümü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "23 Nisan 1920'de küllerimizden yeniden doğduk. Bu toprakları vatan yaptık, namus bildik. Gemileri yaktık, gidecek, yerleşecek, sığınacak başka bir vatan olmadığını kanımızla, canımızla teyit ve tescil ettik." dedi.

Bahçeli, Genel Kurul'da, TBMM'nin açılışının 96. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen özel oturumda konuştu.

23 Nisan 1920'de tarihin akışının değiştiğini, Türk milletinin muazzam bir doğruluşla iradesine sahip çıktığını belirten Bahçeli, "İstiklal özlemleri Ankara'da vücut bulmuştur.

Milliyetçi ruh ve şuur bu kutlu çatı altında kökleşmiştir." diye konuştu.

Bundan tam 96 yıl önce, bir cuma günü, Ulus'taki eski taş binada, isli gaz lambalarının altında, tahta sıraların üstünde, dua ve niyazlarla kurtuluş destanının meşalesinin yakıldığını ifade eden Bahçeli, ilk Meclisin açılmasının, millet için yeni bir dönemin, taptaze bir başlangıcın miladı olduğunu vurguladı.

"Aynı zamanda bu başlangıç geride kalan yıllar içinde sayısız bitişleri uhdesinde barındıran milli ve tarihi bir kararlılığın tezahürüdür." diyen Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiç kuşkusuz, ilk Meclis'in muhterem temsilcileri, Ankara'ya gelesiye kadar insanüstü bir mücadele ve sabır gösterdiler.

En başta yoklukları aştılar.

Zorlukları yendiler, engelleri geçtiler.

İşgal ve esarete meydan okudular.

Teslimiyeti hiç akıllarına ve hatırlarına getirmediler.

İşbirlikçilerin sözlerine, hainlerin saldırılarına aldırış etmediler.

İlk Meclis'in temsilcileri sinesinden çıkıp geldikleri büyük millet varlığına her zaman güvendiler, her daim inandılar.

Biliyorlardı ki milli mücadele ancak millete dayanırsa başarılı olabilirdi.

Yedi düvele karşı gösterilen güçlü mukavemet ancak milletle bütünleşirse, ilhamını milletten alırsa meşru ve ebedi kalabilirdi.

Bu yüzden İlk Meclis Türk milletinin umut nişanesi, var olma beyannamesidir.

Büyük Millet Meclisinin açılışı;

Türk vatanını muhafaza ve müdafaa azminin gerçek sahibi Türk milleti için geri çekilmenin son hattıdır.

İmparatorluk yıllarının ardından başlayan çare arayışın son durağıdır.

Yıllarca süren çekişmelerin, acılı yıkım ve kayıpların son bulmasıdır.

23 Nisan 1920;

Türklüğün hakimiyet havzalarını birer birer kaybederek, Anadolu'ya sıkıştığı, acı ve ıstırapla dolu bir tablo içinde, milletimizin en son ve en etkili hamlesinin de nirengi noktasıdır.

Üç kıtada anılarımız kalarak son yurda döndük.

Üç kıtada şehitlerimizi bırakarak, adalet ve asaletimizi her yere serpiştirerek, ayak izlerimizi her tarafa kazıyarak geriye çekildik.

Sayısız göçlerin bedelini ödeyerek 23 Nisan 1920'de küllerimizden yeniden doğduk.

Bu toprakları vatan yaptık, namus bildik.

Gemileri yaktık, gidecek, yerleşecek, sığınacak başka bir vatan olmadığını kanımızla, canımızla teyit ve tescil ettik.

Tekrar hatırlatırım ki bin yıldır üzerinde yaşadığımız bu coğrafya Türk vatanıdır.

Bu vatanın gerçek sahibi Türk milletidir.

Bu ülkenin ismi Türkiye'dir, devleti Türkiye Cumhuriyeti'dir.

Türk milleti, bin yıllık kardeşlik bağlarının daha önceki asırlardaki hatıra ve mirasa eklemlenerek billurlaştığı kutlu varlığın adıdır."

İlk Meclis

96 yıl önce toplanan Meclis'in elbette farklı toplumsal kesimlerin temsiline dayandığını, İlk Meclis'in milletvekillerinin her meslek, her çevre, her kökenden süzülüp geldiklerini, bunu da hiç mesele yapmadıklarını ifade eden Bahçeli, "Çünkü hepsi vatanseverdi.

Hepsi Türk milletinin kurtuluşunu hedeflemişti.

İlk Meclis'te ilkel dürtüler, ilkesizliğin tortuları yoktu.

İlk Meclis'te vesayete, himaye altına girmeye merak ve ilgi yoktu.

İlk Meclis'te bağımlı ve tutsak yaşamaya tahammül hiç yoktu." dedi.

İlk Meclis'in açılmasıyla tarihin en ağır felaketinin önlendiğini, zulüm, istila, tahakküm ve esirlik bozgununa etkili bir şekilde karşı konulduğunu dile getiren Bahçeli, "İlk Meclis egemenliğin yegane sahibi Türk milletinden gücünü ve kudretini almıştır.

Emperyalist ve sömürgeci ahlaksızlığa karşı verdiği bağımsızlık savaşı bu nedenle meşrudur, kutludur, emsalsizdir." diye konuştu.

Milli Mücadelenin, Mondros'la başlayıp Lozan sonrasına kadar genişleyen uzun, yorucu ve kavurucu bir sürecin özeti olduğunu belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

"Ordular kuran, ordular yöneten, Türk milletinin egemenlik haklarını cansiperane temsil eden Meclisimiz bu yüzden Gazi'dir ve bu unvana fedakarlıklarla layık bulunmuştur.

Millet yaşadıkça çarenin tükenmeyeceği, umutların sönmeyeceği, imkansızlıkların bahane olmayacağını İlk Meclis'in saygın temsilcileri yaşayarak göstermişlerdir.

Ayrışmanın yolları asla aranmamış, bir arada yaşamanın kudretine bağlanılmış, bin yıllık kardeşlikte karar kılınmıştır. Bugünlerde aziz milletimizi temsil makamında bulunan bizlere örnek olacak, yolumuzu aydınlatacak tutum ve davranışların kaynağı İlk Meclisimizin ruh kökünde, asil üyelerinde ziyadesiyle mevcuttur.

Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ilk Meclisin tüm milletvekillerine, kurucu kahramanlara ve aziz şehitlerimize Cenabı Allah'tan rahmet diliyor, eşsiz hatıralarını ihtiramla anıyorum.

Ayrıca Çocuk Bayramı olarak kutlanan bugünde evlatlarımızın bayramlarını ayrı ayrı kutluyor, hepsine sevgilerimi sunuyorum."

Kaynak: AA / Politika

Devlet Bahçeli 23 Nisan Ulus Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
title