Haberler

TBMM'nin Açılışının 96'ncı Yıl Dönümü Demirtaş Yerine Çağlar Demirel Konuştu

Dha Ankara - TBMM'nin açılışının 96'ncı yıl dönümü (10)DEMİRTAŞ YERİNE ÇAĞLAR DEMİREL KONUŞTUHDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Meclis Genel Kurulu'ndaki 23 Nisan Özel Oturumu'nda çözüm süreci, dokunulmazlıklar ve başkanlık sistemi konularıyla sokağa çıkma yasağının yaşandığı bölgelerdeki operasyonları ele aldı.

Dha Ankara - TBMM'nin açılışının 96'ncı yıl dönümü (10)

DEMİRTAŞ YERİNE ÇAĞLAR DEMİREL KONUŞTU

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Meclis Genel Kurulu'ndaki 23 Nisan Özel Oturumu'nda çözüm süreci, dokunulmazlıklar ve başkanlık sistemi konularıyla sokağa çıkma yasağının yaşandığı bölgelerdeki operasyonları ele aldı.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş adına HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel konuştu. Demirel, Türkiye'nin hala 1982 cunta anayasasıyla yönetildiği, bu anayasayla Türkiye'de siyaset kurumu ve parlamentonun halkla bağlantısının koptuğunu bildirdi. HDP'li Demirel, Halktan koparılan parlamentonun iradesi vesayetçi kurumlara teslim edilmiştir. Açıktır ki 1982 anayasası yürürlükte olduğu sürece siyaset kurumu halkla arasındaki bağlar kopmuş kalacak. Bu tıkanıklığı açarak demokratik bir siyasi çehreye sahip olmak için güçlü bir proje olması gerekmektedir. Bizler çözüm süreci boyunca parti olarak darbeci anlayışın yerleştirildiği tıkanıklığı açmak için çaba sarfettik. Bu çabalarımız Dolmabahçe Mutabakatıyla ete kemiğe bütündü. Demokratik Dolmabahçe mutabakatının inkarıyla birlikte ülkemiz büyük bir savaş atmosferinin içine sokulmuştur. Bu atmosfer içinde siyasi irade tarafından dayatılan öneri bir rejim değişikliğidir. Türk işi başkanlık adı altında getirilen bu rejim Meclis iradesini devre dışı bırakmak, güçler ayrılığını tuzla buz etmek üzerinden kendisini var etmek istemektedir. Bizler bu teklife karşı özgürlükçü ve eşitlikçi bir teklif sunmaktayız. Çoğul kimlerin özgürlüğünü esas alan, güçler ayrılığını tahkim eden güçlü bir parlamenter sistemi önermekteydi diye konuştu.

ÇOCUKLAR BAYRAMI KUTLAMAK BİR YANA EVLERİNİN BAHÇESİNDE BİLE OYNAYAMAMAKTA

HDP'li Demirel, partisinin Anayasa teklifine karşı dokunulmazlık konusunun gündeme getirildiğini kaydederek şöyle devam etti Halklarımızın ihtiyacı olan eşitlikçi anlayışı esas alan yeni anayasa teklifimiz tekçiliği merkezine alan, başkanlık teklifinin sahipleri bizlere karı dokunulmazlık konusunu gündeme getirmektedir. Dokunulmazlık konusu kesinlikle bir hukukun konusu değil Türkiye halklarına sunulan anayasal teklifin yok edilmek istenmesidir. Dokunulmazlık konusuyla elde edilmek istenen halkı dışlayan bir rejimi otorite etmektedir. Bu kapsamda dokunulmazlıklar konusunun özelinde başlayan tartışma hem günümüzü hem de geleceğimizi ilgilendirmektedir. Önerilen teklifin toplumsal yaşamımızı etkileme biçimleri Cizre, Silopi, Sur, Nusaybin, Yüksekova ve Silvan'daki çocukların yaşamlarında görmek mümkündür. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladığımız bugünde 9 aydır süren ablukalardan ötürü 102' si çocuk 99'u kadın olmak üzere 868 kişi yaşamını yitirmiştir. Bugün çocuklar bayramı kutlamak bir yana evinin bahçesine çıkıp oyun bile oynayamamaktadırlar. Evlerinin önünde çocuklar katledilmektedir. Hükümet politikaları neticesinde ülkemizin her bir köşesinde çocukları koruyan evrensel bildirgeler tamamen askıya alınmış bulunmaktadır. Sahile mülteci bebeklerin vurduğu bir ülke haline gelmiştir. Bu olumsuz tablodan dönülmesi için gerekli adımları atmak siyasi kurumun sorumluluğundadır. İktidar partisi olmak üzere bu sorumlulukları hatırlaması gerekir. Hem çocuklar açısından hemde demokratik siyaset açısından oldukça karanlık tabloda bulunan ülkemizi aydınlığa ulaştıracağımıza dair mücadele sözümüzü yineliyoruz

KAHRAMAN TÜRKİYE'DE İÇ SAVAŞ YOK, GÜVENLİK GÜÇLERİ TERÖRİSTLERE KARŞI GEREKENİ İFA EDİYOR

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Meclis'teki özel oturumu şu sözlerle sonlandırdı Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl kamuoyunun da hassasiyeti dikkate alınarak bu akşam resepsiyon yapılmamasına karar verilmiştir. Ayrıca 1 Ekim 2011, 2012 ve 2015 resepsiyonları da şehitlerimizin aziz hatıralarına hürmeten yapılmamıştır. Bunu siz değerli vekillerin bilgisine sunuyorum. Türkiye'de herhangi bir iç savaş yoktur. Huzur ve güvenliğini ve birlikteliğimize karşı teröristlere karşı güvenlik güçleri gerekeni kanunlar çerçevesinde ifa ediyor. Milletin refahı devletin bekası ay yıldızlı bayrağın dalgalanması hedefimiz. Bu hedef dışında olanları bu hedeflere ulaşmaları mümkün değildir ve asla ulaşamayacaklardır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Çağlar Demirel Dha Politika Güncel Haberler

title