Haberler

TBMM'nin Açılışının 95. Yıl Dönümü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kapanan yaraları ısrarla açmak ve kanatmak isteyen kışkırtıcı beyan ve açıklamaların Avrupa Parlamentosu gibi, bölgesel ve küresel barışı gözetmesi gereken kurumlardan gelmesi, Avrupa'nın ve insanlığın geleceği adına endişe ve kaygı vericidir" dedi.

Davutoğlu, Meclis'in açılışının 95. yıl dönümü nedeniyle, TBMM Genel Kurulu'nda düzenlenen özel oturumda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 92. yılında, egemenliğin en büyük sembolü gazi TBMM'nin çatısı altında olmanın onurunu ve şerefini hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'nin ve dünyanın bütün çocuklarının Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı yürekten kutladığını belirten Davutoğlu, vatandaşların da Regaip Kandili'ni de tebrik etti.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde, bütün dünyayı ağırladığı şu günlerde, eş zamanlı olarak kutlanan milli egemenlik bayramında destansı tarihi yoğun olarak hissettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çanakkale destanını yazan komutanlardan biri olan Mustafa Kemal, o büyük mücadeleden sadece 5 yıl sonra TBMM'nin ilk başkanı ve istiklal mücadelemizin öncüsü olacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Çanakkale ve İstiklal Savaşı'ndaki şehit ve gazilerimizi hürmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz, ruhları şad olsun. 23 Nisan 1920 tarihinden itibaren millet iradesini temsil eden ve egemenlik hakkını milletten yana kullanarak, bu yüce çatı altında görev yapan bütün milletvekillerimizi de şükranla anıyoruz. Bugün dünyanın bütün gözlerinin üzerinde olduğu Türkiye Cumhuriyeti, TBMM ile eş zamanlı olarak tarih sahnesine çıkmıştır. Bu Meclis Türkiye'nin kurucu Meclisidir. Ulus semtindeki mütevazi TBMM binasında, milletin bütün unsurlarının temsilcileri ile birlikte istiklal mücadelesi yönetilmiş, tarih yeniden yazılmış, esaret altına alınmak ve parçalanmak istenen aziz milletimiz yeniden ve ebediyen istiklaline kavuşmuştur. TBMM, istiklal mücadelesinin karargahı ve merkezi ve gazi bir Meclis olarak, al bayrağımızdan sonra bağımsızlık ve istikbalimizin en önemli simgesidir."

-"Bu Meclis'in yeryüzünde başka eşi yok"

Başbakan Davutoğlu, bu Meclis'in yeryüzünde başka bir eşinin olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu çatı ülkemiz için, milletimiz için, vatanımız ve vatandaşlarımız için birliğin sembolüdür. Bu çatı altında milletimizin bütün unsurları temsil edilmiştir ve her türlü ayrımcılık reddedilmiştir. Bu çatı altında kimse imtiyaz sahibi olmadığı gibi, hiç kimse ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Bu çatı altındaki her milletvekili, milletin, ülkenin, vatanın emanetini omuzlarında hisseder. Bu çatı altında Türkiye'nin bütün renkleri, desenleri, kokuları, dağları, ırmakları, ovaları bir araya gelmiştir. Burada kimsenin etnik veya mezhebi kimliğine, siciline bakılmaz; zira burada olmak Türkiye'ye ait olmak demektir. O aidiyet dünyanın en şerefli aidiyeti, bu mensubiyet dünyanın en onurlu mensubiyetidir. Bize düşen birlik ve beraberlik ruhunu yücelterek insanımızın onurunu, hak ve adalet temelinde temsil etmektir. Birkaç gün önce ilan ettiğimiz 2023 sözleşmesinde ifade ettiğimiz üzere; 'Yüz yıl önce Trablusgarp, Balkan ve Birinci Dünya Savaşı'nın acıları üzerinde onurlu bir İstiklal Savaşı vererek Cumhuriyetimizi kuran neslin torunları olarak bizler, bu onurlu savaş sonunda özgürleştirilen vatanımızın asli sahipleriyiz.' 'Etnik, dini, mezhebi ve bölgesel zenginliğimiz, kadim ortak geçmişimizin güzel yansımalarıdır ve vatanımızın asli sahipleri ve devletimizin eşit vatandaşları olduğumuz gerçeğinin en güçlü dayanaklarıdır.' Bugün, yani 23 Nisan günü, bizi biz kılan manevi duyguları ve tarihi beraberliğimizden gelen çoğulcu karakterimizi en çok hissettiğimiz günlerden biridir. Dolayısıyla 23 Nisan birliğin, tevhidin, istiklalin, dayanışmanın günüdür."

"Şehit Başbakan Menderes'i ve milletvekillerimizi anıyorum"

Davutoğlu, milli egemenliği temsil eden TBMM'nin bir çok kere vesayet altına alınmak istendiğini, haksız tutumlara maruz bırakıldığını, bazen de kapatılmak zorunda kaldığını söyledi.

Kurtuluş Savaşını, İstiklal Mücadelesini temsil eden, yedi düvele karşı mücadele azmini ateşleyen TBMM'nin defalarca egemenlik hakkını milletten almak isteyenlerin darbelerine muhatap olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Cumhuriyeti cumhurdan, demokrasiyi demostan yani halktan, Meclis'i milletten esirgemek isteyen ve milli egemenliği gölgelemek isteyenler olmuş ama neticede hep milli irade tecelli etmiş ve TBMM asli görevine tekrar dönmüştür. Bu vesileyle şehit Başbakan Adnan Menderes'i ve demokrasi yolunda mücadele vermiş bütün milletvekillerimizi rahmetle, şükranla anıyorum. Allah'a şükürler olsun ki, son yıllarda inşa ettiğimiz demokratik istikrar düzeni sayesinde Türkiye, küresel bir güç olarak dünyanın en itibarlı ülkeleri arasına girerken, TBMM de dünyanın en saygın yasama organları arasına girmiştir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, 95 senedir alnında, kalbinde ve ruhunda,  "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" ibaresi yer alan TBMM'nin, daima milletin meclisi olarak kalacağını ve hiçbir vesayet odağının himayesine girmeyeceğini belirterek, "Hakimiyet, bilakayduşart milletindir" diye konuştu.

Hiçbir vesayet odağı ve hiçbir şer şebekesinin Türkiye'yi demokrasiden, özgürlükten, adaletten, merhametten, şefkatten geri döndüremeyeceğine işaret eden Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarıyla kucaklaşma yolunda tarihi adımlar attığını, bundan geriye tek adım atmayacağını bildirdi.

"TBMM'nin onuruna kimse gölge düşüremeyecek"

Davutoğlu, Türkiye'nin bugün dünyanın en güçlü ve en saygın ülkeleri arasında yer aldığını, G-20 ülkeleri dönem Başkanlığı yaparken de 78 milyon vatandaşıyla mutlu ve mesut insanların ülkesi olmak için büyük bir çaba içinde bulunduğunu söyledi.

"Demokratik istikrarı özenle koruyarak, Türkiye'nin istikbal davasına sahip çıkacağımızdan herkesin emin olmasını dileriz. Demokratik irademiz, vatandaşlarımız, TBMM'nin, yani milletin, halkın, vatandaşın onuruna bundan böyle kimse gölge düşüremeyecektir" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün farklılıklarımızla beraber biz, bir ve beraberiz. Farklı siyasi partiler olarak aynı çatı altında, milletimizin onurunu muhafaza ve müdafaa etmek hepimizin en büyük idealidir. Farklılıklarımızı koruyarak, her türlü tek tipleştirmeye karşı çıkarak muhalefetiyle, iktidarıyla insanlarımızın hukukunu temsil ediyoruz. Bu idealimizi takip ederek halkımızın her anlamda güçlenmesine, demokratik hak ve özgürlüklerin her alanda gelişmesine öncülük edeceğiz."

-"Acıları kullanarak yeni nefret suçu işliyorlar"

Davutoğlu, bugün Yemen'den Libya'ya, Suriye'den Afrika'ya büyük acıların yaşandığını ve her gün yüzlerce masum insanın acımasızca öldürüldüğü bildirdi.

Zulümlere seyirci kalanların, bu coğrafyada 100 yıl önce yaşanan acıları kullanarak yeni nefret suçları işlediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Dinler arası, mezhepler arası, etnik gruplar arası mücadeleyi körükleyen, kapanan yaraları ısrarla açmak ve kanatmak isteyen kışkırtıcı beyan ve açıklamaların Avrupa Parlamentosu gibi, bölgesel ve küresel barışı gözetmesi gereken kurumlardan gelmesi, Avrupa'nın ve insanlığın geleceği adına endişe ve kaygı vericidir" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "20. yüzyılın başındaki savaşlarda büyük bedeller ödemiş bir millet olarak, 78 milyon vatandaşımızla birlikte, bütün siyasi partilerimizle ve bütün unsurlarımızla beraber ülkemize yöneltilen bühtan ve iftiraları reddediyoruz ve şiddetle telin ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'ye karşı bir nefret söylemi geliştirenlerin, tarih ve insanlık önünde mahcup olacaklarını, hesap vereceklerini belirten Davutoğlu, "Bizler 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışını yüzyıllarca yaşatmış ve sayısız inancı, kavmi yüzyıllarca bir arada, barış içinde, kardeşçe yaşatmış, çoğulculuğun tarihteki en başarılı örneğini sergilemiş bir milletiz. Meclisi Mebusan'dan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, vatandaşlarımızı temsil eden üyelerin kimliklerine, aidiyetlerine bakıldığında görülecek tek şey ayrımcılığın, tek tipçiliğin reddedilmiş olduğu gerçeğidir. Bu çoğulcu yapının dünyada başka bir örneği yoktur" ifadesini kullandı.

-"Adaletin taşıyıcısı olacağız"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sonsuza kadar herkesin hukukunu savunacaklarını ve insan onurunu muhafazayı en üstün değer kabul edeceklerini söyledi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizler öncelikle kendi vatandaşlarımız olmak üzere, daima insanlığın onurunu savunacak ve adaletin taşıyıcısı olacağız. Başkalarının yanlışları bizi hiçbir zaman adaletsizliğe sevk etmeyecek, millet olarak, ülke olarak demokrasiden, insan hak ve hürriyetlerinden, mazlumların yanında olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz istiklal harbimizin, sadece aziz milletimizin değil, mazlum milletlerin de onur mücadelesi olduğunun bilincindeyiz. Bundan sonra da emperyalizme ve sömürgeciliğe karşı, nerede bir ses yükselirse onun yanında olacak, her türlü baskı ve zulme karşı da mazlumlarla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Sizlerle aynı hissiyata sahip olduğumuzdan emin olarak ve sizlerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yaşayan bütün vatandaşlarımızın dirliği, birliği ve huzuru için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. İç politikamızın, dış politikamızın esası, kendimiz için istediğimizi başkası için istemek, daima hak ve adaletten yana olmak, daima insan onurunu en yüce değer olarak savunmaktır. Bu hissiyatla, hepinizin 23 Nisan Bayramı'nı yürekten kutluyor, dünyanın bütün çocuklarına sevgi ve selamlarımızı iletiyorum. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın, Cumhuriyetimizi ebediyete kadar payidar kılsın."

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Regaib Kandili 23 Nisan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli?
title