Haberler

TBMM'nin Açılışı ve Milli Mücadele" Konferansı

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, "Paralel yapı ordumuzu nasıl hedeflemiş, neler yapmış bunları görmedik mi, gördük. İslam'ı kullanarak zaman içinde gerçekten toplumları kemirmeye çalışarak İslam'a da kötülük vermeye çalışanları görmedik mi, örneğin Haşhaşiler.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, "Paralel yapı ordumuzu nasıl hedeflemiş, neler yapmış bunları görmedik mi, gördük. İslam'ı kullanarak zaman içinde gerçekten toplumları kemirmeye çalışarak İslam'a da kötülük vermeye çalışanları görmedik mi, örneğin Haşhaşiler." dedi.

Arı, Bartın Üniversitesi'nde düzenlenen "TBMM'nin Açılışı ve Milli Mücadele" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Osmanlı devletinin 1. Dünya Savaşı'nda pek çok cephede savaştığını ve sonrasında yapılan gizli anlaşmalarla Türk yurdunun yok edilmek istendiğini söyledi.

Söz konusu plan ve anlaşmaların yüz yıllık bir geçmişi olduğunu ve o dönemde insanlığın, ırkların üstün olduğuna inanılan bir dünyada yaşadığını ifade eden Arı, şöyle konuştu:

"(Türk, geri ırktır, ikinci derecede ırktır, medeniyetlerin oluşumuna katkıda bulunmamıştır. Bu Türk'ün Anadolu gibi her taraftan medeniyet fışkıran bir coğrafyada ne işi var?) Onların kafasındaki düşünce buydu. Sevr Antlaşması da Türkleri yok etme planıydı. Bu sadece Türk'e karşı bir saldırı değil, aslında İslam dünyasına karşı da bir saldırıdır çünkü bu dönemde İslam dünyasına baktığınız zaman, Osmanlı devleti dışındaki İslam dünyasının, büyük ölçüde İngilizlerin ve öteki ülkelerin doğrudan doğruya sömürgesi getirildiklerini ve oralarda yönetimler kurduklarını görüyoruz."

Arı, Mustafa Kemal Atatürk'ün o dönemde ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık olmak üzere iki önemli kavramın altını çizdiğini ve bu doğrultuda TBMM'nin açıldığını vurgulayarak, "Hakimiyet artık milletindir, bu milleti kurtaracak olan cumhuriyettir. Cumhuriyet ile başlayacak aydınlanma, bilimsel gelişmedir, bilimsel dönüşümdür. Siz yeter ki milli birlik ve bütünlüğünüzü koruyun sizi kimse yıkamaz, yeter ki ayrışma ve yeter ki bütünleş. Milletimiz, zaman zaman tuzaklara düşürülmüştür. Milli birlik ve bütünlüğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır." diye konuştu.

- "Paralel, milli ordumuzu hedef almış, daha ne olsun"

Bir soru üzerine Prof. Dr. Arı, Atatürk ile ilgili bazılarının uydurma sözler sarf ettiğine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Atatürk'ün, İslam'a aykırı hiçbir görüşünü bulamazsınız. 1921'de Balıkesir'de Zağnos Paşa Camisi'nde konuşma yaptı ve 'Camiler sadece ibadet etme yeri değil, aynı zamanda millet meselelerinin görüşülmesi gereken yerlerdir' dedi. Kur'an-ı Kerim'in mealini ilk bastıran da Mustafa Kemal'dir. İlerleyen süre içerisinde şunu da görelim, bugün memleketimizde bir paralel belası yok mu? Var, bunu gördük. Paralel yapı ordumuzu nasıl hedeflemiş, neler yapmış bunları görmedik mi, gördük. İslam'ı kullanarak zaman içinde gerçekten toplumları kemirmeye çalışarak İslam'a da kötülük vermeye çalışanları görmedik mi, örneğin Haşhaşiler. Haşhaşilerde insanlar, baygın bir şekilde suni bir kalenin içine getiriliyordu, uyandıklarında 'Sen öldün ve burası cennet' deniliyordu. Siz de kabul edin, bugün gerçekten de paralel, İslam'ın içerisinde şekillenip bazı şeyleri kemirmiş. Paralel, milli ordumuzu hedef almış daha ne olsun? Tarihin belli dönemlerinde yok mu böyle ortaya çıkmış yapılar. İşte IŞİD'i düşünün. Bunun İslam ile alakalı olduğunu düşünebilir misiniz, İslamiyet bu mu? İslamiyet'in akla ve bilime aykırı hiçbir hususunu bulamazsınız. Bu ortamda tek bir hedefimiz olmalı, milli birlik ve bütünlük. Bugün için bütün değerlerimiz ile kaynaşacağız."

Konferansa, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kemal Arı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title