Haberler

TBMM Milli Savunma Komisyonu

Milli Savunma Komisyonu, Türkiye'nin Endonezya, Cibuti, Kuveyt, Tanzanya ve Mali ile güvenlik ve iş birliği anlaşmaları, Uluslararası Hidrografi Örgütü Hakkında Sözleşmeye Değişiklikler Protokolüne katılıma ilişkin kanun tasarılarını benimsedi.

Milli Savunma Komisyonu, Türkiye'nin Endonezya, Cibuti, Kuveyt, Tanzanya ve Mali ile güvenlik ve iş birliği anlaşmaları, Uluslararası Hidrografi Örgütü Hakkında Sözleşmeye Değişiklikler Protokolüne katılıma ilişkin kanun tasarılarını benimsedi.

Komisyonun bugünkü toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, özellikle Afrika ülkeleri ve bazı İslam ülkelerinde, bazı terör örgütlerinin silahlara ulaşma konusunda bu ülkelerin imkanlarını kullandıklarını belirtti.

Çiçek, bu açıdan patlayıcı madde ve silah satışlarında bir rezerv konmasının ve bahse konu ülkelerdeki terör örgütlerine verilen destek konusunun ayrıca incelenmesinin önem taşıdığını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi Albay Murat Yaman ise savunma sanayi iş birliği anlaşmalarının çerçeve anlaşmalar olduğunu belirterek, anlaşmaların yürürlüğe girmesinin ardından ülkeler arasında geniş kapsamlı komisyonlar kurulduğunu, Çiçek'in ifade ettiği gibi bir endişenin oluşması durumunda ise Dışişleri Bakanlığının devreye girdiğini, ilgili ülkelerle iş birliğinin kesildiğini anlattı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da Milli Savunma Bakanlığında görüşülmesi gereken kimi konuların, bu komisyon baypas edilerek, doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonuna gittiğini savunarak, astsubayların intibak haklarına ilişkin tasarı ile son olarak dün albayların özlük haklarına ilişkin tasarının Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmeden Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındığını kaydetti.

Albay Yaman ise astsubayların intibak hakkına ilişkin düzenlemenin, Plan ve Bütçe Komisyonu'na, herhangi bir Hükümet tasarısı veya kanun teklifi olarak değil, önerge ile geldiğini anımsatarak, kendilerinin de daha önce bununla ilgili çalışmaları yapmış olmalarına karşın, bu önergeyi o gün, o esnada öğrendiklerini bildirdi.

Milli Savunma Komisyonu Başkanı AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü de milli savunmayla ilgili konuların öncelikle kendi komisyonlarında görüşülmesi gerektiğini belirterek, bu konuda Milli Savunma Bakanlığı ile koordinasyonun daha da geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Toplantıda, benimsenen ve esas komisyona olumlu görüş bildirilmesine karar verilen yasa tasarıları şunlar:

"Türkiye ile Endonezya Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

Türkiye ile Cibuti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

Türkiye ile Kuveyt Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

Türkiye ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Arasında Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

Türkiye ile Mali Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,

Uluslararası Hidrografi Örgütü Hakkında Sözleşmeye Değişiklikler Protokolüne Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"

Kaynak: AA / Politika

Türkiye Kuveyt Cibuti Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title