Haberler

TBMM Kit Komisyonu

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ayerden, Akkuyu Nükleer Santrali için 15 yıllık alım garantisi verildiğini belirterek, "Nükleer santralden satın alınacak elektriğin maliyeti, kilovatsaat başına ortalama 12,35 dolar/sent olacak.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ayerden, Akkuyu Nükleer Santrali için 15 yıllık alım garantisi verildiğini belirterek, "Nükleer santralden satın alınacak elektriğin maliyeti, kilovatsaat başına ortalama 12,35 dolar/sent olacak." dedi.

TBMM KİT Komisyonunda, TETAŞ'ın 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü.

Ayerden, burada yaptığı sunumda, 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu Nükleer Santrali'ne verilen garantilere ilişkin, "Birinci ve ikinci ünitelerinden üretilecek elektrik için yüzde 70, üçüncü ve dördüncü üniteler için yüzde 30 alım garantisi verilmiştir." diye konuştu.

Uluslararası anlaşmalar kapsamında Akkuyu Nükleer Santralinden üretilecek elektrik için 15 yıllık alım garantisi verildiğini ifade eden Ayerden, şöyle devam etti:

"Akkuyu Nükleer Santralinden satın alınacak elektriğin maliyeti, kilovatsaat başına ortalama 12,35 dolar/sent olacak. Yine 4 bin 800 megavatlık Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için Japon hükümetiyle 3 Mayıs 2013'te imzalanan uluslararası anlaşma kapsamında, buradan üretilecek elektriğin tamamına yönelik yakıt hariç kilovatsaat başına ortalama 10,80 ila 10,83 dolar/sent olarak alım garantisi verilmiştir. Ayrıca, Afşin-Elbistan A Termik Santrali için Erg-Verbund Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ ile kurumumuz arasında imzalanan protokol gereğince 20 yıl süreyle, ilgili işletme yılında 15 dolar/sentten başlayarak ortalama 9.33 sent maliyetle enerji alımı öngörülmektedir."

TETAŞ'ın 112 milyon lirası ödenmiş, 67 milyon lirası ödenmemiş olmak üzere 179 milyon lira sermayesi bulunduğunu dile getiren Ayerden, şirketin herhangi bir faaliyet göstermeyen 1 milyon lira sermayeli Aktaş Elektrik Ticaret AŞ'de yüzde 15 oranında hissesi bulunduğunu belirtti.

Ayerden, kurumun mevcut imtiyaz sözleşmeleri kapsamında Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'den (TEDAŞ) devraldığı enerji alım sözleşmeleri dahilinde 8 bin 706 megavat kurulu güce sahip toplam 24 sözleşmesi bulunduğunu aktardı.

TETAŞ'ın yıllık net satışlar baz alındığında Fortune 500'de Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında yer aldığını belirten Ayerden, 2030'a kadar yapılan kurulu güç öngörülerinde kurumun portföyünün nükleer güç santralleriyle büyüklüğünü korumasının beklendiğini kaydetti.

Sunumun ardından milletvekillerinin değerlendirme ve sorularına geçildi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TETAŞ'ın, borçları nedeniyle el konulan ve EPDK tarafından kayyum atanan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'ye elektrik satışı yapmasını eleştirdi.

Akar'ın eleştirisini yanıtlayan kurum yetkilileri, EPDK tarafından atanan kayyum yönetiminin TETAŞ'ın alacaklarına dair ödemeleri kademeli olarak gerçekleştirmeleri ve uzun vadede alacakların tahsili konusundaki beklentileri nedeniyle satışların devam ettiği bilgisini verdi.

Daha sonra TETAŞ'ın 2012, 2013 ve 2014 yılı hesapları ibra edildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haydar Akar Osmangazi Sinop Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title