Haberler

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyeleri Aydın'da

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dal: "Fakir ülkelerden gelir kaynağı yüksek ülkelere insanlar, ölümü de göze alarak tüm zorluklara rağmen kaçışı göze alıyorlar" "Yunan sahil güvenlik ekipleri kendi ülkelerine almadan bunları yeniden Türkiye'ye dönmeleri için zorluyorlar diye bize bilgi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Kuşadası'nda kaymakamlık tarafından düzenlenen  "Kuşadası Bölgesi'nde Yasa Dışı Göçmen Hareketleri" konulu bilgilendirme toplantısına katıldı.

Toplantıda Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy tarafından yasa dışı göçmen hareketleri ve alınan tedbirlerle ilgili bilgilendirme yapılırken üyelerin soruları yanıtlandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve Göçmenler Alt Komisyonu Başkanı Ahmet Salih Dal, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yasa dışı göçmenlere yönelik ne tür tedbirlerin alındığını yerinde görmek üzere Kuşadası'na geldiklerini söyledi.

Tüm tedbirlere rağmen Türkiye'den geçerek yurt dışına çıkan kaçakların olduğunu belirten Dal, özellikle lastik botların kullanıldığını, bunların batması sonucunda da üzücü hadiselerin oluştuğunu anımsattı.

Kaçakların bu davranışının altında ülkeler ve insanlar arasındaki gelir adaletsizliğinin yattığını vurgulayan Dal, şunları kaydetti:

"Öncelikle bu göçmenler niye kendi ülkelerinden kaçıp geliyorlar ona bakmak gerekir. Dünyada ülkeler ve insanlar arasındaki gelir adaletsizliği uçurumu olunca, fakir ülkelerden gelir kaynağı yüksek ülkelere insanlar ölümü de göze alarak tüm zorluklara rağmen kaçışı göze alıyorlar ve kaçış yolu üzerinde de Türkiye'yi kullanıyorlar. Gerek Afrika gerek Asya ülkelerinden, Türkiye üzerinden Ege sahili ve Avrupa ülkeleri, Yunan adaları çok yakın olduğu için bu güzergahı kullanıyorlar."

"1,5 saat içerisinde Yunan adalarına ulaşmış oluyorlar"

Türkiye'de emniyet güçlerinin ciddi şekilde kaçak geçişleri engellemek için çalıştığını ancak kaçışların geç saatlerde olması ve Yunan adalarının çok yakında bulunması nedeniyle sıkıntı yaşandığını dile getiren Dal, şöyle devam etti:

"Burada gerçekten emniyet teşkilatı, sahil güvenlik çok ciddi bir şekilde çalışıyor. Ama bu kaçak göçmenler ve bunlara yardım eden işbirlikçiler, gecenin geç saatlerinde, yaya bir şekilde kıyıya kadar geliyorlar. Kıyıdan da Yunan adaları çok yakın olduğu için eğer 1,5 saat içerisinde bizim sahil güvenlik komutanlığı güvenlik güçlerine görünmeden kaçtılar mı, zaten Yunan adalarına ulaşıyorlar ve gitmiş oluyorlar."

Yunan sahil güvenliğinin kovduğu iddiaları

Yunan sahil güvenlik birimlerince kaçakların yeniden Türkiye'ye doğru kovulduklarının iddia edildiğine işaret eden Dal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabii bir de işin şey tarafı var. Yunan sahil güvenliğinin de tekrar bunları yakalayıp kovdukları ile ilgili iddialar var. Aslında Yunan kara sularında yakalandığı zaman, Yunanistan'ın bunları alıp çaresine bakması gerekiyor. Ama iddiaya göre Yunan sahil güvenlik ekipleri kendi ülkelerine almadan bunları yeniden Türkiye'ye dönmeleri için zorluyorlar diye bize bilgi geldi. Bu konuda gerek Dışişleri Bakanlığımız, gerekse de Yunanistan ve Türkiye arasında sahil güvenlik komutanlarımız arasında bu tür görüşmeler yapıldığı bilgisini de aldık."

"Ülkelerine gidip gündem oluşturmayı düşünüyoruz"

Dal, komisyon olarak kaçak göçmenlerinin ülkelerine giderek incelemeler yapmayı düşündüklerini de ifade ederek, "Aslında tabii ki bunların ülkelerine gidip bir değerlendirme yapmak gerekir. Bu insanlar herhalde Avrupa ülkelerine, her şey güllük gülistanlık, orada çok para var, hayat şartları çok güzeldir, oraya giderken hiçbir sıkıntı çekilmeden gidiliyor diye geliyor. Bu zorlukları ve yaşanan ıstırapları, ölümleri gidip o ülkelerde de anlatmak gerekiyor. Eğer imkanımız olursa komisyon olarak gidip o ülkelerde de bir gündem oluşturmayı düşünüyoruz inşallah" diye konuştu.

Dal, "kaçakları taşıyıp kötü sonuçlara sebebiyet veren kişilerin kısa süre tutuklu kaldıkları, yeterli cezayı almadıkları" yönündeki bir soruya karşılık bu konuda Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşebileceklerini söyledi.

Dal, komisyon olarak incelemeleri sonrasında bir rapor oluşturarak bunu İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı, Salih Güvenlik Komutanlığı ile Adalet Bakanlığı gibi ilgili birimlere sunacaklarına işaret etti.

Komisyon üyeleri, toplantının ardından Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı'na giderek kaçakların geçtiği noktalarda inceleme yapmak üzere 311 numaralı sahil güvenlik botuyla denize açıldı. - Aydın

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Salih Dal Kuşadası Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title