Haberler

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 2000-2006 yılları arasında Almanya'da Neo-Naziler tarafından işlenen cinayetler hakkında alt komisyonun hazırladığı raporu kabul etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 2000-2006 yılları arasında Almanya'da Neo-Naziler tarafından işlenen cinayetler hakkında alt komisyonun hazırladığı raporu kabul etti.

Komisyon, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplanarak, 2000-2006 yılları arasında Almanya'da Neo-Naziler tarafından işlenen cinayetler hakkında alt komisyonun hazırladığı raporu ele aldı.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, toplantıda özel yetkili mahkemelerde görülen davalarda yaşananlardan örnekler vererek, komisyonun bu davaları izlemesini istedi. Komisyon Başkanı Üstün'ün komisyonun bu konulara karışacak durumunun olmadığını belirtmesi üzerine Özdemir, bu tavrın komisyonun duruşuna haksızlık olduğunu savundu.

Önceki toplantıda özel yetkili mahkemeler için söylediklerini tekrarlayan Özdemir, "Özel Yetkili Mahkemeler adeta örgüt gibi çalışıyor ve hukuku katlediyor" dediğini belirterek, konuşmasının toplantının hemen ardından Adalet Bakanlığı'na gönderilmesini eleştirdi.

Özdemir'in "İnsan Hakları Komisyonu'nun görevi muhbirlik değil" sözleri üzerine Üstün, Adalet Bakanı danışmanının tutanakları istediğini, kendilerinin de verdiklerini, Özdemir'in böyle bir talebi olması durumunda ona da verebileceklerini söyledi. Üstün'ün, "Sözünün arkasında duramayacaksan söyleme" sözlerine karşılık Özdemir, "Ben sözümün arkasındayım" diyerek, sözlerini tekrarladı.

AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel de Özdemir'in her toplantıda bu konulardan bahsetmesinin diğer üyeler için hak kaybı anlamına geldiğini belirterek, konuyla ilgili özel gündem yapılması önerisinde bulundu.

-"Günaydın diyoruz"-

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeyi "AİHM'den dönersek zor durumda kalırız", "AİHM'deki 2 bin 400 dava Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakıyor" sözleriyle açıkladığını savunarak, "Biz de 'günaydın' diyoruz" dedi.

Gök, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına yönelik taleplerinin sürekli reddedilmesine karşılık bugün gündeme gelmesinin manidar olduğunu ifade ederek,

"İktidarın özel yetkili mahkemelerin oklarının kendine döneceği endişesiyle bu kararı aldığını haklı olarak düşünüyoruz" diye konuştu.

Levent Gök, Ankara'daki okullarda cinsel saldırılar yaşandığını iddia ederek, bunların da komisyonda görüşülmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de komisyon üyelerinin ilkesel davranmak zorunda olduğunu belirterek, Silivri'nin konuşulduğunu ancak İBDA-C lideri Salih İzzet Erdiş'in durumunun gündeme getirilmediğini söyledi. 28 Şubat sürecinde verilen yargısal kararları soruşturmaları gerektiğini dile getiren Metiner, İBDA-C tarafından tehdit edilen birisi olduğunu ancak ilkesel davranmak gerektiğini ifade etti.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da terör alt komisyonu olarak PKK terörünü incelediklerini ancak Doğu ve Güneydoğu'da ırkçılığın hat safhada olduğunu söyledi.

"Bu sorunu Güneydoğu'lu biri olarak iliklerime kadar hissettim" diyen Eronat, Doğu ve Güneydoğu'da "Kürtlerin temsilcisi biziz" denilerek halk üzerinde baskı kurulduğunu kaydetti. Eronat, Doğu ve Güneydoğu'da ırkçılık konusunda komisyon kurulmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da özel yetkili mahkemelerin Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı niteliğinde olduğunu savunarak, özel yetkili mahkemelerin yargının itibarını zedeleyip zedelemediğini sordu. Tanal, yargının itibarının zedelenmesinin toplumun zararına bir gelişme olduğunu söyledi.

Tanal, ayrıca Türkiye'nin Almanya'daki soydaşlardan ilgi ve alakasını kestiğini savunarak ayrımcı söylemlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti. Tanal'ın, "Tek dil, tek din, tek devlet anlayışının ırkçılıktan farkı yok" sözleri üzerine Mehmet Metiner, "Tek din yok, tek dil, tek devlet'i siz de söylüyorsunuz" dedi.

-"İnsan hakları ihlalleri daha da artacak"-

MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, 8 Türk ve 1 Yunanlı'nın öldürülmesi olaylarına ilişkin Almanya'da yaptıkları çalışmayı anlattı.

Mağdurları ve Alman makamlarını dinlediklerini belirten Erdem, Alman Hükümeti'nin yaşananlardan ciddi rahatsızlık duyduğunu gördüklerini dile getirdi.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Avrupa ülkelerinin insan hakları anlayışının kendi insanlarına yönelik olduğunu, başkalarına karşı öyle olmadıklarını ifade etti.

Ekonomik bakımdan zayıfladığında Avrupa ülkelerinde ırkçılığın arttığını dile getiren Halaçoğlu, "Pek çok Avrupa ülkesi ekonomik olarak çöküşte ya da çöktü. Bu ülkelerde insan hakları ihlalleri daha da artacak" dedi.

AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener de ırkçılığın Avrupa'da temel sorun haline geldiğini söyledi. Irkçı partilerin 2020'li yıllarda tek başlarına iktidara gelebileceklerini ifade eden Şener, bunun toplumsal barışı olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Komisyon Başkanı Üstün de örneklerle Avrupa ülkelerindeki ırkçı partilerin oy oranlarındaki artışa dikkati çekti.

Rapor, Mustafa Erdem'in talebiyle Almanya'daki Türk kökenli siyasetçi İlkay Öney'in siyasi psikolojik baskıya tabi tutulduğu konusu da eklenerek kabul edildi. Komisyon'un tatil zamanında da gerektiğinde çalışmasına karar verildi.

Muhabir: Ferdi Türkten

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Ak Parti Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title