Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda Tutuklu Hükümlü Oranı Tartışması

Güncelleme:

AK Parti'li Bülent Turan'ın, "Tutuklu oranı Ak Parti döneminde yüzde 20'lere geriledi. AB ortalaması yüzde 24." açıklaması Meclis'te tartışmalara yol açtı.

TBMM Genel Kurulu'nda iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tutuklu ve hükümlü sayısına ilişkin tartışma yaşandı.

"İNSANLIK ONURU HİÇE SAYILIYOR"

BDP, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin araştırma önergesinin bugünki birleşimde görüşülmesini Genel Kurul gündemine grup önerisi olarak getirdi. 

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, cezaevlerinde birçok sorun yaşandığını ifade ederek, "İnsanlık onuru hiçe sayılıyor" dedi. işkence, kötü muamele, sağlık imkanlarından yararlandırılmama ve uzak şehirlerdeki cezaevlerine nakillerin önemli sorun olduğunu öne süren Üçer, "Bir yandan çözüm süreci, bir yandan cezaevlerindeki ihlaller. AK Parti iktidarı Kürtleri tahrik mi etmek istiyor?" dedi. Üçer, devletin ilgili birimlerini cezaevlerinde yaşanan sorunlara çözüm bulmaya davet etti.


"SANA RAĞMEN KAN DURACAK"

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, cezaevleriyle ilgili sorunlar olabileceğini, bunlara muhalefetle birlikte çözüm bulunabileceğini dile getirdi. AK Parti iktidarında reform niteliğinde birçok düzenleme yapıldığının altını çizen Turan, Üçer için, "Cezaevlerinde hiçbir şey yapılmamış gibi konuşmasına 'insaf' diyorum. Bu ülke sana rağmen kanı durduracak" dedi. Turan ayruca cezaevlerinde tutuklu oranının yüzde 20'lere gerilediğini, AB ortalamasının yüzde 24 olduğunu belirtti. 

"MAHKUMLAR ÇIPLAK ARANIYOR"

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise Pozantı Cezaevi'ndeki tecavüz olayının, Şanlıurfa Cezaevi'ndeki yangının AK Parti iktidarı döneminde yaşandığını söyledi. Cezaevi Komisyonu Üyesi olarak görüştüğü cezaevlerindeki kişilerin yaşadığı sorunları aktaran Ağbaba, kötü muamele, mahkumların sınırlanması ve ziyaretçilerin çıplak aranmasını en önemli sorun olarak gösterdi. 


"TUTUKLULARIN HÜKÜMLÜLERE ORANI YÜZDE 23 GERİLEDİ"

AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin ise iktidarları döneminde ihlallere karşı tolerans tanımadıklarını, sorunları görmezden gelmek yerine üzerine gittiklerini ifade etti. Uluslararası standartlara uymayan cezaevlerinin kapatılarak, yerlerine yenilerinin yapıldığını dile getiren Şahin, tutukluların hükümlülere oranının da yüzde 50'lerden yüzde 23'e kadar gerilediğini söyledi.

"BU RAKAMLAR GERÇEK DEĞİL"

Bunun üzerine söz alan MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, tutuklularla ilgili verilen rakamların gerçekleri yansıtmadığını savunarak, "Yerel mahkemeden ceza alan, ancak kararı kesinleşmeyenler için hüküm özlü diye bir şey uyduruldu. Tutukluları bu kapsamdan çıkarıp, hükümlü kapsamına alma metodu uyguluyor. Tıpkı bugün, Suriye'den Türkiye'ye gelen mültecileri TÜİK'in turist sayması gibi oynama yaptılar" diye konuştu. 

"TUTUKLULAR 3 KAT DAHA FAZLA DEĞİLSE..."

AK Parti'li Turan ise tutukluluk ve hükümlülüğün uluslararası tanım olduğunu anlatarak, resmi rakamlara göre 22 Nisan 2013 itibariyle cezaevlerindeki 129 bin kişiden 29 bininin tutuklu olduğunu kaydetti. 

CHP'li Ağbaba ise rakamların gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Tutuklular hükümlülerin 3 katı değilse, Cezaevi komisyonu üyeliğini bırakacağım. Adana cezaevine gidin, bin 400 kişinin 290'ı hükümlü" diye konuştu. 

BDP'nin grup önerisi reddedildi.


Kaynak: AA / Güncel

Bülent Turan Veli Ağbaba Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title