Haberler

Tezkere Görüşmelerine Bahçekapılı'nın Dil Sürçmesi Damga Vurdu

Güncelleme:

Meclis'teki tezkere görüşmelerine, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın yaptığı dil sürçmesi damga vurdu.

Suriye ve Irak tezkeresinin görüşüleceği Meclis Genel Kurulu başladı. AK Parti ve MHP'nin 'evet' oyu kullanacağı, CHP ve HDP'nin 'hayır' oyu kullanacağı oturumu TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. Tezkereyle ilgili kısa bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz "Tezkereden sonra hemen adım beklemeyin" dedi.

BAHÇEKAPILI'NIN DİL SÜRÇMESİ GÖRÜŞMELERE DAMGA VURDU

Gündem dışı konuşmaların ardından Suriye ve Irak'taki tehdit ve riskler nedeniyle yurt dışına asker gönderilmesine izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkere okundu.

Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ayağa kalkarak, tezkerenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve geri çekilmesini istedi. Bunun Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Tezkere Meclis Başkanlığı'na geldi, gelen kağıtlarda yayınlandı, işleme alındı ve sunuşlarda yer aldı. Biraz sonra görüşmeye geçeceğiz, oylanacak ve Genel Kurulca kabul edilecek. Divan olarak böyle bir yetkim yok. Talebinize olumlu yanıt verme yetkim yok" dedi.

VEKİLLERDEN TEPKİ

Bu sözlere bazı milletvekilleri 'Kabul edileceğini nereden biliyorsunuz' diye tepki gösterdi.

BAHÇEKAPILI : DİL SÜRÇMESİ OLDU, ÖZÜR DİLERİM

Bunun üzerine Bahçekapılı, "Kabul edilecek veya edilmeyecek. Dil sürçmesi oldu, özür dilerim. Ne Meclis Başkanlığı'nın ne de benim böyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.

HÜKÜMET ADINA İLK KONUŞMA YILMAZ'DAN

Meclis Genel Kurulu'ndaki tezkere görüşmelerinde ilk konuşmayı hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Yılmaz, Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada "Terör tüm milletimizin ortak sorunudur. Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyulmayacak bir huzur ortamı. Irak’ta yaşanan olaylar, Suriye’de olduğu gibi sığınmacı hareketlerine neden oldu. Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı süreci bölge çatışmanın içine sürüklenecektir. Türkiye, IŞİD’in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir" ifadelerini kullandı.

HALAÇOĞLU'NDAN TEPKİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise, Türkiye’de önce ulusal güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. MHP’li Halaçoğlu, "PKK terör örgütü diye tezkereye yazarken bunu burada yazarken bir yandan da PKK ile masaya oturuyorsunuz. IŞİD'in terör örgütü olduğunu Cumhurbaşkanı ABD'ye gittikten sonra söylemeye başladınız. Kobani’ye gösterdiğiniz tepkiyi neden Türkmenlere göstermediniz?" diye tepki gösterdi.

"TEZKERENİN HEDEFİ IŞİD DEĞİL ESAD"

Ana muhalefet partisi CHP Grup Başkanvekili Âkif Hamzaçebi ise, "Şam yönetiminin uzaklaştırılması bizim öncelikli hedefimizdir doğrultusunda hazırlanmış bu tezkere IŞİD ile mücadeleyi değil Türkiye'nin emperyal işgalci politikası olacağını bize anlatmaktadır. Türkiye'nin vermiş olduğu silahlar IŞİD'in eline geçmiştir, hükümet şimdi IŞİD'den şikayet ediyor görünüyor" diye konuştu.

Hamzaçebi’nin sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş konuştu ve Hamzaçebi’ye, "Hamzaçebi bu konuşmayı Suriye parlamentosunda yapsaydı daha çok alkış alırdı. Esad rejimini savunan bir parlamenter durumuna düştünüz. Rejimle ilgili eleştirileri dile getirmeniz gerekirken Esad'ın yaptığı cinayetleri göz ardı ederek Esad’ı koruma noktasına geldiniz" dedi.

TEZKERENİN İÇERİĞİ

Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

CHP VE HDP 'HAYIR' MHP 'EVET' DİYECEK

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Kesinlikle askerin, yabancı bir ülkenin topraklarına girmesini istemiyoruz. Ortadoğu'yu bataklık olarak tanımlıyoruz. Şimdi bataklık olarak tanımladığımız bir bölgeye Türk askerini sokmanın hiçbir mantığı yok" dedi, CHP tezkere için "hayır" oyu kullanacak.

HDP de "hayır" diyeceğini açıkladı. Selahattin Demirtaş '"tezkereye ilkesel olarak karşı olduklarını" söyledi. MHP de hükümetin Suriye ve Irak politikasını eleştirse de "evet" oyu kullanacak.

Başbakan Davutoğlu ise Meclis açılış resepsiyonunda, bugünkü tezkere görüşmelerinin CHP ve HDP için sınav olacağını söyledi, "Kim IŞİD'in yanında, kim değil göreceğiz" dedi.

50 VEKİL OYLAMAYA KATILAMADI

CHP ve HDP'nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP'liler de destek veriyor. Meclis'te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor.Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti'den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamıyor.

SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ OLACAK

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerin açık ya da kapalı olup olmayacağı henüz netleşmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş görüşmelerin "büyük ihtimalle" açık yapılacağını söyledi.

Tezkerenin kabul edilmesi için görüşmelere katılan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının evet oyu vermesi yeterli olacak. Tezkereye hayır diyeceğini açıklayan CHP ve HDP'nin toplam milletvekili sayısı 157. AK Parti'nin 312, MHP'nin 52 milletvekili bulunuyor. Meclis'te 14 milletvekili de bağımsız.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milliyetçi Hareket Partisi Ayşe Nur Bahçekapılı Ak Parti Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (39)

saruh:

ADANALIYA CEVAPTIR:Çanakkale Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun resmi kaybı 48 bin asker. Peki bu 48 bin şehidimizin nerelerden gelip Çanakkale’de öldüğü Elbette biliniyor. 48 bin şehidin 992 tanesi Güneydoğu’dan katılmış. Yani 2’si. Ama bu rakam da bizi yanıltmasın, bu 992 kişinin 502’si de Antep’ten katılmış Araplardır. Peki Kurtuluş Savaşı’nda durum farklı mı? Orada da durum oran olarak aynı. Toplam 35 bin resmi şehidimiz var Kurtuluş Savaşı’nda. Bunların 685’i Güneydoğu doğumlu Araplar. Oran olarak yine 2! Ozaman Kürtler neyapıyordu?İşte cevabı:1- ALİ BATI KÜRT İSYANI2-CEMİL ÇETO KÜRT İSYANI3- KOÇGİRİ KÜRT İSYANI4- MİLLİ AŞİRET İSYANI. . . . Bunlar yalnızca kürtlerin Kurtuluş Savaşımızda ki isyanlarıdır. Görülüyor ki kürtlerin Kurtuluş savaşımızda Türk ırkına en ufak bir yardımı olmadığı gibi çıkardıkları isyanlar ve kurdukları cemiyetlerle (Kürt teali cemiyeti, Teali islam cemiyeti vs. ) bizi sırtımızdan vurmuşlardır.

13
2
yanıtYanıtla
osmanlı gürcüsü:

5. 000 gürcü gönüllü katılmıştır bizi bu ülke unutmayın

yanıt0
yanıt0
ne mutlu türk üm diyene:

TEZKERE İLE TÜRK ASKERİ NE YETKİ VERMEK DOĞRU BİR KARAR bu savaş bitmeli ama bölgeye girilirse pkk , pyd işid silahlı olan bütün unsurlar yok edilmeli çünkü orda ki mevcut tüm terör örgütleri başta pkk ve pyd olmak şartı ile hepsi yok edilmeli. . . bölgenin huzuru ve ordaki yaşıyan halk için toplu temizlik yapılmalı bordo bereliler ve özel harekat için 12 saat yeterli türk ordu allah yardımcınız olsun. . . . . .

7
4
yanıtYanıtla
lazer yazici:

Türk Ordusu kimsenin Oyuncagi olmamalidir. . . Amerika halletsin, Yurtta Sulh Cihana Sulh bize 90 yil Komsularimizla Dostca yasamayi sagladi. . . Bunu degistiren hükümet sorumludur. . . Suclu aramaya gerek yok. . . Isidi yaratan AKP dir.

yanıt0
yanıt0
elazigli 28 bucuk:

BU KADAR SAÇMA BİR HÜKÜMET GÖRMEDİM BEN. 30 YILDIR TÜRKİYENİN YAPAMADIĞINI IŞID YAPTI PKKYA AĞIR DARBE VURDU. IŞIDE DESTEK VERİN DEMİYORUM AMA BIRAKIN YESİNLER BİRBİRİNİ BİZ SINIRIMIZI KORUYALIM PKKYA KARŞI YADA TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZE NEDEN TEZKERE CIKARTMADINIZ?

9
2
yanıtYanıtla
musa:

pkk türkmen akrdeşine ne yaptıki pkk ya karşı tezkere çıkarsın pkk türkmen kardaşınıda korudu koruyorda duygusal düşünmeyin daha fazla biraz alalh rızası içinde düşün olaya doğru bakın gerçek başın düşmanda olsa yiğidi öldür hakını yeme demişler

yanıt0
yanıt0
VELİ:

MUSA Senin kadar boş adam görmedim pkk önce kendini korusun binlerce pkklı öldü Amerika almanya olmasa bir pkklı kalmazdı

yanıt0
yanıt0
musa:

veli: sizde dünyada biliyor pkk bitmez ya siz bitme olayını yemekmi algılıyorsunzu neye nasıl bitiyor bitmek yok olmaktır pkk nin arkasında bir topluluk vardır nasıl bitebilir burda bir biirmizi kırmadan konuşalım biz düşman değiliz düşmanlar birbirinin ocağına yakanlardır pkk 30 yıldır var işid mi bitiriyor günde yüzlerce pkk lı ölse geen bitmez bunu sizde biliyorsunu amerika almanya işide daha bişi yapmıyor pyd kendi imkanlarıylan savaşıyor silahı keleştir başka bişisi yok iradesi dışında tüm dünyay işide destek veriyor hem eleman hemde silah yardımı ediyor şöyle düşünsek daha iyi olur pyd artı dünya savaşıyor başka bir açıklaması varmı sevgili kardeşim

yanıt0
yanıt0
trakyalı:

bunlar bizim sonumuzu hazırlıyor biz savaş istemiyoruz yapacaksanız yandaşlarınızla beraber gidin bakın işinize

7
1
yanıtYanıtla
ANTİ HURAFE:

bunlar kendi kafalarına göre ne yapıyorlar ? her şeyde sözde referandum yapıyordunuz ASIL REFERANDUMU ŞİMDİ YAPACAKSINIZ biz ülkenin sahibi olan 80 milyon kişi kesinlikle Türkiye nin başının onunun bunun maşalığı uğrana belaya sokulmasına KESİNLİKLE ÇOK KARŞIYIZ sizi biz vekil olarak gönderdik ki KAFANIZA GÖRE DEĞİL bizim emirlerimize göre hareket edin diye !!!!

8
0
yanıtYanıtla
Tüm 39 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title