Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamasına TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerince tepki gösterildi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamasına TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerince tepki gösterildi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Gündem dışı ilk sözü alan AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Dünya Kardeşlik Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmada, savaşların olmadığı, insanların ölmediği, kardeşlik türkülerinin bütün coğrafyada söylendiği bir dünyada yaşamak dileğinde bulundu.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, seçim bölgesi hakkında bilgi sundu ve ilin sorunlarını dile getirdi. Tuncer, konuşmasının sonunda "TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı, Meclis Başkanı sıfatıyla katıldığı bir toplantıda 'Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır, dini esaslara dayalı anayasa yapılabilir' şeklindeki sözlerinden dolayı kınıyor, istifaya davet ediyorum. İstifa edip milletvekili olduğunda düşüncelerini daha özgürce açıklayabileceğini belirtiyorum." dedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Tuncer'in kullandığı "kınama" ifadesini eleştirerek, "Sayın milletvekilleri kınamak o kadar kolay bir tabir olmamalı. Sayın Meclis Başkanı'mızın muhakkak bir açıklaması olacaktır. Ama laiklik tarifiyle ilgili söylediklerini, bağlamından koparılmak suretiyle farklı yorumlamanın doğru olmayacağı kanaatindeyim. Siyasi açıklamalar olacaktır, açıklamaları görelim. Kınamak öyle her önüne geldiğimiz kişiyi -ki bu parlamentonun başkanlığını yapan değerli başkanımızı, bu üslupla kınamanın da doğru olmayacağı kanaatindeyim." diye konuştu.

"Burası Meclis Başkanı'nın çiftliği değildir, laik Cumhuriyet'in Meclis'idir"

Aydın'ın sözleri üzerine CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanı Kahraman'ın tartışılan sözlerinin ne anlama geldiğini izah etmekle sorumlu olduğunu belirterek, "Burası Meclis Başkanı'nın çiftliği değildir, laik Cumhuriyet'in Meclis'idir. Eğer Meclis Başkanı bu sözlerden sonra yüreği yetiyorsa gelsin kürsüye." ifadesini kullandı.

Gök, Türkiye'nin dün itibarıyla vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini alan, Cumhuriyet'in en önemli ilkesi olan laiklik ilkesinin Anayasa'dan çıkarılmasını savunan Meclis Başkanı'nı Türkiye taşıyamaz. Bu Meclis Başkanı kanunlara, Anayasa'ya aykırı davranmakta, Türkiye'nin kuruluş felsefesini sabote etmektedir. CHP olarak Meclis Başkanı'nın söylemlerini şiddetle reddediyoruz, elimizin tersiye itiyoruz. Meclis Başkanı bilmelidir ki CHP Meclis'te bulunduğu sürece, ona oy veren milyonlarca seçmen Türkiye'de bulunduğu sürece laiklik ilkesi Anayasa'da kalacaktır. Belki Meclis Başkanı başka yerlere gidecektir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini sonsuza kadar yaşatmaya azimli ve kararlı CHP mensupları ve milyonlarca yurttaşımız Mustafa Kemal Atatürk'e, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine, laiklik ilkesine sonuna kadar sahip çıkacaktır."

Ahmet Aydın da "Meclis Başkanı'nın yüreği yeter. Böyle bir üslubu kabul etmediğimizi söyledim. Meclis Başkanı adına vekaleten bu işi yürütüyorum. Tartışabilirsiniz, istişare edebilirsiniz, aleyhinde beyanatlar verebilirsiniz ama bunu yaparken üslup noktasında azami hassasiyeti göstermeniz adına tavsiyede bulundum." dedi.

"Ağzındaki baklayı ortaya saçmıştır"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamalarına dair milletvekillerinin görüşlerini dile getirmesi, tarafsız ve Anayasa'ya bağlı olması gereken Kahraman'a ilişkin kınama ifadesini belirtmesinin doğal olduğunu belirterek, "Siz, Başkanlık Divanı olarak orada idare etmek üzere Meclis Başkanvekili olarak görev yapıyorsunuz. Milletvekillerinin yaptığı konuşmalara, kınamalara dair sürekli bir yorum yapma, müdahale etme hakkını kendinizde görüyorsunuz, böyle bir hakkınız yok." dedi.

Kahraman'ın Genel Kurulu bu konuda bilgilendirmesini isteyen Baluken, "İsmail Kahraman, ağzındaki baklayı ortaya saçmıştır. AKP Hükümetinin Türkiye'ye dayatmak istediği otoriter, baskıcı bir rejim değişikliğini dini kılıf olarak kullanmak suretiyle hayata geçirmek arayışını teşhir etmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu toplumda laikler ve dindarlar şeklinde yeni bir tartışma yaratarak rejim değişikliği çabalarını dini hassasiyeti olan yurttaşları homojenize ederek, kristalize ederek başarma gayreti olarak değerlendiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hatasından dönmeye davet ediyorum"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Kahraman'ın açıklamalarını "talihsiz açıklamalar" olarak niteledi. Milletvekillerinin eleştirel beyanlarında üslup sorunu bulunmadığını savunan Akçay, Türkiye'nin laiklikle ilgili sorunu olmadığını ifade etti.

Akçay, İsmail Kahraman'ın açıklamalarının "kişisel görüş" olarak geçiştirilemeyeceğini belirterek, "Laiklik üzerinden bir tartışma başlatmak toplumu kutuplaştırmaktan, ayrıştırmaktan başka bir anlam taşımayacaktır. Toplumun değerler üzerinde kutuplaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Meclis Başkanı'nı hatasından dönmeye davet ediyorum." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise laikliğin uygulamasıyla ilgili birçok sorunla karşı karşıya kalındığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Laikliği tartışırken hiçbir zaman laikliğe karşı olduğumuzdan değil, aksine laikliğin uygulamasından kaynaklanan 'laikçi uygulamalardan' şikayet ettik. Anayasa değişikliği tartışmaları bağlamında dün, bugün ne de yarın laiklikle ilgili ne bir ifademiz ne de bir kanaatimiz var. Tartışmasını bile yapmadık. Özgürlükler bağlamında laiklik de tartışılabilir. Laiklik meselesini tartışmaktan kaçınmayalım."

Gündem dışı konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili Aydın, 15 milletvekiline yerinden söz verdi.

Söz alan milletvekillerinin bir kısmı, TBMM Başkanı Kahraman'ı, laiklikle ilgili açıklamalarından dolayı istifaya davet etti.

Kaynak: AA / Politika

İsmail Kahraman Ahmet Aydın Levent Gök AK Parti Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title