Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, Kıbrıs meselesinin çözümü için KKTC ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında sürdürülen müzakerelerle ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin, Kıbrıs meselesinin çözümü için KKTC ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında sürdürülen müzakerelerle ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP, grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Öneri üzerinde konuşan MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kıbrıs'ta toplumlar arası görüşmelerin bir süreden beri devam ettiğini hatırlatarak, 6 ana başlıktan ilk üç başlıkta görüşmelerin son erdiğini kaydetti.

Özdağ, "KKTC heyeti; 'federal devlet' meselesi görüşülürken 'kurucu devlet' yerine, 'oluşturucu eyalet' kavramını kabul ederek daha şimdiden kurulması tasarlanan devletin içinde KKTC vatandaşlarının azınlık konumuna doğru kayabileceği politik ve hukuki zeminin oluşmasına müsaade etmiş görünmektedir. Rum tarafı her defasında olduğu gibi bugün de saldırgan, haddini bilmez tavır içindedir. Rumlar, Türkleri Kıbrıs'ın eşit haklara sahip ortaklarından biri değil, kurtulunması gereken azınlık olarak görmektedir" dedi.

Müzakereleri yürüten KKTC heyetinin bazı yapısal zaaflara sahip olduğunu, deneyimsiz ve belli konularda yetkili olmamasıyla ön plana çıktığını savunan Özdağ, heyetin açığının giderilmesi için Türk Dışişleri Bakanlığının olumlu katkı sunduğunu söyledi. Heyette 'ne kurtarırsak kardır' anlayışının hakim olduğunu ileri süren Özdağ, "Görüşmeler şeffaf olmalı. KKTC ile Rum kesimi arasında yürüyen müzakerelerin bir boyutu, hiç olmaması gerekirken Türkiye'nin AB ile tam üyelik süreci irtibatını oluşturmakta. Bir Türk devletinin varlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin AB tam üyeliğine feda edilemez. Ankara'nın kafasının karışık olması, hükümetin yaklaşımının net olmaması, ne yazık ki müzakereleri daha da zor duruma sokmaktadır" diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Yıldız Seferinoğlu, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, müzakerelerdeki görüşme trafiğinin, süreçte kritik bir döneme girildiğini gösterdiğini belirterek, mülkiyet meselesinde görüş farklılıkların devam ettiğini söyledi. Seferinoğlu, sürecin hükümet tarafından hassas şekilde takip edildiğini söyledi.

Öneri lehinde konuşan CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz da Kıbrıs ile ilgili konuların Meclis'te görüşülmesinin doğal olduğunu ifade etti. Kıbrıs'ta çözümün kısa sürede olacağına ilişkin iyi niyetli tablo sergilendiğini anlatan Yılmaz, "Kıbrıs konusunda bir yol haritamız yok. Kıbrıs Rum yönetimini tanımıyorum ama tanımamanın gereğini de yapmıyoruz. Çözümün olacağına inanan var mı? Çözüm zor" görüşünü savundu.

Harita üzerinde Rumların istediği yerleri gösteren Yılmaz, tartışılanın Annan Planı'nın bile gerisinde olduğunu ileri sürdü. Kıbrıs konusunda olumlu hava yaratıldığına işaret eden Yılmaz, konunun Suriyeli mültecilerin Türkiye'de tutulmasından çıktığını savundu. Yılmaz, "3 milyon mültecinin buraya gelip, Avrupa'ya gitmesi gündeme gelince 'Türkiye'ye ne tür bir şey sunabiliriz' diye, akıllarına AB sürecini canlandırmak geldi. 14 fasıl dondurulmuş, açılması için Rum tarafının da onayı gerekiyor. Çözüm, biz ne zaman fazla taviz verirsek olabilir. Müzakere, akılla ve mantıkla olmayan sürece çekiliyor. Siz Kıbrıs konusunu çözseniz de AB konusunu gideremezsiniz" dedi.

Yılmaz, Meclis'te gerekirse kapalı oturumda ele alınması gereken konunun, AB ile bağlantılı götürülmesinden rahatsız olduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Güney Kıbrıs Ümit Özdağ Gaziantep Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title