Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında arasında "diktatörlük" tartışması yaşandı.

Genel Kurul'da CHP Grup önerisinin kabul edilmesinin ardından, sataşma gerekçesiyle yapılan konuşmalar yeni bir tartışmaya yol  açtı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek'in ibretlik bir konuşma yaptığını, iktidarları döneminde basın önündeki engellerin nasıl kaldırıldığını anlattığı sözlerine bugün tekzip geldiğini savundu.

Gök, "İki gün önce genel yayın yönetmeni ve Ankara temsilcisini Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla tutuklatan bir anlayış, bugün gazete üzerinde ekonomik yaptırım uygulamak açısından vergi incelemesi başlattı. Sizin bundan haberiniz var mı? Bu iktidar döneminde medya üzerindeki baskılar, gazetecilerin cezaevlerinde çürütülmesi, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar yaygın ve sistematik hale gelmiştir. Bugün iktidarın hoşuna gitmeyen her gazeteci işten çıkarılmakta. Vergi incelemesi yapılıyor, gazetelere el konuluyor ve AKP'lileştiriliyor" diye konuştu.

Levent Gök'ün, AK Parti'li Petek'e yönelik, "Siz herhalde havuz medyasının televizyonlarına sık sık çıkarak burada milletvekilliğini kazanmış kişisiniz" demesi, AK Parti sıralarında tepkilere yol açtı.

Petek, sataşma gerekçesiyle söz alarak, yasama, yargı ve yürütmenin ayrılığını bilmeyen bir milletvekili olmadığını belirterek, bazı basın kuruluşlarıyla ilgili yargısal işlemlerin Hükümet'e, yürütmeye yüklenemeyeceğini söyledi. Reşat Petek, kimsenin bir milletvekiline "Falan medyanın desteğiyle buraya geldi" diyemeyeceğini belirterek, "Biz aziz milletimizin desteğiyle, temiz oylarıyla buraya geldik. Milletin temiz oylarını hor ve hakir gören, vatandaşımızı 'göbeğini kaşıyan adam' olarak hakir gören CHP ve onun zihniyetinde olanlar da milletimizden hak ettiği oyları bu kadar almıştır. Buna razı olmak durumunda kalıyorsunuz" dedi.

Petek, basın üzerinde yargının verdiği kararları hükümet icraatı gibi göstermeye kimsenin hakkı olmadığını ve bunun kendi içinde tutarsızlık teşkil ettiğini söyledi.

"Bir zamanlar Türkiye'de yargıya talimatlar verilmiştir"

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de sataşma gerekçesiyle söz alarak, yasama, yürütme ve yargı erklerinin varlığına dikkati çekti. Canikli, her dönem birtakım tartışmaların yaşandığını, ancak işleyen bir mekanizma bulunduğunu belirtti. Bunun aksini gösteren somut delil veya bilgi olmadıkça  ithamda bulunmanın yanlış ve haksızlık olduğunu ifade eden Canikli, "Talimatın verildiğine ilişkin herhangi bir bilgi ve belgeniz varsa... Zaten elinizde öyle bir şey olsa dünyayı ayağa kaldırırdınız. Bir dönem, bir zamanlar Türkiye'de gerçekten yargıya, memura talimat verir gibi talimatlar verilmiştir" dedi.

CHP'li bazı milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Canikli, "Niye üzerinize alıyorsunuz? 'Şu dönem' demedim. Bir zamanlar valiler de yargı mensupları da böyleydi. Talimatla insanlar idama götürülürdü. Yargı, hükümetlere talimat verirdi ama bunların hepsi tarih oldu. Aradaki fark bu. Bunları sadece tarih kitaplarından okuyoruz. Kimse de bunları değiştiremez. Şu anda sistem bütün hatlarıyla, olması gerektiği şekliyle yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirine karşı bağımsız olması kuralıyla çalışmaktadır" karşılığını verdi.

Gök'ün, sataşma gerekçesiyle söz istemesine birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Bir dönem dedi, bunu üstünüze alınıyorsanız söz vereceğim" diyerek kendisine söz verdi.

"Burası havuz medyasında yönlendirilmiş moderatörlerle program yapmaya benzemez"

CHP'li Gök, AK Parti'li Petek'in 77 milyonun önünde sözlerini ve hangi CHP'linin "göbeğini kaşıyan adam" dediğini ispatlamasını beklediğini söyledi. "Burası havuz medyasında yönlendirilmiş moderatörlerle program yapmaya benzemez. Burası halkın kürsüsüdür" diyen Gök, AK Parti'li sözcülerin kendi iktidar dönemlerini güllük gülistanlık olarak anlattığını söyledi.

Gök,  "17-25 Aralık operasyonlarını ortadan kaldırmak için kim HSYK'yı değiştirdi? Adalet Bakanı Bozdağ, İzmir Cumhuriyet Savcısı'na telefon açarak 'Soruşturmayı kapat' demedi mi, bütün hakim ve savcıları değiştirmediniz mi? 'Ergenekon, Balyoz davasının savcısıyım' diyen kimdi? Sizler hukuksuzluğu temsil ediyorsunuz. Televizyonlara 'Alo Fatih' hatlarıyla 'Konuşmayı böyle yaz' diyen o zamanki Başbakan,  şimdiki Cumhurbaşkanı değil miydi? CHP'nin adını burada kimse ağzına alamaz. Biz Türkiye'ye demokrasiyi getirdik, siz diktatörlük getirmek istiyorsunuz" diye konuştu.

"Her türlü diktatörlüğün örneğini geçmişte görebilirsiniz"

AK Parti'li Canikli de sataşma gerekçesiyle söz alarak, ülke tarihinde diktatör ve diktatörlüğün hüküm sürdüğü dönemler olduğunu ileri sürdü.

CHP'lilerin kendisine tepki göstermesi üzerine Canikli, geçmişte Türkiye'de dünyada eşi benzeri görülmeyen diktatörlüğün en ilginç örneklerinin ortaya çıktığını belirterek, "Hatta Türkiye'yi, bu anlamda bazı dönemler için diktatörlük müzesi olarak tanımlamak bile mümkün. Her türlü diktatörlüğün örneğini geçmişte görebilirsiniz. Bunun sayısız örnekleri var. Dünyadaki o dönemde benzer örnekleriyle birlikte, son derece sıkı fıkı dostluklar kurulduğunu biz de bütün dünya da biliyor. Diktatörlük budur. Uygulamasıyla, tanımlamasıyla, her şeyiyle diktatörlük budur ve tarihin sayfalarında yer almıştır. Kimse bunu ortadan kaldıramaz, kapatamaz. Eğer diktatörlük görmek istiyorsan açıp bakacaksın tarihin sayfalarına, göreceksin" görüşünü ifade etti.

Hiçbir dönemde gündeme gelmeyen demokratik standartların yükseltilmesi ve hukukun temel ilkelerinin en iyi şekilde hayata geçirilmesi için düzenlemeler yaptıklarını anlatan Canikli, "Hiçbir dönemde olmayan düzenlemeler AK Parti döneminde yapıldı. Bunu da inkar edemezsiniz. Diktatörlük orada, hukuk burada" dedi.

Kaynak: AA / Politika

Nurettin Canikli Reşat Petek Levent Gök Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title