Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Japonya Arasında, Türkiye'de Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile İşbirliği Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Japonya Arasında, Türkiye'de Nükleer Güç Santrallerinin ve Nükleer Güç Sanayisinin Geliştirilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma ile İşbirliği Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Tasarı üzerinde MHP Grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Alim Işık, anlaşmaya göre Japonya'nın Türkiye'ye herhangi bir teknoloji vermeyeceğini ifade etti.

Anlaşmanın "Size teknoloji yok. Biz santrali kurarız, elektriği sizin topraklarda üretiriz, size satarız, paramızı kazanırız, geri döneriz, hiçbir sorumluluğa da ortak olmayız" anlayışıyla hazırlandığını savunan Işık, MHP olarak, prensipte nükleer teknolojinin kazanılmasına olumlu baktıklarını ancak "böyle bir kapitülasyon anlaşmasına (hayır)" dediklerini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, Çernobil'in üzerinden 29 yıl geçtiğini, Ukrayna ve Belarus'un hala genel bütçelerinin yüzde 5 ila 9'luk kısmını Çernobil'in yarattığı tahribatı tamire ayırdığını kaydetti.

"Bunun size bir şey düşündürmesi gerekmiyor mu?" diye soran Altay, "Enerjide siz gelmeden önce dışa bağımlılık oranımız yüzde 67'ydi. Siz geldikten sonra 2012'de yüzde 72. Nere 67 nere 72? Hükümet, Türkiye'yi, sonu belirsiz, yanlış bir enerji politikasına, politikasızlığına mahkum etti" dedi. Altay, şunları söyledi:

" Sinop'a kurulması düşünülen reaktörün akredite bir lisansı da yok, denenmişliği de yok. Yani dünyanın bir ülkesinde kurulmuş ve çalışıyor değil. Riski büyük bir macera. O kadar meraklıysa Taner Yıldız, gitsin bunu Kayseri'ye yapsın. Yapmaz. Sinop, Türkiye'nin en kuzey ucudur, nüfus yoğunluğu düşüktür. Dolayısıyla nüfus az, en uçta, böylece bir şey olursa 'fıtrat' deriz, 'Bereket az insan öldü' deriz mantığı var.

Bu anlaşmanın onaylanmasını en azından nükleer santralle ilgili bir referandum yapılana kadar ertelenmesini, Sinop halkı adına hükümetten ve yüce Meclis'ten talep ediyorum. Bence mevzuat mümkün. 7 Haziranda sandıklar kurulmuşken bu referandumu yapalım, Sinop halkı 'kurulsun' derse başım üstüne."

-"Bartın da bizim, Sinop da bizim"-

AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, nükleer santrallerin yerinin referandumlarla, yerli halka sorarak tespit edilemeyeceğini ifade etti.

Atom Enerjisi Kurumu'nun en doğru yeri, en doğru şekilde tespit etmek için çalıştığını belirten Ersoy, "Bu etütler yıllarca yapılmıştır ve nihayet Türkiye'de belli noktalar güvenli bölgeler olarak tespit edilmiş ve yine bir devlet politikası olarak buralara, bu santrallerin kurulması kararlaştırılmıştır. Türkiye'nin bir devlet politikası olarak kuracağı nükleer santralleri hiçbir şekilde lokal olarak yapılacak referandumlara bağlayamayız. 'Bu Sinop'ta olmasın çünkü riskleri var ama Bartın'da olursa olsun' diyemem. Bartın da bizim, Sinop da bizim, Ordu da bizim, Kayseri de bizim, Mersin de bizim" diye konuştu.

Öte yandan, TBMM Başkanlık Divanı üyesi, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, yeniden milletvekili olmayacağından, divandan kısa bir veda konuşması yaptı.

Kaynak: AA / Politika

Japonya Türkiye Sinop Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title