Haberler

TBMM Genel Kurulu

Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, muhalefetin İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine yönelik itirazlarına ilişkin, görüştüğü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yarın Başkanlık Divanı'nı toplayacağını söyledi.

Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, muhalefetin İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine yönelik itirazlarına ilişkin, görüştüğü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yarın Başkanlık Divanı'nı toplayacağını söyledi.

Mumcu, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerine geçilemeyeceğine ilişkin itirazları üzerine verdiği aranın ardından yaptığı konuşmada, muhalefetin, tasarıyla ilgili İç Tüzük'ün "Başkanlık Divanı'nın görevlerini" içeren 13. maddesine göre yaptığı başvurusu hakkında TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştüğü ifade etti.

Mumcu, Çiçek'in yarın saat 10.30'da Başkanlık Divanı'nın toplayacağını, izlenecek yol konusunda bir karara varılacağını ancak paketin şu an görüşmelerine devam edileceğini kaydetti.

Bunun üzerine yerinden söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sayın Meclis Başkanı'nın Meclis Başkanlık Divanı'nı sadece toplamış olma iradesi bizce yeterli değildir. Bu iradenin bizim İç Tüzük'ten kaynaklanan haklarımızı ve hukukumuzu aynen geri iade edecek bir karar oluşmadan böyle bir müzakerenin yapılması kabul edilemez" dedi.

Vural, ayrıca Meclis Başkanı'nın yurtdışına gittiği ya da olmadığı zaman vekalet verme görevini sadece iktidar partisinden bir Meclis başkanvekiline vermesi ayrımcılığının muhalefet Meclis başkanvekillerinin hakkını, hukukunu gasp olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu çok vahimdir, çok yanlıştır. Bu durumda, Meclis başkanvekili adeta iktidarın her istediğini yerine getiren, bu konuda İç Tüzük'te bize tanınan hakları yok sayacak bir iradeyi ortaya koymasını da meşrulaştırmasıdır. Huzurunuzda Meclis Başkanı'nın bu konudaki iradesini ve tercihini kınadığım ifade etmek istiyorum."

-Usul  tartışması-

Daha sonra muhalefet milletvekilleri Başkanlık Divanı'nın yarın toplanacağını, bu nedenle müzakerelere devam edilemeyeceğini savunarak, usul tartışması açılmasını talep etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, İç Tüzük'ün 13. maddesini okuyarak, "Meclis Başkanlık Divanı bu konuda toplanacak, kararını verecek ama bu arada da birleşime, görüşmelere devam edecektir. Usul tartışmasıyla da bu, daha önce hükme bağlandı. Bunun devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İç Tüzük'ün 13. maddesinin gayet açık olduğunu dile getirerek, Başkanlık Divanı toplanmadan, izlenecek yol belirlenmeden, bu tasarının görüşülemeyeceğini söyledi.

Altay, tasarının tümü üzerinde siyasi parti gruplarına tanınan 20'şer dakikalık konuşmaların yapılmadığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"TBMM İç Tüzüğü'nün daha fazla çiğnenmesine de müsaade etmek istemiyoruz. Tutumunuz doğru değildir. Şimdi sizin yapmanız gereken bu tasarıyı atlayıp peşinde hangi kanun varsa onun görüşmelerine başlamaktır. Aksi bir durum bu parlamentoda gene hoş olmayan görüntülere sebep olacaktır."

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın'ın, Altay'a "Bu tehdit mi" diye sorması üzerine, Altay, "Bunu bir tehdit diye söylemiyorum. Seni İç Tüzük'e uymaya davet ediyorum" karşılığını verdi.

Oktay Vural ise TBMM Başkanı'nın, Başkanlık Divanı'nı toplayarak, bu usulsüzlükleri gidermeden kanunun görüşülemeyeceğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, tasarının tümü üzerine konuşmalarla ilgili siyasi parti gruplarının söz haklarının gasbedildiğini savundu. Baluken, "Meclis Başkanı, Divanı bir an önce toplasın, bu olayla ilgili takip edilecek yolu kararlaştırsın. Şu anda, Meclis Başkanı iki hafta geçmesine rağmen Divanı toplamadığı için takip edilecek yol diye bir şey ortada yok. Dolayısıyla ilk 3 madde ya da 10 maddenin çoğunda ortaya çıkan usulsüzlükle başlayan yanlışlar zinciri 33. maddeye kadar bütün maddelerin görüşülmesini etkilediği için bu tasarı görüşülemez" dedi.

Daha sonra Mumcu, görüşmelerin devam etmesi konusundaki tutumunu değiştirdiğini ve devam etmemesinin daha uygun olacağını söyledi.

Meclis Başkanvekili Mumcu, AK Parti sıralarından yoğun itiraz gelmesi üzerine birleşime ara verdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Güldal Mumcu Oktay Vural Cemil Çiçek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title