Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda HDP ve MHP'nin grup önerileri reddedildi.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP ve MHP'nin grup önerileri reddedildi.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, partisinin Cizre'deki olaylarla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi üzerinde söz aldı.

Cizre'de yaşanan olaylarda çocukların hayatlarını kaybettiğini ifade eden Sarıyıldız, güvenlik güçlerinin tutumunu eleştirdi. "Çocukların öldüğü yerde barış olmaz" diyen Sarıyıldız, güvenlik güçlerince öldürülen kendi çocukları için vicdanı sızlamayanların, başka ülkelerin çocukları için döktükleri gözyaşlarının inandırıcı olmadığını ileri sürdü.

"İç Güvenlik Paketi"ni de eleştiren Sarıyıldız, "Bu yasayı çıkaran AKP hükümeti lanetle anılacaktır" dedi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da Cizre olaylarının sadece asayiş olayı değil, "Çözüm Süreci"ne yönelik provokasyon olduğunu söyledi. "Ölen bütün çocuklar bizim çocuklarımızdır" diyen Can, normalleşme süreci ve Çözüm Süreci'nin herşeye rağmen devam edeceğini vurguladı.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ise hükümetin güvenlik güçlerinin neden olduğu ölümlerin ardından her zaman provokasyon limanına sığındığını söyledi.

Seçer, iktidarın şikayet değil, sorun çözme makamı olduğunu belirterek, "Bu provokasyonu kim önleyecek? Emniyet kimin elinde? Jandarma kimin elinde? Siz bundan şikayet etmeyeceksiniz, provokasyonu yapan kimse bulup çıkaracaksınız" diye konuştu.

Grup önerisine ilişkin görüşmelerin ardından yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis TV'nin yayınını eleştirdi. Meclis TV'nin canlı yayınlarda ve haberlerinde iktidar ve muhalefet arasında dengeli bir yayın anlayışı sergilemediğini savunan Hamzaçebi, Meclis Başkanı'nın devreye girerek objektif bir yayın akışı oluşturulmasını sağlamasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de yerinden söz alarak Genel Kurul'un oturma düzenini eleştirdi. Salonun 3'te 2'sinin AK Parti'ye geri kalanın ise muhalefete ayrıldığını ifade eden Baluken, "Neredeyse Oktay Vural ile beni yan yana oturtacaksınız, AK Parti'li milletvekilleri rahat etsin diye" ifadesini kullandı. Baluken, Genel Kurul'un oturma düzeninin yeniden ele alınmasını istedi.

-"Halk tasarının geri çekilmesini bekliyor"

HDP Grup önerisinin reddedilmesinin ardından MHP'nin Ukrayna'da yaşananlar çerçevesinde Kırım- Tatar Türkleri'nin durumuna ilişkin genel görüşme açılması önergesinin gündeme alınmasıyla ilgili önerisinin görüşmelerine geçildi.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel, partisinin grup önerisi üzerindeki konuşmasında, Kırım-Tatar Türkleri'nin tarih boyunca yaşadıkları sorunlar ve sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Demirel, MHP olarak Dışişleri Bakanlığı'nı Türkiye dışındaki soydaşlar konusunda daha duyarlı politikalar izlemeye ve milletvekillerini daha kapsamlı olarak bilgilendirmeye davet etti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de MHP grup önerisi üzerindeki konuşmasının başında İç Güvenlik Paketi'ne değinerek, paketin yasalaşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan başka bekleyen kimse olmadığını, halkın talebinin tasarının geri çekilmesi olduğunu savundu. Öztürk, Kırım-Tatar Türkleri'nin sorunlarının araştırılması gerektiğini belirterek, MHP'nin önerisinin gereğinin yapılmasını istedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel de dünyanını neresinde yaşayan bir soydaş, akraba topluluğu varsa onunla ilgilenen bir iktidar olduklarını belirterek, Kırım-Tatar Türkleri için de yoğun çabalar sürdürdüklerini söyledi. Özel, MHP'nin önerisine katıldıklarını ancak gündemin belirli olduğunu, bu nedenle daha sonra ele alınması gerektiğini düşündüklerini aktardı.

Görüşmelerin ardından MHP'nin grup önerisi oylanarak reddedildi.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes yerinden söz alarak önceki oturumda yaşanan tartışmaya değindi. Özkes, "Kimseyi incitmek amacım olmadığı gibi AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'a da incitici söz söylemedim. İstemeden kırgınlık olduysa bundan üzüntü duyar, özür dilerim" dedi.

Kaynak: AA / Politika

Ak Parti Mersin Tatar Kırım Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title