Haberler

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, 12 Eylül müdahalesinden itibaren günümüze kadar yaşanan olaylardan kaynaklanan mağduriyetlerin araştırılması ile ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

CHP'nin, 12 Eylül müdahalesinden itibaren günümüze kadar yaşanan olaylardan kaynaklanan mağduriyetlerin araştırılması ile ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin üçüncü defa değiştirildiğini ancak önceki değişimlerde gündeme gelmeyen "vatana ihanet" iddiasının şimdi gündeme getirildiğini ifade etti. Bunun nedeninin, siyasi mücadele, öfke ve kızgınlıktan kaynaklandığını kaydeden Bostancı, bunun adının siyaset olmadığını ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise daha önce Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerinin harabeye dönmesi nedeniyle Suriye ile karşılıklı mutabakat sonucunda yeniden inşa edildiğini belirterek, "Şimdi karşılıklı mutabakat yok. Korkudan kaçılıyor. Esad yıkılacaktı, türbe yıkıldı. Türkiye'yi getirdiğiniz nokta bu" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, hükümetin Suriye politikasını eleştirerek, "Rojava'daki kanton yönetimlerine, PYD'ye, YPG'ye düşmanlık temelinde geliştirilen ilişkilerin Türkiye'nin yararına olmayacağını söylemiştik. Gelişmeler bizi doğruladı. Bütün dünya IŞİD gibi bir vahşi terör örgütüne karşı insanlık onurunu koruyan güç olarak bakıyor PYD'ye, YPG'ye. Türkiye de doğru bir Suriye politikası, doğru bir Ortadoğu politikası oturtmak istiyorsa bu gerçeği artık kabul etmek zorunda ve buna göre bir dış politika belirlemek zorundadır" dedi.

Genel Kurul'da daha sonra, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden itibaren günümüze kadar yaşanan olaylardan kaynaklanan mağduriyetlerin araştırılması ile ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin önerisi görüşüldü.

Partisinin önerisi üzerine söz alan Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Eylül darbesinde mağdur olmadığını, ancak mağdur olduğunu söyleyerek siyaset yaptığını iddia ederek, "12 yıldır iktidarda olan bir hükümetin ve bunun devamı nasıl oluyor sürekli mağdur duruma düşüyor, bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Tabii mağduriyet yaparken de algı yönetimi çok iyi yapıldığı için mağduriyet sanki doğruymuş gibi anlaşılıyor ve bundan da sonuçta bir şeyler kazanılıyor ama kaybeden herhalde toplum oluyor" diye konuştu.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "Sayın Cumhurbaşkanımız o dönemlerde hem 12 Eylül darbe süreci öncesinde hem darbe sırasında hem de darbe sonrası devam eden vesayetçi sistemin mağduru olmuştur. Hatta üniversiteye kaydolabilmek için bile imam hatip lisesinden sonra normal liseyi de bitirmek, fark derslerini vermek zorunda kalmıştır, iki liseyi bitirdikten sonra üniversiteye kaydolabilmiştir" ifadelerini kullandı.

Darbe döneminde ve sonrasında Erdoğan'ın da siyaset yapmasının engellendiğini kaydeden Tunç, "Ancak, iktidarda 12 yıl boyunca hem darbeci zihniyeti, vesayetçi sistemi hem de önüne konulan tüm engelleri milletimizin desteğiyle aşarak Türkiye'yi ekonomide dört kat büyüttü, demokrasinin çıtasını yükseltti" dedi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Genel Kurulu'n çalışma saatlerini eleştirdi. İktidarın, TBMM'nin gündemini tehdit ve şantaj olarak kullandığını iddia eden Yeniçeri, "42 saattir uykusuzum. Milletvekilini mağdur eden bir zihniyetin halkı nasıl mağdur edeceğini bilmek için kahin olmaya gerek yok" diye konuştu.

Yeniçeri ayrıca 12 Eylül darbe mağdurlarının ülkücüler ve devrimciler olduğunu, AK Parti'nin, mağduriyetin yalnızca sömürüsünü yaptığını öne sürdü.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Ak Parti Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title