Haberler

TBMM Genel Kurulu

AK Parti'li Bostancı : "Türkmen kardeşlerimiz yalnız değildir" CHP'li Korutürk: "Hükümeti, BM'yi, Irak merkezi hükümetini, Kürdistan Bölgesel Yönetimini, bütün Türkmen unsurlarını Türkiye'nin imkanlarıyla birleştirmeye ve Türkiye'nin ön aldığı bir operasyonu süratle başlatmaya davet ediyoruz" MHP'li.

TBMM Genel Kurulu'nda Irak'taki Türkmenlerin durumu gündeme geldi.

CHP, Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için Musul'daki son gelişmelere ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

Öneri lehinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Meclis'in, Türkmenler konusuna duyarsız kaldığını savundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Irak Türkmen Cephesi Başkanı'nı, Ankara'da kabul ettiğini ifade eden Korutürk, görüşmenin, "mezhepçilik yapmayın, aranızda bölünmeyin" şeklinde nasihatten ibaret olduğunu öne sürdü. Korutürk, Irak Türkmenleri arasında mezhepçilik olmadığını, Türkmen kimliğini her zaman koruduğunu söyledi.

Hükümet'in alması gereken acil önlemler olduğunu belirten Korutürk, bunları şöyle sıraladı:

"Irak Hükümeti, hayatta kalma mücadelesi veren Türkmenlere karşı merkezi yönetim olarak sorumluluklarını yerine getirmeye davet edilmelidir. Türkmenlerin güvenliklerinin sağlanması, insani yardım ve bu yardımın ulaştırılması için gerekli insani destek harekatına yetki temelini sağlamak amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin alacağı karara Türkiye öncülük etmelidir. Yardım harekatına Irak için, Iraklılar'ın ortak harekatı niteliği kazandırabilmek için Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile de iş birliğine olanak sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir. Irak merkezi yönetiminin bilgisi dahilinde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünü tehdit eden gelişmelerle, merkezi yönetimle ortaklaşa oluşturacağı siyasi ve önlemlerle birlikte mücadele etmeye yönlendirilmelidir.Türkmenler'in yaşadıkları dram daha da derinleşmeden, sınırlarımıza da yakın ve daha istikrarlı olan, ulaşım olanaklarına da sahip bulunan Zaho bölgesinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile işbirliği halinde insani yardım kampları oluşturulması planlanmalı, Türkmenler bu bölgelerde güvenlik içinde iskan edilmelidir. Telafer başta olmak üzere, Türkmenler'in yaşadığı bölgelere yönelik olası saldırılara ön almak ve bunları caydırmak üzere bir askeri hazırlık yapılması gerekliliği de gözardı edilmemelidir. Hükümeti, kendilerinin de geliştirecekleri ilave planları işleme koyarak BM'yi, BM'nin insani yardım kuruluşlarını, Irak merkezi hükümetini, Kürdistan Bölgesel Yönetimini, Türkmen Cephesi ile diğer Türkmen kuruluşlarını ve bütün Türkmen unsurlarını Türkiye'nin imkanlarıyla birleştirmeye ve Türkiye'nin ön aldığı bir operasyonu süratle başlatmaya davet ediyoruz."

-"Mursi'ye yandığınız kadar"

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da öneri lehinde söz aldı. Oğan, Meclis'te,  Musul gibi bir dert olmadığının anlaşıldığını öne sürerek, TBMM Dışişleri Komisyonu'nun bugünkü toplantısında konuyla ilgili bilgi istediklerini ancak taleplerinin karşılanmadığını belirtti. Oğan, Dışişleri Komisyonu'nun kukla komisyon olmasına izin vermeyeceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımızın hayatı söz konusu, elbette dikkat edeceğiz, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Ama Dışişleri Bakanı, üzerindeki sorumluluğu bir kenara atamaz. Türkmenler'in yanında niye durmuyorsunuz? Türkmen şehitlerine taziye diliyorum, Başbakan'dan da bekliyorum. Mursi'ye yandığınız kadar biraz da Türkmenlere yanın, biraz da Türkmen şehitlerine hiç olmazsa dilinizin ucuyla başsağlığı dileyin. İktidar ve muhalefetiyle kol kola verelim, Türkmen kardeşlerimize sahip çıkalım. Ancak Türkmene akıl veriyor, onun ötesinde 'Türkmen orada sahipsiz değildir' sözünü Başbakan, Dışişleri Bakanı'ndan duymak istiyoruz."

-"Şiddet ve zulmü desteklemiyoruz"

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yakın çevresinde yaşadığı sorunlara ilişkin katılımcı bir tartışmanın önemine işaret etti.

Bostancı, Türklüğün, kimsenin uhdesinde olmadığını ifade ederek, Oğan'a, "Buradaki insanların milliliğinden şüphe edemezsiniz, o zaman oy verenlerin aklından ve milliliğinden şüphe edersiniz. Türkmen kardeşlerimiz yalnız değildir" diye karşılık verdi.

Irak'ta Saddam Hüseyin sonrası yaşanan kriz döneminin, herkeste güvenlik endişesi doğurduğunu belirten Bostancı, bir bölgede kişiler kendilerini güvensiz hissettiğinde silahlanmayı, varlıklarını korumak için amansız mücadeleye girmeyi kaderleri bakımından gerekli görmeye başladıklarını söyledi.

Bostancı, Ortadoğu'da kan, vahşet, ölüm meseleleri anlatıldığında bunun İslam ve bölgedeki insanların az gelişmişliğiyle bağlantılı bir okuma bulunduğunu, bunun haksız olduğunu kaydetti.

Son dönemde IŞİD denilen bir örgütün çıktığını ifade eden Bostancı, hiçbir şekilde şiddeti, zulmü desteklemediklerini belirtti. Bostancı, Türkiye'nin, Ortadoğu coğrafyasında vahşet ve teröre karşı çizgisi olan bir devlet olduğunu söyledi.

Bostancı, Türkmenlerin, o bölgede zor durumda olduğunu dile getirerek, Türkmenlerin acısını, insanlığın bağrında anlamı olan karşılığı olan bir dram olarak gördüklerini anlattı.

-"Böyle konuşmanın kime faydası var?"

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, kürsüye çıkan muhalefet milletvekillerinin, Meclis'in duyarsız olduğunu söylediklerini anımsatarak, "Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Böyle konuşmanın kime faydası var? AK Parti, hiçbir zaman meseleleri halının altına süpürmedi" dedi.

Özel, konuya duyarsız olmadıklarını dile getirerek, uluslararası platformlarda, BM, NATO nezdinde, A'dan Z'ye ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Bu konunun, milli bir konu olduğunu, üzerinde siyaset yapılmaması gerektiğini ifade eden Özel, "Hassas olan konuları siyaset malzemesi yaparak, dışarıdan birilerinin bize gülmesine izin vermeyin. Oradaki vatandaşlarımızın güvenliği sorunu var, hesap edin ona göre burada gelin konuşun" diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Osman Korutürk Naci Bostancı Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

title