Haberler

TBMM Genel Kurulu

HDP'li Önder'in Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı'ndan kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi reddedildi Önder: "(Asmayalım da besleyelim mi) demişti.

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı'ndan kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda doğrudan görüşülmesini isteyen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "(Asmayalım da besleyelim mi) demişti. Yaşının küçültülerek asılmasını talep edemeyiz, evrensel değerlere bağlıyız ama beslemeyelim de" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Önder'in, Evren'in Cumhurbaşkanlığı'ndan kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına ilişkin kanun teklifinin Genel Kurul'da görüşülmesine ilişkin önergesi ele alındı.

Önder, 12 Eylül darbesine karşı toplumun her kesiminden itiraz yükseldiğini, bir tek egemenlik hakkı gasp edilen Meclis'in tavır almadığını söyledi.

12 Eylül yönetiminin Anayasası ile yönetilmenin hazmedilemez olduğunu belirten Önder, "Meclis olarak anayasayı yapamadık. Anayasa'nın ilk üç maddesini vazgeçilmez kabul eden, cuntadan daha büyük imanla savunan partiler oldu. '3 maddesine, 5 maddesine dokundurtmayız, şurasını ellettirmeyiz' tutumu Meclis'in tarihi fırsatı heba etmesine yol açtı" diye konuştu.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın müebbet hapse mahkum olduğunu anımsatan Önder, dönemin bütün sorumluları ve tasarruflarının yok sayılması gerektiğini savundu.

Önder, Meclis'in egemenlik hakkına sahip çıkmanın onuruyla tutum geliştirmesi gerektiğini ifade ederek, Kenan Evren için, "(Asmayalım da besleyelim mi) demişti. Yaşının küçültülerek asılmasını talep edemeyiz, evrensel değerlere bağlıyız ama beslemeyelim de. Evren'in darbeden kaynaklı bütün unvanlarını ve imtiyazlarını elinden alıp millete iade edelim" dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da 12 Eylül darbesinin tartışıldıkça bütün kirli yönlerinin ortaya serilmeye devam edeceğini söyledi.

Toptaş, 12 Eylül yönetiminin, sıkıyönetim komutanlarının, işkencecilerin, askeri hakim ve savcıların dosyalarının açılması gerektiğini savunarak, "Cumhurbaşkanı sıfatıyla Cumhuriyet'in bir dönemini kirleten Kenan Evren ve insanlıktan nasibini almamış şurekası ve yanaşma kadrolarının dosyalarını açmalıyız. Bu ayıbı temizlemezsek, kirli dosyaları çocuklarımıza bırakacağız demektir" diye konuştu.

Başkanvekili Güldal Mumcu'nun elektronik oylama yaptırdığı sırada Önder, AK Parti sıralarına, "Kenan Evren çok üzülür. Hayır diyin" diye laf attı. Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Önder bir süre tartıştı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Sırrı Süreyya Önder Ahmet Toptaş Kenan Evren Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title