Haberler

TBMM Genel Kurulu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Çeşitli afetler nedeniyle çiftçilerin 6.5 milyar liralık kredi bakiyesi ertelenecek" "Yıl sonuna kadar olacak bütün afetler borç ertelemesi kapsamına alındı" AK Parti'li Domaç: "İlaç Fiyat Kararnamesi ile düşürdüğümüz karlılığın bir bölümünü, eczacıların yaşaması.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, baharda meydana gelen don ve dolu gibi çeşitli afetler nedeniyle çiftçinin 6.5 milyar liralık kredi bakiyesinin ertelendiğini, yıl sonuna kadar yaşanabilecek bütün afetlerin borç ertelemesi kapsamına alındığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, gündemdışı konuşmasında Gökçeada'daki sel felaketine değindi. Felaketten sonra Gökçeada'da incelemelerde bulunduklarını anlatan Özensoy, ilçede büyük zarar meydana geldiğini, adalıların zararlarının tazminine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmada, engellilerin hayatını kolaylaştıracak şartların sağlanması ve istihdam politikasının dünyanın birçok ülkesinde sorun olmaktan çıktığını, Türkiye'de ise sorunların çözüm beklediğini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise yarın kutlanacak Eczacılar Günü dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşmada, 2012'de çıkarılan Eczacılık Yasası ile bu meslekte gerçek bir dönüşüm sağlandığını ifade etti.

İlaç fiyatlarının düşmesi ve eczaneler arası eşitsiz reçete dağılımının eczacıların önemli sorunlarından olduğunu dile getiren Domaç, "Daha önce İlaç Fiyat Kararnamesi ile düşürdüğümüz karlılığın bir bölümünü, eczacıların yaşaması için iade etmek durumundayız" dedi.

Eczacılık fakültelerinin de diğer bir sorun olduğunu anlatan Domaç, Türkiye'de 1994'te 7 olan eczacılık fakültesi sayısının günümüzde 44'e ulaştığını kaydetti. Bu fakültelerin 26'sının öğrenci aldığını belirten Domaç, "Her yıl 1900 öğrenci fakülteye kayıt olmaktadır. Bu fakültelerin çoğunda eczacı öğretim üyesi dahi yok. 44 eczacılık fakültesi yeterlidir, yenisini kesinlikle açmamamız gerekir" diye konuştu.

Domaç, Türkiye'de Avrupa ülkelerinin her birinden daha fazla eczacılık fakültesi bulunduğuna işaret ederek, artık eğitimin niteliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

-"Kuraklık da borç erteleme kapsamında"

MHP'li Özensoy'un gündemdışı konuşmasına cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, don, sel ve benzeri felaketlerin 69 il, 418 ilçe ve 14 bin 673 köyde 76 bin üreticiye ait 176 bin hektar alanda etkili olduğunu belirtti.

Hasar tespitlerinin yapıldığını anlatan Eker, bu felaketlerin sigorta kapsamında olduğunu ve yarısının bakanlık tarafından hibe olarak ödendiğini kaydetti. "Sigorta yaptırmayanları da dikkate aldığımızda, çiftçilerimizin yaralarını saracak, en azından hasarlarını azaltacak yardım yapmak gerekiyordu" diyen Eker, Hazine Müsteşarlığı ve Bakanlar Kurulu'na götürdükleri teklif sonrası kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin kararnamenin imzalandığını anımsattı.

Eker, yıl sonuna kadar olacak bütün afetlerin kapsama alındığını ve bundan sonra da bir afet olması halinde çiftçinin kredi borcunun erteleneceğini vurguladı.

Kuraklığın dünyanın hiçbir yerinde tarım sigortasına dahil olmadığına dikkati çeken Eker, "Kuraklık da borç erteleme kapsamına dahil edildi" dedi. Eker, baharda yaşanan çeşitli afetler nedeniyle çiftçilerin 6.5 milyar liralık kredi bakiyesinin erteleneceğini kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, engellilere yönelik yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğunu savunarak, "Yasalarda süre uzatımına gidilmesi, engellilerin devlete güveni zedelemektedir. Çevreyi engellilere uygun hale getirmek şart" ifadesini kullandı. Hamzaçebi, devletin 80 bin engelli istihdamı zorunluluğunu yerine getirmediğini de belirtti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de engellilerin sorunlarının en yoğun olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Baluken, vicdani ret hakkının tanınmasını isterken, "15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak da kutlanmakta. Kürt dili üzerinde kurulan bütün baskıları kınıyoruz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır da engellilerin hayata intibakı için gerekli yasal düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Engellilerin hayata intibakı için eksikler varsa bunların giderilmesi için de çalışacaklarını dile getiren Satır, Eczacılık Günü ve Hemşireler Haftası'nı da kutladı.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da engellilerin diğer insanlar gibi yaşadığı günler diledi. Halaçoğlu, Türkçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesinin yıl dönümünü de kutladı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Mehdi Eker Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title