Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP ve HDP'nin gündeme ilişkin önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, ilk olarak, MHP'nin Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilik ile ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi görüşüldü.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Büyük Menderes Nehri'nin, Ergene ve Gediz'den sonra Türkiye'nin en kirli 3. nehri olduğunu belirtti.

Büyük Menderes Nehri'nde iki temel sorun bulunduğunu, bunların birincisinin, nehrin ana su kütlesi ve kolları ile bu su kütleleriyle bağlantılı gölleri etkileyen kirlilik sorunu, diğerinin ise nehir havzasında su düzeninin bozulması olduğunu ifade eden Depboylu, Menderes Nehri'nin kirliliğinin önemli sebepleri arasında sanayi atıkları, jeotermal atıklar, plansız kentleşme ve belediye atıkları, evsel atıklar, aşırı gübre ve ilaçlama yer aldığını aktardı.

Depboylu, "Menderes havzasının kurtulması için alınabilecek çok sayıda önlem mevcut. Bu önlemlerin bazıları alınmaya çalışılmış ama yetersiz. Bir kısmına hiç dokunulmamış. Bu konuda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor." diye konuştu.

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, çevrenin insan sağlığı açısından, gelecek açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Büyük Menderes havzasının kirliliğiyle ilgili 2016'nın Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Büyük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı hazırlandığını anlatan Erdem, planın devam ettiğini vurguladı.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, 25 akarsu havzasından biri olan Büyük Menderes'teki su kirliliğinin, havzada yaşayan 2,5 milyon insanı ve havza ekosistemini tehdit ettiğini bildirdi.

Tarım, sanayi ve turizm sektörlerinin ve havza ekosisteminin su ihtiyacını karşılayarak doğal ve sosyal yaşamının devamlılığını sağlayan Büyük Menderes Nehri'nin aşırı kullanım ve kirlilik baskısı altında olduğunu ifade eden Baydar, "Menderes Nehri bugün Türkiye'nin en kirli 3. nehri olup, su kalitesi 4. sınıf su kirlilik seviyesindedir. Bu suyun tarımsal sulamada kullanılması oldukça zararlıdır." diye konuştu.

Öte yandan, HDP'nin "Kayıplar ve Faili Meçhul olaylar" ile ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi de kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Milliyetçi Hareket Partisi Büyük Menderes Nehri Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title