Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "15 Temmuz'da caddelerde, meydanlarda mermilere, tanklara, bombalara kendini siper eden, şehit düşen, gazi kalan ve Türkiye'nin geleceğine bizzat tesir eden kadınları bir kez daha anmak istiyorum.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "15 Temmuz'da caddelerde, meydanlarda mermilere, tanklara, bombalara kendini siper eden, şehit düşen, gazi kalan ve Türkiye'nin geleceğine bizzat tesir eden kadınları bir kez daha anmak istiyorum." dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise cezaevlerindeki durumla ilgili gündem dışı birer konuşma yaptı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, devam eden faaliyetlere iştirak etmek amacıyla görevi Başkanvekili Ahmet Aydın'a devredeceğini belirterek, birleşime ara verdi. Aranın ardından Genel Kurul, Aydın başkanlığında devam etti.

Aydın, geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla aralarında bulunamayan ancak tüm kalbiyle yanlarında bulunan özellikle 15 Temmuz gecesi soyismiyle müsemma bir şekilde Gazi Meclisi bombalar altında açtırıp, çalıştıran İsmail Kahraman'ı tekrar Mecliste görmekten mutululuk duyduğunu belirtti.

Aydın, "Tüm milletvekillerini kucaklayan ve bundan sonraki süreçte parlamentonun bir çözüm aracı olarak milletin talep ve beklentilerine uygun bir şekilde çalıştırılması noktasında dinamik gördüğüm Meclis Başkanımıza, İsmail Kahraman ağabeyimize bir kez daha geçmiş olsun demek istiyorum. Aramıza hoş geldiniz." dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla tüm kadınların gününü kutlayan Aydın, modern Türkiye'nin inşasında en önemli güç olan kadınların, ülkenin refahının yükseltilmesinde tartışmasız bir yere sahip olduklarını herkesin bildiğini ifade etti.

Aydın, şunları söyledi:

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tüm dünyada ve ülkemizde kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu bir hayat özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmasını temenni ediyorum. Gururla ifade etmek isterim ki, 15 Temmuz'da caddelerde, meydanlarda mermilere, tanklara, bombalara kendini siper eden, şehit düşen, gazi kalan ve Türkiye'nin geleceğine bizzat tesir eden kadınları bir kez daha anmak istiyorum. Türkiye'nin kahraman kadınları bu aziz milletin dualarında, kalplerinde daima var olacaklardır. Doğumdan ölüme kadar hayatın her alanında varlıklarını en yoğun şekilde hissettiğimiz, bizi biz yapan ve peygamber efendimizin, 'Cennet annelerin ayakları altındadır' sözünün muhatabı olan tüm kadınların gününü bir kez daha kutluyorum."

"Kadınları önemsemeyen toplumlar geri kalmaya mahkumdur"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da kadının bir cinsiyetin ifadesinden öte insanlığın saf ve yalın bir hali olduğunu kaydetti.

Kadınlara yönelik her türlü haksızlığı, ayrımcılığı reddettiklerini bildiren Akçay, "Kadın ile erkek hayatın her safhasında birdir, eşittir. Bu hukukumuzda da medeniyet telakkimizde de böyledir. Kadının onurunu korumak aynı zamanda geleceğimize sahip çıkmaktır. Çünkü kadın toplumun en küçük üyesi olan ailenin kurucusudur. 'Cennet anaların ayaklarının altındadır' müjdesinin inanan bir millet olarak kadınlar baş tacımızdır." diye konuştu.

Akçay, kadına şiddet meselesinin son dönemde kanayan bir yara olduğunu, kadına şiddetin ne hukuken, ne de vicdanen kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kadınların hukuken hayatın her alanında eşit temsil hakkına sahip olduğunu anımsatan Akçay, "Kadınları önemsemeyen toplumlar geri kalmaya mahkumdur. Çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılığa son verilmesi hepimizin üzerine düşen görevdir. Tüm kadınların gününü kutluyor, sağlık ve başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Baluken'in yeniden tutuklanması

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise bütün emekçi kadınların gününü kutladığını, HDP grubundaki kadın yöneticilerin de şu an yurdun her yerinde kadınlarla birlikte olduğunu aktardı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in geçirdiği ameliyat sonrası gözaltına alınarak, yeniden tutuklandığını vurgulayan Yıldırım, "Tutukluluğu kendi mahkemesi tarafından sonlandırılan bir kişinin serbest bırakılmasına TCK'da ya da CMK'da itiraz müessesesi var mıdır? Arkadaşımız daha sıhhatine kavuşmadan tutuklandı. Bu konuda Meclis Başkanvekili olarak sayın Baluken'in sağlık durumu ve tedavisinin ne aşamada olduğu noktasında bir çalışma yapmanızı talep ediyoruz." diye konuştu.

"Yasalar değişir ama anlayış değişmezse bir adım atmamız mümkün değildir"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Türkiye'de şenlikle ya da başka folklorik gösterilerle kutlanması gereken kadın gününün son derece sönük geçtiğini belirtti.

Türk Metal Sendikası üyesi kadın işçileri taşıyan aracın devrilmesi sonucu 7 kadının yaşamanı yitirdiğini hatırlatan Gök, "Kaza gerçekten büyük bir üzüntü, travma yarattı. Hayatını kaybeden kadın kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." dedi.

Türkiye'den son 15 yılda 14 bine yakın kadın cinayetinin gerçekleştiğine işaret eden Gök, kadına şiddetin son 7 yılda önemli ölçüde artış gösterdiğini kaydetti.

Küresel cinsiyet eşitliği noktasında 144 ülke arasında Türkiye'nin 130. sırada yer aldığını vurgulayan Gök, "Sonuçlar gerçekten sıkıntılı, vahim. Dileğimiz, arzumuz kadınlarımızın dünyanın en saygın yerinde yer alması. Erkeklerin kafalarındaki kadına yönelik bakışı değiştirmesinin önemini de vurgulamak istiyoruz. Yasalar değişir ama anlayış değişmezse bir adım atmamız mümkün değildir. Tüm kadınların gününü kutluyor, hayatlarında başarılar diliyorum." diye konuştu.

"Tarihten geleceğe zaman eşitlik bakımından kadınların lehine akıyor"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise yakın tarihte kadınların durumuna ilişkin dünyadan örnekler verdi.

Türkiye'de siyasi iktidarın muhalefetle birlikte kadının hukuki ve sosyal şartlarını düzetmeye dönük çeşitli çalışmalar yaptığını ancak bunların yeterli olmadığını ifade eden Bostancı, şunları söyledi:

"Esasen bu iş siyasetin sırtında da düzelecek bir iş değildir. Toplumsal dayanışma çerçevesinde halledilmesi gereken bir problemdir. Kadınların modern hayat içerisinde erkeklerle eşit şartlara sahip olmasında herkesin el birliği içinde yapması gereken çalışmalar vardır. Tarihten geleceğe zaman eşitlik bakımından kadınların lehine akıyor. Hep birlikte eşitlikçi çabanın gösterilmesi lazım. Biz kesinlikle bu çabayı göstermeye devam edeceğiz."

Kaynak: AA / Politika

Erkan Akçay Ahmet Aydın Levent Gök Türkiye Politika Güncel Haberler

title