Haberler

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, Maltepe Havagazı Fabrikası'nın yıkılması ve asbestli kalıntıların mahkeme kararı beklenmeksizin kaldırılmasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

CHP'nin, Maltepe Havagazı Fabrikası'nın yıkılması ve asbestli kalıntıların mahkeme kararı beklenmeksizin kaldırılmasına ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, asbestin son derece güçlü bir zehir olduğunu belirterek, asbesti soluyanların eninde sonunda akciğer kanseri olacağını söyledi.

Çalışmanın yapıldığı alanın fotoğraflarını gösteren Emir, "Buradaki işçilerin büyük kısmı maskesiz ve tulumsuzdur. Bunlar 5-10 yıl içerisinde çok büyük ihtimalle akciğer kanseri ile yüz yüze kalacaklar. 350 ton asbest hiçbir kurala uyulmaksızın sökülüyor." diye konuştu.

Emir, yanında getirdiği maskenin böyle bir durumda nasıl kullanılması gerektiğini milletvekillerine gösterdi.

MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal ise Maltepe Havagazı Fabrikası'nın, Ankara'nın kangren olmuş kanayan yaralarından biri olduğunu dile getirdi.

Haberal, şöyle devam etti:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü, havagazı fabrikası yıkımına başlamakla devletin malına zarar vermiş ve şuç işlemiştir. Koruma yasasına göre; kültür ve tabiat varlıklarının korunmasından birinci derece sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhuriyetin başkentinde bir kültür varlığının tescilinin kaldırılarak ve gece yarısı operasyonu ile kültür varlığının ortadan kaldırılmasına göz yummakla suça ortak olmaktadır."

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Ankara'da yaşayan herkesin asbestin tehlikesi altında olduğunu söyledi.

"Asbestle ilgili yıkım henüz başlamadı"

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, havagazı fabrikasının 1928 yılında Cumhuriyet'in ilk döneminde kurulmuş modern bir fabrikayken, çağın gereği Ankara'da doğalgaza geçilmesiyle beraber işlevini tamamen yitirdiğini söyledi. Ceylan, "Geçmişten günümüze kadar değişik dönemlerde yasal çalışmalar yapılmış ama son dönemdeki çalışmalar neticesinde buranın ortadan kaldırılmasının insan sağlığı ve Ankara'nın sağlığı yönünden de son derece önemli olduğuna karar verilmiş ve bu doğrultuda da çalışmalara başlanmıştır." diye konuştu.

Yıkıma ilişkin süreci anlatan Ceylan, "Şu anda zaten yıkılan kısmın ambar kısmı ve harfiyat kalıntılarına ait olduğu biliniyor. Asbestle ilgili yıkım henüz başlamış da değildir." bilgisini paylaştı.

Ceylan, her türlü tedbirin alındığını belirterek, Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu konularda son derece hassas bir çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Yerinden söz alan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, idare mahkemesinin yıkıma ilişkin yürütmeyi durdurma kararı ile "telafisi imkansız sonuçlara yol açabilecek bir çevre katliamı yapıldığını da bir şekliyle tespit ettiğini" savundu.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Nevzat Ceylan Erkan Haberal Murat Emir Maltepe Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title