Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda HDP Grubu'nun, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili araştırma önergesinin, bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulunda HDP Grubu'nun, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili araştırma önergesinin, bugün görüşülmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Danışma Kurulu toplanamadığından HDP'nin Genel Kurul gündemine taşıdığı öneri üzerinde ilk sözü, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar aldı.

Sancar, OHAL'in yasal bir rejim olduğunu, ancak keyfi davranılamayacağını, bu nedenle de OHAL'e ilişkin uluslararası standartlar belirlendiğini belirterek, Türkiye'de bu standartlara uyulmadığını ileri sürdü.

Hükümetin OHAL'i fırsat bilerek yerel yönetimlere kayyum atadığını, bu yolla da yerel seçim sonuçlarını hükümsüz hale getirdiğini savunan Sancar, HDP milletvekillerinin tutuklanmasıyla 1 Kasım seçiminin sonuçlarının da geçersiz kılınmaya çalışıldığını iddia etti.

Sancar, OHAL koşullarında ülkeyi referanduma götürmenin, centilmence bir mücadele yaşanmayacağını ortaya koyduğunu, "Hayır" diyenlerin terörist ilan edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"15 Temmuz nerede yaşansa OHAL ilan edilirdi"

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ da önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, partisinin iktidara geldiği 2002 yılında 46 kez uzatılan OHAL uygulamasına sona verdiğini, özgürlükleri genişleterek, yasakları ortadan kaldırdığını belirtti.

Gelinen noktada ülkenin, pek çok badireler atlattığını, sonunda da 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimini yaşadığını dile getiren Dağ, "OHAL uluslararası hukukta kabul edilen bir hadisedir. 15 Temmuz gibi bir olay dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, olağanüstü hal gerektiren bir olaydır." değerlendirmesinde bulundu.

OHAL kapsamında kapatılan basın-yayın organlarına da değinen Dağ, bu kuruluşların ülkenin şehidine, gazisine hakaret ettiğini, kapatılmalarının doğru olduğunu kaydetti.

Terör soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra adli kontrol kararıyla tahliye edilen eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün cezaevi koşullarına ilişkin açıklamalarına da işaret eden Dağ, Türk'ün sözlerinin cezaevlerinde insan hakkı ihlaleleri yaşandığı iddiasını çürütür nitelikte olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de hükümetin "OHAL devlete karşı ilan edildi, millete karşı değil" söylemini tekrarladığını, ancak uygulamaların doğrudan milleti etkilediğini savundu.

OHAL sonrası uygulamalara ilişkin ciddi bir bilançonun ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Cihaner, bu nedenle Meclis'in OHAL ve KHK'lerin sonuçları ile insan hakkı ihlali iddialarını araştırmasının faydalı olacağını dile getirdi.

FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında yurtdışına kaçan pek çok kişinin iadesi ile ilgili sorunlar yaşandığına işaret eden Cihaner, bu iadelerin olumsuz yanıtlanmaması için cezaevi koşulları, adil yargılama ve insan hakları konularına özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ise HDP'nin önergesinin muğlak ifadeler içerdiğini belirtti.

Türkiye'nin yaşadığı olayların OHAL'i kaçınılmaz hale getirdiğini kaydeden Kurt, ülkedeki OHAL şartlarının önergede iddia edildiği gibi insanlık suçu yaratabilecek koşullardan çok çok uzakta olduğunu vurguladı.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından HDP Grup önerisi, oylanarak reddedildi.

Öte yandan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen'in Başkanlık Divanı'ndan istifası da Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Kaynak: AA / Politika

İlhan Cihaner Hamza Dağ Türkiye Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title