Haberler

Tbmm'de Gençlik ve Spor ile Maliye Bakanlığı Bütçeleri Görüşülüyor

TBMM Genel Kurulu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kapsamında 12.Turda Maliye ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor.

TBMM Genel Kurulu'nda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kapsamında 12.Turda Maliye ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri görüşülüyor.

TBMM Genel Kurulu Başkanvekili Gürdal Mumcu başkanlığında toplandı. Bütçeler üzerinde ilk sözü AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak aldı. Bak, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın amatör spor kulüplerine de desteğini artırdığını ifade ederek, 10 bin spor kulübüne 30 milyon liralık yardım aktarıldığını söyledi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, öğrenim kredilerinin artırıldığını, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda yatak kapasitesinin 310 bine ulaştığını, doluluk oranının yüzde 90'a kadar çıktığını ifade etti. AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir'de, yalnızca 2013 yılı programında 789 spor tesisi projesinin yürütüldüğünü söyledi. AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, "Ülkemiz, dünyada en fazla döviz rezervi olan 20. ülke oldu. Bundan 10-15 yıl öncesini düşünün. IMF'den 500 milyon dolar gelecek diye gazeteler manşet atardı. Şimdi ise borç alan ülke durumundan borç veren ülke durumuna geldik" dedi. AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş, 21 CHP'li milletvekilinin de imzasının bulunduğu bildiride, başörtüsünün kadın sömürüsünün en çarpıcı aracı olarak tanımlandığını söyledi. AK Parti iktidarının vesayeti yıktığını belirten Yetiş, ancak darbecilerin yargılanması sürecinde CHP'nin bu yargılamaları itibarsızlaştırmak için çaba sarf ettiğini ileri sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Yetiş'in cevaben şunları söyledi:

"Görüyorum ki Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri, TBMM'ye başörtülü olarak gelen kadın milletvekillerimiz nedeniyle CHP'den kendi kafalarında bekledikleri tepkiyi göremeyince senaryo yazıp bir şeyler çıkarmaya çalışıyorlar. Biz kadınlarımızın başörtüsünü, onların özgürlüğü çerçevesinde ele alırız. Ergenekon kapsamında hukuk katledildi. Anayasa Mahkemesi buna 'dur' dedi. Ama demek ki siz bu karara da karşısınız."

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Sakarya Spor'un aralarında Hakan Şükür'ün de bulunduğu çok sayıda futbol yıldızını yetiştirdiğini, ancak bugün gerekli desteği alamadığına dikkat çekti. TOKİ aracılığıyla stadyumlar yapan iktidarın, öğrencilere yurt yapmadığını savunan Özkoç, Kasımpaşaspor'un Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynadığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Şimdi, bir diktatör, kendi stadyumunu kuruyor, kendi takımını kuruyor, kendi takımını oynatıyor ve futbolu çirkinleştiriyor. Seyirci cezası verilen maçlarda bayan seyircilerin stada alınması ne anlama geliyor? Bayan seyirci, seyirci değil mi? Seyirciden sayılmıyor mu? Bunun ne anlama geldiğini bakanlığınızın açıklıyor olması gerekir. Sizin seyircisiz oynama cezasını kaldırmanız gerekir. Spordan siyasetin elinin çekilmesi gerekir. Kadınlara karşı yaptığınız bu haksızlıktan derhal vazgeçmeniz gerekir. Seyirci cezası veriyorsunuz, stadyuma kadın seyircileri alarak onları aşağılıyorsunuz. Ne demektir bu? Kadınlarımız seyirci değil mi? Madem kadınlarımız, insan ve seyirciler onları hakkı olduğu gibi stadyumlara alacaksınız."

Özkoç'un kullandığı "diktatör" sözüne tepki gösteren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, stat isimleriyle diktatörlük çağrışımı yapmanın yanlış olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 50 vilayetinde Atatürk Stadyumu var. Stad isimleriyle ilgili bir şeyi diktatörlükle vurgulamaya kalkarsanız büyük hata yaparsınız. Siyaseti edebiyle adabıyla yapmamız gerekir. Bükemediğiniz 'bileği diktatör' diye nitelendirmek maalesef CHP'li bazı milletvekillerinin genel üslubu haline geldi" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise "Maliye Bakanlıklarının siyasetten arındırılması gerekir. Ama maalesef bu dönem Maliye Bakanlığı'nın hem devlet olma niteliği yok oldu hem de siyasetten arındırılmadı. Maalesef siyasetin oyuncağı haline getirildi" değerlendirmesinde bulundu. İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da İstanbul başlatılan operasyona değinerek şöyle devam etti:

"Biz hiç kimsenin gözaltına alınmasıyla ilgili sevinmeyiz. Umuyorum ki herkesin hakkını, hukukunu koruyacak bir süreç işler. Ve yine umuyorum ki bu soruşturma bir takım grupların siyasi çatışmaları içerisinde birbirlerine şantaj olarak kullanılmaz ama bu ülkenin onlarca yıldır süren en önemli problemi olan yolsuzluk ve yetim hakkının yenilmesine engel olacak bir süreç başlar diye düşünüyorum. Ben eminim ki şu an parlamentoda bulunan dört parti de yetimin hakkının yenilmemesi, gelir ve kaynak dağılımının bozulmaması, insanların emeklerinin sömürülmemesi konusunda gayret gösterecek tüm adli ve idari görevleri siyasal olarak destekleyecektir. Ve yine umuyorum ki iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi bu süreci doğru dürüst götürebilmesi amacıyla yargı ve emniyet organlarına gerekli her türlü desteği yapacaktır."

Genel Kurul'da konuşmaların ardından Ankara'da meydana gelen helikopter kazasına ilişkin gruplar söz aldı. Siyasi parti grup başkanvekilleri 4 askerin şehit olduğu kazada yaşamlarını yitirenlere rahmet, yakınlarına da başsağlığı dilediler.

Kaynak: ANKA / Güncel

Muhammed Murtaza Yetiş Maliye Bakanlığı İstanbul Ak Parti Politika Güncel Haberler

title