Haberler

TBMM Başkanvekili Aydın Açıklaması

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Şuanda G-20'yi oluşturan ülkelerin 7'si başkanlık sistemi yada yarı başkanlık sistemi ile idare ediliyor.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Şuanda G-20'yi oluşturan ülkelerin 7'si başkanlık sistemi yada yarı başkanlık sistemi ile idare ediliyor." dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarının istisnasız yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu net şekilde haykırdığını bildirdi.

Siyasi partilerden başlayarak her kesimin, Türkiye'nin bundan sonra darbe anayasası ile yoluna devam edemeyeceğini dile getirdiğini aktaran Aydın, 2023 hedefleri bulunan bu ülkenin yeni bir sivil anayasa yapması gerektiğini belirtti.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde halkın bu talebi olduğunu tüm partilerin gördüğünü vurgulayan Aydın, bu darbe anayasasının tarihe gömüldüğünü, herkesin bu taahhüdünü yerine getirerek, halka verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Aydın, parlamentoda halkın yüzde 97.5'nun temsil edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Bu ülkenin tamamına yakına bu parlamentoda temsil ediliyor. Yüksek bir katılımla da seçime gidiliyor. Çok ciddi bir katılımla temsil var. Tamda bu zamanda, böylesine bir irada varken yeni anayasa konusunda farklı düşünceler olabilir. Bunlar tartışılabilir. Doğal olanı iyi değerlendirmek lazım. Türkiye'nin artık kendisinin yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı var. Bunu hepimiz iyi biliyoruz. Eğer uygun görürlerse meclisten çıkartalım. Kaç sayı ile çıkarsa çıksın, bunu halka sunalım. Halkın iradesinden, takdirinden niye kaçıyoruz? Bu millet herşeye kadirdir ve herşeye gücü yeter. Bu milletin kendi kendini yönetmesi lazım. Bu milletin kendi anayasasını kendisinin yapabileceği imkanı sunalım"

Başkanlık sistemi

Türkiye'nin başkanlık sistemi ile daha iyi yönetilebileceğini vurgulayan Aydın, parlamenter sistemin çıkmazlarını gerekçelerle ortaya koyduklarını söyledi.

Başkanlık sistemine karşı olanların gerekçelerini bakılması gerektiğinin altını çizen Aydın, bu sistemin diktatörya ve feodal bir yapı olarak lanse edilmeye çalışıldığına işaret etti.

Aydın, başkanlık sistemin gelişmekte ve gelişmiş ülkelerde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şuanda G-20'yi oluşturan ülkelerin 7'si başkanlık sistemi yada yarı başkanlık sistemi ile idare ediliyor. 4'ü parlamenter cumhuriyet. Geri kalanlar yine farklı sistemlerle idare ediliyor. Bugün dünya üzerinde 67 civarında ülke başkanlıkla idare ediliyor. 27 civarında yarı başkanlık var. Dünya üzerinde bulunan ülkelerin 3'te 2'sinden çoğunluğu yarı başkanlık yada başkanlık modelini uyguluyor. Amerika örneği var. Dünyada gelişmiş ülkelerde ve modern ülkelerde ve demokrasilerde var olan bir sistem bu. Dolayısıyla biz burada başkanlık sistemini saf ve sığ bir düşünce ile sadece Cumhurbaşkanımızın şahsın ele alarak bir ömür o başkan olacak diye bir algı ile yaklaşmak, çok ters, çok yanlış bir algıdır. Bununla doğru sisteme gidemeyiz. Bunu rahmetli Özal, Demirel ve Türkeş de dile getirdi."

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title