Haberler

TBMM Başkanı Çiçek, Japon Heyeti Kabul Etti

Güncelleme:

Meclis Başkanı Çiçek, Japonya Üst Meclisi İçtüzük ve İdari İşleri Komitesi Başkanı Mitsuhide İwaki ve beraberindeki heyeti kabul etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile Japonya arasında yaklaşık 4 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi olduğunu belirterek, "Ancak Türkiye'nin aleyhine bir dengesizlik var. Bunun bir şekilde dengelenmesi lazım" dedi.

Çiçek, Japonya Üst Meclisi İçtüzük ve İdari İşleri Komitesi Başkanı Mitsuhide İwaki ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çiçek, Türkiye ve Japonya'nın, Asya kıtasının en doğusunda ve en batısında, coğrafya olarak birbirine uzak ama kalben birbirine çok yakın iki ülke olduğunu söyledi.

Her seviyede yapılan ziyaretlerin, bu dostluğu ve yakın ilişkiyi biraz daha geliştirmeye katkı sağladığını, bu nedenle bu ziyareti önemli ve anlamlı bulduğunu belirten Çiçek, "Bu sene Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin 90. yılı. Demek ki bir asra yakın ilişkimiz var. Önümüzdeki sene de halen acısını hissettiğimiz Ertuğrul Fırkateyni faciasının da 125. yıldönümü. Bu iki önemli tarih, ilişkilerin gelişmesi açısından yoğun çabalara, gayretlere de sahne olacaktır. Bu ziyaretin böyle bir tarihe denk gelmesi de ayrıca üzerinde durulması gereken bir husus" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye ile Japonya arasında herhangi bir siyasi sorun olmadığını, siyasi ilişkilerin son derece olumlu ve verimli bir seyir takip ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Üst düzey karşılıklı ziyaretler var, Sayın Başbakanlar düzeyinde. Sayın Başbakanınız değişik vesilelerle bir kaç defa geldi. En son Marmaray açılışında şahsen görüştük, konuştuk, ondan evvel de gelmişti. Başbakanlar düzeyinde bu türlü ziyaretler fevkalade önemli oldu. Ümit ediyoruz ki Japonya İmparatoru da uygun bir zamanda Türkiye'yi ziyaret eder, Cumhurbaşkanımızın davetini de tekrar etmekten fayda görürüm. Prenses Akiko'nun Nisan sonu Türkiye ziyareti oldu, kendisini ağırlamaktan memnuniyet duyduk.

İlişkilerimiz siyasi alanda çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Ümit ederiz ki biz de bu ilişkileri parlamentolar arasında aynı yoğunlukta sürdürmek isteriz. Sayın Temsilciler Meclis Başkanı'nı Türkiye'de ağırlamaktan ve şahsen tanışmaktan memnuniyet duyacağımı ifade etmek isterim. Lütfen bu mesajımı da iyi dileklerimle birlikte iletirseniz, memnun olurum. Dışişleri Komisyonumuzun bir ziyareti oldu, son derece memnun döndüler. Bundan dolayı da teşekkür ederim. Verimli bir ziyaret olduğu anlaşılıyor. Bu ziyaretleri biraz daha karşılıklı artırmamız gerekiyor."

Cemil Çiçek, Türkiye'nin Doğu Asya politikası bakımından Japonya'nın çok önemli ve ayrıcalıklı yeri olduğunun altını çizerek, "Sizi Doğu Asya bölgesinde güvenilir bir ortak olarak görüyoruz. Aramızdaki stratejik ortaklığın, hukuki altyapısının olabildiğince bir an evvel tamamlanması bizim en büyük arzumuzdur" dedi.

İki ülke başbakanrlarının üzerinde durduğu üç önemli konunun bulunduğunu dile getiren Çiçek, "Bunun bir an evvel müzakerelerinin tamamlanması, eksikliklerinin giderilip bir an evvel hayata geçmesi bizim bakımızdan önemli. Bunlardan bir tanesi ekonomik ortaklık anlaşması. Diğeri, bu kadar birbirine kalben yakın iki ülke arasındaki kültür değişimlerini daha sağlıklı bir zeminde yürütebilmek bakımından kültür merkezleri anlaşması, üçüncüsü de gümrük işbirliği anlaşmasıdır" diye konuştu.

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kurulmasını da önemsediklerini belirten Çiçek, iki ülke ilişkilerindeki somut projelerden birisinin de Sinop'ta kurulacak nükleer santral olduğunu bildirdi. Çiçek, hem bu üniversitenin kurulması, hem de bu somut projenin bir an evvel hayata geçmesini istediklerini söyledi.

Cemil Çiçek, Japonya'nın kültüre ne kadar çok önem verdiğini bildiklerini, Türkiye'nin de köklü kültürü bulunduğunu vurgulayarak, "Kültürel değişim açısından bizim Yunus Emre Kültür Merkezleri önemli bir proje olarak 30'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. İnanıyoruz ki bu Yunus Emre Kültür Merkezleri'nin sağlıklı bir temel üzerinde faaliyetlerini sürdürmesi de önemli olacaktır. Bunun sağlam bir hukuki zeminde faaliyet göstermesini arzu ediyoruz" dedi.

İki ülkenin işbirliği yapacağı pek çok alandan birisinin de savunma sanayi olduğunu, bu alanda işbirliği yapılabileceğini işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:

"İngilizler'le yapılan savunma sanayi işbirliği anlaşması emsal alınarak, o modelde bu alan bizim bakımızdan işbirliği yapılacak çok önemli bir alan. Bunu dikkatlerinize getirmek isterim. Ekonomik ticaret ilişkilerimiz, bir başka üzerinde durulması gereken konudur. Yaklaşık 4 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi var. Ancak Türkiye'nin aleyhine bir dengesizlik var. Bunun bir şekilde dengelenmesi lazım. Doğrudan yatırımlar bunun bir çözümü olabilir, turizm bir başka ayağı olabilir. Dolasıyla bu alandaki dengesizliği de dengeye kavuşturmamız gerekir. Bu başlıklar bile ilişkilerimizin daha ne kadar yoğun olması gerektiğini gösteriyor, daha ne kadar çaba göstermemiz gerektiğini gösteriyor, ortaya koyuyor. Bir arzunuz, isteğiniz varsa Sayın büyükelçi bize yardımcı olsun. O benim şimdi komşum, komşuluk hukukumuz var. Biz de bir söz vardır, 'bir konut alacaksan evvela komşularına bak, ona göre al' derler. bizim son derece sabırlı, tahammüllü, son derece de nazik bir komşumuz var. Bundan da memnuniyet duyuyorum. Çünkü orada yeni bir inşaat yapıyoruz, epey sıkıntı verdik, çok büyük anlayış gösterdi, teşekkür ediyorum."

"Marmaray projesi iki ülke arasındaki önemli projelerden birisi"

Mitsuhide İwaki de Meclis'in sabah saat 3'e kadar devam ettiğini öğrendiğini belirterek, "Bizi yorgun ve uykulu olduğunuz halde kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederim" dedi.

Ramazan ayında ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde kabul edilmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten İwaki, Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesi için kendilerine düşen büyük görevler olduğunu kaydetti.

İwaki, bu yılın, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 90. yıldönümüne denk geldiğini belirterek, iki ülke arasındaki son ziyaretlerin hem siyasi hem de iktisadi alandaki gelişmelere büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Marmaray'a bindiklerini ifade eden İwaki, Marmaray projesininin iki ülke arasındaki önemli projelerden birisi olduğunu vurguladı. İwaki, Türkiye'nin büyük doğu Japonya depremindeki yardımlarından dolayı teşekkür etti.

TBMM Başkanı Çiçek de Japonya depremi olduğu zaman, Hükümette afet işlerinin koordinasyonundan sorumlu olduğunu anımsatarak, "Yardıma ilk koşan ülke olmak için çok çaba sarfettik. Bu bizim dostluğumuzun gereği idi, siz de karşılığını her zaman veriyorsunuz zaten. Ümit ederiz sizler ve bizler bir daha bu sıkıntıları yaşamayız" dedi.

Kabulde, Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Alpaslan Kavaklıoğlu da yer aldı. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Cemil Çiçek Marmaray Türkiye Japonya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title