Haberler

TBMM Başkanı Çiçek Gürcistan'da

Güncelleme:

TBMM Başkanı Çiçek, Gürcistan Parlamento Başkanı Usupaşvili ile bir araya geldi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  " Azerbaycan'ın da katılımıyla küresel ölçekte çok önemli projeleri gerçekleştirdik. Bunlar, bu bölgeyi, Gürcistan'ı başka ülkelere, kıtalara bağlayacak projelerdir" dedi.

Çiçek, Gürcistan ziyaretinin ikinci gününe Kahramanlar Meydanı'na çelenk koyarak başladı. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları okudu.

Çiçek, daha sonra Gürcistan Parlamento Başkanı David Usupaşvili ile bir araya geldi. Çiçek, görüşmenin ardından Gürcistan Parlamentosu Şeref Defteri'ni imzaladı.

Görüşmelerin ardından iki başkan ortak basın açıklaması yaptı.

Usupaşvili, Çiçek ve heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, 20 yıldır Meclis Başkanı düzeyinde ziyaret yapılmadığını kaydetti.

Parlamentolararası ilişkiler bakımından küçük aksaklıklar vardı ama bunun düzeleceğini umduğunu belirten Usupaşvili, ilişkilerimiz komşuluk ilişkilerini  aşan akrabalık ilişkilerinin bulunduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin uluslararası düzeyde de stratejik olduğunu ifade eden Usupaşvili, Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ilişkin politikası için de teşekkür ettiklerini ifade etti.

Görüşmede, Güney Kafkasya'da mevcut olaylarda Türkiye'nin rolünü ve önemini vurguladıklarını aktaran Usupaşvili, "Bölgedeki mevcut sorunların çözümlenmesi için Türkiye'den daha etkin girişimler bekliyoruz" dedi.

Üçüncü ülke olarak Azerbaycan'ın rolünü de vurguladıklarını ve üçlü işbirliğinin devam etmesi dileğiyle konuları ele aldıklarını dile getiren Usupaşvili, "Türkiye'nin liderliği bölgesini aşmıştır, her konuda işbirliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

-"Biraz ihmal ettiğimiz işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor"

TBMM Başkanı Çiçek de Usupaşvili'yi, iki ülke ilişkilerinin, örnek, stratejik ve Türkiye'nin çok önem verdiği ilişkiler olduğunu kaydetti.

Devletler arasındaki ilişkilere ilaveten iki ülke halkları arasında da hem dostluk hem akrabalık bağlarının mevcut olduğunu ifade eden Çiçek, "İki ülkenin ilişkilerinin şekillenmesinde bunun çok önemli rolü var. Öyle olduğu içindir ki iki ülke vatandaşları pasaportsuz, vizesiz karşılıklı olarak gidebilmektedir. Bu da iki ülke halkaların birbirine olan güven ve dostluğunu açıkça ifade etmektedir" dedi. Çiçek, şunları söyledi:

"Parlamentolar halkların temsilcileridir. Halklarımız arasında bu kadar yakınlık olduğuna göre onların temsilcisi olan bizlerin de biraz ihmal ettiğimiz işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor. Bundan sonra daha yoğun işbirliği içinde olacağız.

Gürcistan'ın istikrarı ve huzuru bizim için çok önemli. Bu yöndeki çabaları büyük bir samimiyetle destekliyoruz. Birlikte paylaştığımız bu coğrafyada barış, istikrar, huzur olacaksa, Gürcistan burada kilit bir ülkedir.

Gürcistan'ın bu yöndeki çabalarına baştan beri destek veriyoruz ve bu yöndeki çabalarımız devam edecektir.

Gürcistan'ın Avrupa, Atlantik yapılarıyla olan işbirliğini de tercihini de destekliyoruz, başta NATO üyeliği ve AB ile ilişkileri bakımından. Bunlar bizim takdir ve tasvip ettiğimiz ilişkilerdir.

Azerbaycan'ın da katılımıyla küresel ölçekte çok önemli projeleri gerçekleştirdik. Petrol boru hatları, doğalgaz hatları, 2015'te faaliyete geçeceğini umduğumuz demiryolu bağlantıları ve TANAP projesi, bu bölgeyi, Gürcistan'ı başka ülkelere, kıtalara bağlayacak projelerdir.

Gürcistan bizim için komşu ve dost olmanın ötesinde bir ülkedir. İlişkilerimizi her yönüyle geliştirmek istiyoruz. Bundan sonra da bu ilişkiler güçlü bir şekilde sürdürülecek." - Tiflis

Kaynak: AA / Politika

Cemil Çiçek Azerbaycan Gürcistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

ataturkcu:

iliskiler viza uygulanarakmi gelistirilecek. dostluktan daha ileri akrabalik baglari var diyorlar ama hem gurculere hem turklere 3 ay gurcistanda kalan 3 ay turkiyede kalmasi kanunu cikartiliyor aynisi gurculerede uygulaniyor. boylemi baglarimiz daha saglam olacak. bunlar ya ne dediklerini kulaklari duymuyor yada halkla dalga geciyorlar. verilecek viza ve oturumlarida cok zorluklarla yapiyorlar.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title