Haberler

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İnsanlar sokağa çıksın derseniz, eylemlerin içinden gelen siyasetçilerin şunu bilmesi gerekir ki; sen ne kadar masume bir talep olarak bunu söylersen söyle, bu fırsattan yararlanmak isteyen fırsatçılar, provokatörler, eli kanlı katiller çıkar, ortalığı kana bular" dedi.

Meclis Başkanı Çiçek, A Haber'in canlı yayınında, son günlerde yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çiçek sözlerine, başta emniyet mensupları olmak üzere hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Çok sabırlı, itidalli olmaları gereken bir süreçten geçtiklerini ifade eden Çiçek, taşların bağlı, şeytanların serbest olduğu bir ortamın bulunduğunu söyledi. Çiçek, birbirlerini daha iyi anlamaya, provokasyonlara alet olmamaya, bin defa düşünüp bir defa konuşmaya, hareket etmeye mecbur olduklarını belirtti.

Ölenlerin kendi insanlarımız olduğunu dile getiren Çiçek, "Ama inanıyorum ki sevinenler de başkaları. Bu süreç iyi bir süreç değil. Belli bir süreden beri Türkiye'de belli ölçüde huzur ortamı sağlanmışken şimdi Türkiye'nin dışında meydana gelen gelişmelerden Türkiye'yi sorumlu tutarak, 1990'lı yılları hatırlatan olumsuz bir görüntü yaşıyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'den başka kapısını açan yok" -

Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni suçlamaya kalkanlarda biraz insaf, vicdan kaldıysa bir şeyi görmeleri, bundan sonra yapılanları, yapılacak olanları anlamaları gerektiğini söyledi.

Türkiye'ye sayısını bile her gün yaklaşık olarak söyledikleri 1 milyon 600 binden fazla sığınmacı geldiğini anımsatan Çiçek, Türkiye'den başka da kapısını açanın bulunmadığını belirtti. Sadece Kobani'den ilk üç günde gelenlerin sayısının 180 bin civarında olduğuna işaret eden Çiçek, "Türkiye şuradan girsin, buradan çıksın, kara harekatına katılsın" diye hariçten gazel okuyan ülkelerin tamamında 130 bin civarında mültecinin bulunduğunu belirtti. Çiçek, mültecilere kapılarını kapatanların bütün yükü, faturayı Türkiye'ye çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Dünyada ekonomik kriz bulunduğunu, Türkiye'de de ekonomik sıkıntılar olduğunu vurgulayan Çiçek, ancak Türkiye'nin bu sıkıntılar içinde  4 milyar 519 milyon dolar bütçesinden, rızkından, yatırımından, acil ihtiyaçlarından keserek, insani yardım olarak, etnik köken, mezhep ve düşüncesine bakmaksızın bu insanlara kucak açtığını anlattı.

Çiçek, Türkiye'nin yaptıklarını takdir etmek bir yana, sağı solu yakıp yıkmanın, insanlıkla, insafla bağdaşır bir durum olmadığını belirtti.

"Seninki insan, asker, can da..." -

Türkiye'nin, bu gelişmelerin sorumlusu değil, sonuçlarından etkilenen bir ülke olduğuna işaret eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye, Irak'ta başlayan ayrımcı, diktatör bir kısım uygulamalardan, halka yapılan zulümlerden sonra meydana gelen gelişmeler nedeniyle bu kadar insan, yerinden, yurdundan olarak Türkiye'ye geldi. Türkiye bunlara kardeşliğinin, insanlığının gereği kucağını açtı. Kimsenin elini cebine attığı yok. Kimsenin bu noktada ileri bir çaba içinde olduğunu söylemek mümkün değil. Ama her şeyi Türkiye'den bekliyorlar. İki yüzlülüğün çok açık sırıttığı bir ortamdayız. 'Türkiye kara harekatına girişsin' deniliyor. Peki sen niye girişmiyorsun? Türkiye niye tek başına böyle bir kara harekatına girişecek? Bize bunu teklif edenler Afganistan, Irak bataklığından, geçmişte Vietnam'dan kendisini zor kurtardı. İstiyor ki şimdi Türkiye, bodoslama bu kara harekatıyla, bu bataklığın içine girsin. Peki sen ne yapacaksın? 'Havadan bombardıman yapacağım' Niye havadan; çünkü bunun riski yok. Onun askeri, insanı ölmeyecek ama Türk askeri ölsün. Bunu söyleyebilmek için nasıl niteleme yapmak lazım anlamak mümkün değil. Türkiye, sebebinin kendisinin olmadığı, sonuçlarından da en olumsuz şekilde etkilendiği bir kara harekatının içine bodoslama girsin isteniliyor. Tamam gireceksem yanımda sen olacak mısın 'yok', koalisyon güçleri olacak mı 'yok', ben bir tugayla gireyim hiç olmazsa sen bir mangayla gel yanıbaşımda dur, 'yok'. Seninki insan, asker, can da bizim insanımız hayatını bu kadar bedava, sebebinin kendisi olmadığı, sorumlu olmadığı bir savaşın içine niye sokacak? Bundan dolayı Türkiye'ye, neden ikide bir baskı yapılma çabası içinde olunuyor?"

" Kerkük, Telafer'deki katliamların üzerinde kimse durmuyor" -

Meclis Başkanı Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tezkerenin sınırlandırılmasına ilişkin önerisinin sorulması üzerine, bu konunun tartışmaya açık olduğunu kaydetti. Çiçek, bunun üzerinden değerlendirme yapmayı, bu fotoğraf açısından yeterli bulmadığını söyledi.

Bugüne kadar 300 binden fazla kişinin öldüğüne işaret eden Çiçek, bunların da anası, babası, ailelerinin olduğunu söyledi. Türkmenler, Araplar katledilirken kimsenin sesi soluğunun çıkmadığına dikkati çeken Çiçek, uluslararası toplumun, "Kimyasal silah kullanmayın, birbirinizi nasıl öldürürseniz öldürün" dediğini ifade ederek, "Böyle bir anlayışın sahipleri, sorumluları, Türkiye'ye 'niye oradan girmiyorsunuz, niye buradan...' O coğrafyada ölen kim olursa olsun, kökeni ne olursa olsun, nerede olursa olsun ister Kobani, Halep, Telafer, Kerkük'te" diye konuştu.

Kerkük'teki, Telafer'deki katliamların üzerinde kimsenin durmadığını ifade eden Çiçek, sözlerini, "Bunlar da insan. Bu katliamlar olurken sokağa çıkılmadı da şimdi Kobani meselesi olduğu zaman... Elbette Kobani de bizim meselemiz. Ama bir bütünlük içinde bakmak gerekirken, sorumsuz açıklamaların sonucunda millet sokaklara dökülür hale geldi" diye sürdürdü.

"Geveze Türkiye oluruz" -

Çiçek, siyaset adamlarına, Türkiye'de siyaset yapanlara ciddi sorumluluklar düştüğünü söyledi. "Sözünüz HDP'ye mi?" sorusuna Çiçek, "Kim olursa olsun. Bu sorumsuzlukları kim yapıyorsa, artık onu ayırma, bunu ayırma dönemi geçti. Daha soğukkanlı, itidalli, daha sorumlu konuşmamız lazım. O sorumsuzluğu yapmamak adına isimlendirme yapmak istemiyorum. Geçmişte bir siyasetçimiz 'özgürlük talep etmek adına konuşan Türkiye istiyoruz' dedi. Şimdi düşünürek konuşan Türkiye'ye ihtiyacımız var.  Düşünerek konuşmadığımız takdirde, siyaseti gevezeliğe dönüştürmüş oluruz. O zaman geveze Türkiye oluruz" karşılığını verdi.

TBMM Başkanı Çiçek, 30'a kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, "Bunun sorumlusu kim?" diye sordu.

Çiçek, "İnsanlar sokağa çıksın derseniz, insanlar sokağa çıkarsa, eylemlerin içinden gelen siyasetçilerin şunu bilmesi gerekir ki; sen ne kadar masume bir talep olarak bunu söylersen söyle, bu fırsattan yararlanmak isteyen fırsatçılar, provokatörler, eli kanlı katiller çıkar, ortalığı kana bular. Bu da olmuştur" dedi.

"Şiddet, hak talep etme yöntemi olamaz" -

Demokratik talebin olabileceğini dile getiren Çiçek, şunları söyledi:

"Meydanlarda miting yaparsın, imza kampanyası başlatırsın, demokratik başka yol ve yöntemler neyse cebir, şiddete itibar etmeden, her türlü protestoyu yapabilirsin. Ama camlar, çerçeveler kırılıyor, dükkanlar soyuluyor, yağmalama yapılıyor, devlet malı tahrip ediliyor, insanların canı kıyılıyor. Sonuçta da hiçbir şey olmamış gibi siyaset yapıyor olamayız.

Geçmişte talk şov, bir yarışma programı yapan bir spikerin toplumun belli kesimini rahatsız edecek tek cümlesi oldu, yer yerinden oynadı. Başka siyasetçimiz benzer laf söyledi, sokaklar meydan muharebesine döndü. Türkiye'nin böyle hassasiyetleri var. Türk bayrağını, Atatürk büstünü yakacaksın, o zaman nasıl olacak da biz birarada yaşayacağız. Bir arada yaşamanın yolu; ne talep ediyorsan et, cebir ve şiddet bunun içinde olamaz. Cebir ve şiddet, bir hak talep etme yöntemi olamaz. Bu uluslararası hukuka, AİHM'in kararlarına, insan vicdanına, aklına aykırı."

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Cemil Çiçek Telafer Kerkük Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title