Haberler

TBMM Başkanı Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 2015 yılının Haziran ayı başında seçim yapılacağını anımsatarak, "Ondan 3 ay evvel seçim takvimi başladığına göre, demek ki reel açıdan baktığınızda çalışmalar, 5. yasama yılı mart ayı sonuna kadar devam edecek" dedi.

Çiçek, TBMM Tören Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdi.

1 Ekim Çarşamba günü 24. Dönem 5. Yasama Yılı'nın açılacağını belirten Çiçek, Cumhuriyet'in kurucusu, Meclis'in ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Meclis'te görev yapanları devlet ve siyaset adamlarını, şehit ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla andı.

Çiçek, her yasama yılı sonunda, bir önceki yılla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için değerlendirme toplantısı yapıldığını, ancak Meclis'in bu dönem haziran ayı sonunda bitmediğini, Eylül ayı ortalarına kadar devam ettiği için toplantıyı bugün yaptığını kaydetti.

Türkiye'nin gündeminin çok farklı olduğunu, yakın çevrede meydana gelen olaylar, bölge ve dünya konuları, iç siyaset konularının farklı olduğunu, bu nedenle bu toplantının yarın basında yer almayabileceğini ve bunu da yadırgamadığını belirten Çiçek, "Biz üzerimize düşen sorumluluğun gereğini yapmak durumundayız. Çünkü milletimiz Meclisimizi değerlendirirken, elbette sizin aracılığınızla bu toplantılardan çıkan sonuçları bilmesi, hem onun bilgi edinme hakkının gereğidir hem de bizim sorumluluğumuzun gereğidir. Onun için bu toplantıları sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, parlamentoların temel olarak 3 tane esas görevi, buna ilaveten TBMM'nin bir görevi daha olduğunu belirterek, "Birinci görevimiz yasa yapmak, ikinci görevimiz denetim yapmak, üçüncü görevimiz de parlamenter diplomasidir. Dördüncü görevimiz ise bazı sarayların TBMM'ye bağlı olması sebebiyle, müzecilik faaliyetidir" diye konuştu. Çiçek, 24. Dönem'de bir önceki dönemde olmayan sıkıntıları yaşadıklarını belirtti.

1 Eylül 2013 ve 10 Eylül 2014 tarihleri arasında TBMM Başkanlığı'na 173 tasarı geldiğini, bunun 47'sinin kanunlaştığını, 151'inin Genel Kurul gündemine girdiğini kaydeden Çiçek, 10 Eylül 2014 tarihi itibariyle 101 tasarının ilgili komisyonlarda, 297 tasarının ise Genel Kurul gündeminde bulunduğunu bildirdi. Cemil Çiçek, bu dönemde ayrıca 647 kanun teklifinin geldiğini, 175'inin kanunlaştığını, 186'sının ise Genel Kurul gündemine girdiğini ifade etti. Çiçek, 2 bin 52 teklifin ilgili komisyonlarda, 11 teklifin ise Genel Kurul gündeminde yer aldığını söyledi.

Cemil Çiçek, bu yasama yılında bazı tasarı ve teklifler birleştirilmek suretiyle 58 kanun kabul edildiğini, 24 TBMM kararı alındığını kaydetti. Çiçek, bu kanunların Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesine Ek Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun, Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun ile "torba yasa" olarak ifade edilen yasa olduğunu kaydetti.

Bu yasama yılında TBMM Başkanlığı'na yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında 156 Başbakanlık tezkeresi geldiğini söyleyen Çiçek, 23 tezkerenin istem üzerine, 135 tezkerenin ise milletvekillerinin üyeliğinin sona ermesi nedeniyle Başbakanlık'a iade edildiğini bildirdi. Çiçek, 10 Eylül tarihi itibariyle 964 dokunulmazlık dosyasının ilgili komisyonda olduğunu belirtti.

Çiçek, ileri demokrasi ülkeleri içerisinde en fazla kanun çıkaran Parlamento'nun TBMM olduğunu, Meclis'in kanun fabrikasına döndüğünü belirtti.

"Meclis neden çok kanun çıkarıyor?"

Meclis'in neden çok kanun çıkardığını, her türlü sorunu neden kanunla çözmek gibi bir yöntemin tercih edildiğini anlatmak istediğini ifade eden Çiçek, "Yeni ihtiyaçlar yeni düzenlemeleri gerektirir. Çıkardığımız yasaların önemli bir kısmı ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Bu temel ihtiyaçların başında, Türkiye'nin AB ile ilgili müzakere süreci geliyor. Türkiye AB'ye tam üye olmak istiyor. Kendi mevzuatını AB standartlarına uygun hale getirmek mecburiyetindedir. Bu nedenle kendi mevzuatımızı AB standartlarına uygun hale getirmek sözkonusu olduğunda, yasaların önemli bir kısmında köklü değişiklikler yapmak icap ediyor. 57. hükümet dönemlerinden itibaren uyum paketleri adı altında yasalar çıkarıldı. TBMM'nin çok sayıda kanun çıkarmasının birinci haklı ve zaruri sebebi budur" diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, şunları kaydetti:

"İkincisi; Hükümetler topluma vaatlerde bulunuyor. Hükümet programında vaat ettiği hususların, yasayla düzenlenmesi gerekenleri için kanun çıkarmak mecburiyetindedir. Kanun yapım süreçlerinde yeteri kadar üzerinde durulamadığı için, o alanı kapsayan ihtimallerin tamamı kanuna derc edilemediği için, bir kanunu çıkarıyoruz, kısa bir süre sonra bu kanunun eksikleri ortaya çıkıyor, ondan sonra aynı kanunda bir değişiklik daha yapılıyor. Bürokratik kalite yasama kalitesine çok ciddi ölçüde tesir ediyor. Neden bu kadar teferruatlı kanun çıkarıyoruz? 10 madde ile düzenlenmesi mümkün olan bir alan, bazen 30 bazen 50 maddeyi buluyor. Bunun da sebebi, Türk siyasi tarihini geçirdiği bir kısım merhalelerle alakalıdır. Bürokrasideki endişe, bu kadar çok maddeli kanun çıkarmayı zaruri kılıyor. Yasaya imza atan bürokrat, teftişten korkmaktadır. 'Ne olur ne olmaz, başıma bir iş gelir, mahkemeye giderim.' O zaman ne yapmak lazım? Aklına ne geliyorsa, neyi öngörüyorsa bunun hepsini kanun maddesi haline getiriyor. Bu da yasama kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Halbuki bu kanunda düzenlenen hususların önemli bir kısmı ikincil mevzuat olarak düzenlenebilir.

Üçüncü husus şudur; maalesef Türkiye'de taşları yerli yerine oturtamadık. Demokraside 3 tane erk var; yasama, yürütme, yargı. Üçünün barış içerisinde ve işbirliği içerisinde olduğu dönem son derece sınırlıdır. Kuvvetlerin birbirlerinin görev alanlarına müdahaleleri ve aralarındaki tartışmalar, ister istemez yasama faaliyetine de olumsuz yönde etki etmektedir. Özellikle yürütme ile yargı arasındaki sıkıntılar geçmişte, yargının hukuksal denetim yapmak yerine, yerinden denetim yapmak gibi bir yola sapmış olmasının sonucu olarak, yürütme organı da bir çok hususu ikincil mevzuatla düzenlemek yerine, özellikle idari yargı açısından, kanun çıkararak soruna çözüm bulmaya çalışmaktadır. Ümit ederiz ki taşlar yerli yerine oturursa, yargı hukuksal denetimi yaparsa, erkler birbirinin görev alanına müdahale etmezse, teftiş açık aramak, insanları mahkeme önüne çıkarmak gibi bir anlayıştan, güvensizlikten kurtulur, yol gösterici bir yola gidilebilirse - yolsuzluk varsa onu araştıracaktır - belli görevleri yapan, yasama süreçlerine katılan bürokratlar da 'aman ne olur olmaz, başıma bir iş gelmesin' diye aklına gelen ne varsa hepsini kanunun içine boca etmeye çalışmazsa, o zaman TBMM bu kadar çok yasa çıkarma mecburiyetinde kalmaz. Çıkarılan kanunlar da daha sağlıklı olabilir."

-"Yasama organı etkin ve verimli bir denetim yapamıyorsa..."

Cemil Çiçek, yasama olarak üzerinde durulması gereken bir diğer hususun, denetim faaliyetleri olduğunu söyledi.

Yasama organı etkin ve verimli bir denetim yapamıyorsa, demokrasi açısından sıkıntılar olacağını belirten Çiçek, muhalefetin denetim hakkını yerine getirebilmesi bakımından, İçtüzük'e bazı mekanizmaların konulduğunu, bu mekanizmalardan hareketle bazı denetim faaliyetlerinin yapıldığını kaydetti. Çiçek, 24. Dönem'de denetim faaliyetleri açısından ciddi bir artışın olduğunu söyledi.

Çiçek, bu yasama yılında bin 474 sözlü soru önergesi verildiğini, bu önergelerden 65'inin cevaplandırıldığını, bin 280 önergenin Genel Kurul gündeminde bulunduğunu, 129 önergenin ise işlemde olduğunu belirtti.

22 bin 63 yazılı soru önergesi verildiğini, 3 bin 636 önergenin süresi içinde, 5 bin 834 önergenin süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığını ifade eden Çiçek, süresi geçtikten sonra cevaplandırılanlar hariç olmak üzere, 8 bin 720 yazılı soru önergesinin gelen kağıtlar listesinde yayımlandığını, bir önergenin geri alındığını, 3 bin 872 önergenin ise halen işlemde olduğunu bildirdi.

TBMM Başkanı Çiçek, 810 araştırma önergesi verildiğini, 24 önerge kabul edilerek 2 araştırma komisyonu kurulduğunu, 786 önergenin ise gündeme alınmayı beklediğini söyledi. Bu yasama döneminde 8 Meclis soruşturma önergesi verildiğini, Genel Kurul tarafından bu önergelerden 4'ü için Meclis soruşturması açılmasının reddedildiğini, birinin kabul edildiğini ifade eden Çiçek, "Bir önerge imza sayısı yeter sayının altına düştüğü için işlemden kaldırılmış, bir önerge geri alınmış, bir önerge ise konusuz kaldığından işlemden kaldırılmıştır" dedi.

10 Genel görüşme önergesi verildiğini, bu önergelerden birinin reddedildiğini, 9 önergenin ise gündeme alınmayı beklediğini kaydeden Çiçek, verilen 9 gensoru önergesinden 2'sinin geri alındığını, 6 önergenin gündeme alınmasının Genel Kurul tarafından reddedildiğini, bir önergenin ise işlemden kaldırıldığını söyledi.

Cemil Çiçek, 2015 Haziran ayı başında seçim yapılacağını anımsatarak, "Ondan 3 ay evvel seçim takvimi başladığına göre, demek ki reel açıdan baktığınızda çalışmalar, 5. yasama yılı mart ayı sonuna kadar devam edecek. Tatilleri de çıkardığınızda, Parlamento'nun aşağı yukarı 60 günlük bir çalışma süresi var. Bu kadar araştırma önergesi ne zaman yapılacak, soru önergeleri ne zaman cevaplanacak, diğer denetim işlemleri bu kadar kısa süre içerisinde nasıl yapılacak? Denetim faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yapılamamasının birden çok sebebi var. Bunlardan bir tanesi, kurul itibariyle haftada iki gün, salı ve çarşamba günü önergelere birer saat ayırmamız lazım. Bu kurala çoğu zaman uyulmuyor yasama faaliyeti nedeniyle. İşi uzatan bir başka husus, soruların usulüne uygun verilmemiş olmasıdır. Bazı soru önergeleri yorum ihtiva etmektedir. Halbuki soru önergeleri bilgi edinmek içindir" dedi.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Avrupa Birliği Cemil Çiçek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
title