Haberler

TBMM Başkanı Cemil Çiçek Karaman'da

Güncelleme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, 736. Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Karaman'a geldi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Piri Reis Kültür Merkezi'nde "Türkçe Kurultayı"na katıldı. Kurultay'a Karaman Valisi Murat Koca, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, AK Parti Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan, Mevlüt Akgün, kamu ve kurum müdür ve amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Kurultay'ın açılış konuşmasını yapan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, "Türk dilinin kaderi belirlenirken bunu kullanan Türklerin tarih gidiş hatları değişmiştir. Biz bu kutlamaları son derece önemsiyoruz. Biz bu Türk Dil Bayramını her yıl dikkatle ve heyecanla kutluyoruz. Ve her yıl bir ilave yaparak konuyu zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl her yıl olduğu gibi özel bir Türkçe Treni donatıldı ve her yıl bir başka noktadan Karaman'a uğurluyoruz. Dünyanın her yerinde Türkçe yazılmış eserleri, eğer mümkünse orijinalini, değilse de mikro filmlerini alarak toplamaya çalıştık. Sayın Başbakanımıza bütün bu hadiseleri bir çerçeve içerisine almak için önemli bir proje sunduk. Adı, 'Türkçe Bilimler Akademisi' olan bu büyük proje eğer vücut kazanırsa o taktirde Karaman laf olarak değil, uygulama olarak düşünce olarak tamamen bütün dünyadaki Türkçe'nin gerçek merkezi olacak" diye konuştu.

Konuşmasına anneler gününü kutlayarak başlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bizim tarihimizde aşiretten devlete oradan imparatorluğa giden bu coğrafyada uzun bir tarih maceramız var. Bunun bir dönemi beylikler dönemidir. Bu bölgede de Karamanoğlu Beylik olarak bir süre yaşadı. Günümüzden 7 asır önce Karamanoğları Beyliğini yöneten Mehmet Bey de büyük devlet adamıydı. Dilimize ve dilimizin gelişmesine önem gösterirdi. Anadolu'nun Türkleşmesinde büyük bir etkisi olan Mehmet Bey yayınladığı fermanla, divanda, dergahta, berzahta Türkçe konuşulmasını emir buyurur. Türkçe'mizin devlet dili olarak kabul edilmesinde bu kararın çok önemli bir rolü var. Bugün kutladığımız bayramın nedeni de 13 Mayıs 1277 tarihinde Mehmet Bey'in yayınladığı bu fermandır. Türk Dil Bayramı vesilesiyle Karamanoğlu Mehmet Bey'i bir kez daha rahmetle ve şükranla anıyoruz" dedi.

Kurultay'ın ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Karaman Valisi Murat Koca ve Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu'yu makamında ziyaret etti. Çiçek Karaman Belediyesi Şeref Defterini imzaladı. Ziyaretin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hatuniye Medresesi'nde Piri Reis Sergisi'ni açtı. Cemil Çiçek açılışın ardından Polis Evinde düzenlenen öğle yemeğinin ardından ilimizden ayrıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türk Dil Bayramı Cemil Çiçek Murat Koca Karaman Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title