Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Aksaray'da

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye’nin bu modelle dünyada küresel güç olamayacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Türkiye'nin bu modelle dünyada küresel güç olamayacağını söyledi.

Kuzu, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti'nin organize ettiği 'Başkanlık Sistemi' konulu konferans için Aksaray'a geldi.

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti Milletvekili İlknur İnceöz, Başkan Yardımcısı Yılmaz İlhan ve Cemiyet Başkanı Celil Acar tarafından Ağaçlı Tesisleri'nde karşılanan Kuzu, daha sonra Aksaray Valiliği'ni ziyaret etti. Burada Vali Şeref Ataklı ile görüşen Kuzu, ardından Aksaray Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Haluk Şahin Yazgı ile görüşen Kuzu, Aksaray'daki çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Belediye ziyaretinde gazetecilerin 'Başkanlık sistemi Türkiye'ye ne için gerekli' sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Şimdi hükümet sayısı diyoruz, bugün 62'inci hükümetteyiz, 63'ü kuracağız inşallah. Yani 4 yıllık hükümetin ömrü olması lazım. Normalde 62 hükümeti çarptığımız zaman 4 ile 248 yapıyor. Yani biz 90 yılda kurduğumuz 62 hükümeti aslında 248 yılda kurmamız gerekiyordu. Yani normal şartlardan bugün 22'inci hükümet olması lazım. 21, 22 falan olması gerekiyor. Bu çok önemli, şurada belediye başkanını veya il başkanını veya basınla uğraşan arkadaşlarımız 2-3 ayda bir değiştirir, hiçbir icraat yapamazsınız. Yani bırakın 2-3 ayı, 2-3 aylık hükümetler oldu bu memlekette. 1 aylık, 1,5 ay, 45 gün. Bunları hep yaşadık gördük. Dolayısı ile bu konuya son vermek adına, sürekli son vermek adına, bu modele geçmek zorundayız. Tabi parlamenter modelin çok başka sorunları var. Bunların detayına girmek istemiyorum ama en azından Türkiye'nin gündeminde olan bir baraj sorunu var. Yüzde 10'luk baraj meselesi hakikaten ben akademisyen olarak her zaman söyledim; Yüzde 10'luk baraj çok yüksek, dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir baraj yok. Yüzde 7 Rusya, yüzde 5 Almanya'da. Tamam bunları kabul ediyorum ama her zaman da maalesef bunu savunmak zorunda kaldık bir bilim adamı olarak. Gerçi bizde Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları Mahkemesi ile bunu yüksek görmedi ama kim ne görmezse görmesin bence bu oran, bunun makulü yüzde 5'tir. Yüzde 5'e çektiğin zaman 15 parti girer Türkiye'de en az meclise. 7-8'li koalisyonlar başlar. veya 4'lü 5'li koalisyonlar başlar. Bu memleketi yönetemezsiniz. Yani bir sistem eğer birisine ekmek vermiyorsa, o insanların karnını doyuramıyorsa, sadece ben bu modeli tutayım demekle bu model tutulmaz. Hangi modeli alırsan al, hangi sistemi alırsan al, hangi kuralı öne sürersen sür, hangi gerekçe olursa olsun bütün bunlar işin araç bölümüdür. Devletin kendisini de yönetir. Asıl olan amaç insanın mutluluğudur. Yani hangi modelden bir iyi sonuç alıyorsak ona geçeriz. Parlamenter model dediğiniz bizim akrabamız değil, başkanlık modeli de bizim düşmanımız değil. O yüzden en iyi şekilde memleketi nasıl yönetiriz sorusudur bu, cevabı da bence böyle özetlenebilir. Aksi halde Türkiye için eğer diyorsak bölgesinde güç, dünyada küresel güç olamaz. Olamaz yani, bu modelle olamaz" dedi. - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haluk Şahin Yazgı Burhan Kuzu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title