Haberler

TBMM Anayasa Komisyonu

TBMM Anayasa Komisyonu, "TBMM Üyeliği Etik Yasa Teklifi"ni kabul etti.

TBMM Anayasa Komisyonu, "TBMM Üyeliği Etik Yasa Teklifi"ni kabul etti.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Komisyon, tümü üzerindeki görüşmeleri daha önce yapılan Teklifin maddelerini görüştü.

Komisyonda söz alan muhalefet milletvekilleri, Mecliste oluşturulacak "TBMM Üyeliği Etik Komisyonu"nun partilerin eşit temsiliyle oluşmasını istedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Mecliste kurulacak komisyonunun eşit temsille oluşmasının önemli olduğunu belirterek, ülkelerde farklı uygulamalar olduğunu bildirdi. Bayraktutan, kimsenin muhalefet etmediği bir düzenlemenin çıkarılması gerektiğini söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Komisyonun partilerin güçlerine göre oluşmasının yanlış olduğunu ve eleştiri konusu yapılacağını vurgulayarak, "Bu diğer ihtisas komisyonlarından farklı olacak. Bu nedenle eşit temsilli olmalı. Aksi takdirde iktidarın Komisyon üzerinde hakimiyeti söz konusu olacak. Bu haliyle de kamuoyunda aklama suçlamalarına yol açacaktır." dedi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Komisyon'un partilerin sahip olduğu milletvekili sayısına göre oluşması gerektiğini belirterek, "Aksi, millet iradesinin temsiline ihanet olur." ifadesini kullandı.

Başer'in sözlerine CHP'li üyeler tepki gösterdi. CHP'li Bayraktutan, 24 Dönemde yeni anayasa çalışmalarını yürüten TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun her partiden eşit üyeden oluştuğuna işaret ederek, "O zaman milli iradeye ihanet mi edildi?" diye sordu.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Her defasında 'millet bizi seçti' diyorsunuz. Nedir bu kibir? Demokrasi kültür meselesidir. Yüzde 49,5 mu büyük, yüzde 50,5 mi büyük? Kurtulun artık bu psikolojiden... Biz de milleti temsil ediyoruz, burada bir yüzde 50,5 var. Bu mantıkla nasıl kanun yapılacak?" diye sordu.

Komisyon Başkanı Şentop, Almanya'da kurulan komisyonda eşit temsil olmadığını, ancak eşit temsilin olduğu başka ülkelerin de bulunduğunu kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, milletin vermediği iradenin kullanılamayacağını savunarak, Meclisteki komisyonlarda milli iradeye göre temsil düzenlemesinin yeni komisyonda da esas alınması gerektiğini bildirdi.

-"Hiçbir yaptırım yok"

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, etik konusunun hukukun düzenlenmediği bir alan olduğunu belirterek, "Etiği yasayla düzenlemeye kalkıldığında tartışma başlıyor. Etiğe aykırı davranışları yaptırıma bağlayacak mıyız bağlamayacak mıyız? Getirilen teklifin içinde yaptırım hiç yok. Bir etik yasası çıkarılması şarttır. Türkiye'de öteden beri yasanın gerekliliği konusunda her kesimin görüş birliği var. Siyaset alanının temiz, hesap verebilir ve şeffaf düzenlenmesini istiyoruz. Siyaset yapanların tümü, dışarıdan bakanlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanı da da bu kapsamda olmalı. Düzenlemenin sadece milletvekillerine indirgenmesi bizim tercihimiz değil, iktidarındır." diye konuştu.

Emir, teklifin şeffaflığı ve hesap verebilirliği sağlamayacağını savunarak, mal bildirimi ve hediye alma konusunda var olan eski düzenlemenin de devam ettirildiğini ileri sürdü.

"TBMM Üyeliği Yasası içinde olabilir"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM üyelerinin müstakil yasası bulunmadığına işaret ederek, geçen dönem çıkarılması için girişimlerin olduğunu ancak düzenlemenin yapılamadığını vurguladı. Bozdağ, "Umarım 26. Dönemde TBMM Üyeliği Kanunu çıkar. Bu düzenlemenin öyle bir kanun içinde bir bölüm olması daha doğru olur." dedi.

Düzenlemenin, milletvekilleri dışında siyaset yapanları kapsamadığı eleştirilerine karşı Bozdağ, belediye başkanları, siyasetin finansmanı içine siyasi partiler, milletvekili adayları, bağımsız adaylar ve belediye başkanlarının da olacağını bildirdi. Bozdağ, yakında Meclise sevkedilecek düzenlemeler arasında yer alan siyasetin finansmanına yönelik düzenleme konusunda siyasi partilerden katkı ve destek taleplerinin olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından Teklif kabul edildi. Teklifin, gelecek hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülerek yasalaştırılması planlanıyor.

Kaynak: AA / Politika

Uğur Bayraktutan Mustafa Şentop Bekir Bozdağ AK Parti Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title