Haberler

Tbb, "Darbe Girişimi Büyümeyi Geriletti"

Türkiye Bankalar Birliği, 2016 üçüncü çeyrek değerlendirmesinde büyüme hızının üçüncü çeyrekte yüzde 9'a kadar gerilediğini ve reel bazda durma noktasına geldiğini açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği, 2016 üçüncü çeyrek değerlendirmesinde büyüme hızının üçüncü çeyrekte yüzde 9'a kadar gerilediğini ve reel bazda durma noktasına geldiğini açıkladı.

TBB'nin "Bankacılık Sektöründe Yılın Üçüncü Çeyreğindeki Gelişmeler" adıyla yayınladığı üçüncü çeyrek değerlendirmesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin neden olduğu şok ve belirsizliğin, finansal sektördeki gelişmelerde de etkili olduğu belirtildi.

Yılın ilk çeyreğinde yavaşlama eğiliminde olan kredi büyüme hızının üçüncü çeyrekte yüzde 9'a kadar gerilediğini ve reel bazda durma noktasına geldiğini vurgulayan değerlendirme açıklamasında mevduat ve mevduat dışı kaynaklarda büyüme hızının da yavaşladığına işaret edildi.

TBB'nin değerlendirmesinde yer alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Eylül 2016 itibarıyla, bankacılık sektörü toplam aktifleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 2.53 trilyon lira (844 milyar dolar) olduğu ve kredi ve özkaynakların mevduat ve mevduat dışı kaynaklardan daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekiliyor. Dış finansman ve mevduat girişindeki yavaşlamaya rağmen, sektörün özkaynak artışıyla ekonomiye kredi sağlamaya devam ettiği ve son bir yıllık dönemde kredilerin üçte birinden fazlası özkaynaklardaki büyümeden gelen kaynakla finanse edildiği belirtiliyor.

Krediler mevduattan daha hızlı arttı.

TBB Değerlendirmesinde şu görüşlere yer veriliyor:

-Toplam krediler bir yıl önceye göre yüzde 9.0, sabit fiyatlarla ise yüzde 1.0 büyüyerek 1.62 trilyon lira (541 milyar dolar) oldu ve krediler toplam aktiflerin yüzde 64'lük bölümünü oluşturdu.

-Toplam mevduat yüzde 6.0 artış ile 1.34 trilyon lira (447 milyar dolar) olurken sabit fiyatlarla yüzde 2.0 azaldı. Toplam kaynakların yüzde 53'lük bölümünü mevduat oluştururken kredi/mevduat oranı 3 puan artarak, yüzde 121 düzeyine yükseldi.

TL mevduatın payı yükseldi.

-Türk lirasının dolar karşısında yüzde 1.0 değer kazandığı Eylül 2015-Eylül 2016 döneminde TL talebindeki artışın da olumlu katkısıyla YP mevduatların TL karşılığı yüzde 7.7 geriledi. Buna karşılık, TL mevduatlar yüzde 16.4 arttı. Böylece TL mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı 5 puan artış ile yüzde 61'e ulaştı.

Bireysel kredilerdeki artış daha yavaş

-Bireysel kredilerin yıllık büyümesi Eylül ayı itibarıyla yüzde 7 düzeyinde gerçekleşti. Bireysel krediler toplam kredilerin yüzde 27'lik bölümünü oluşturuyor. Kurumsal kredilerdeki yıllık büyüme ise yüzde 11.3 oldu.

Tahsili gecikmiş alacak oranı yüzde 3.4 oldu.

-Tahsili gecikmiş alacaklar, özel karşılık öncesi yüzde 23, özel karşılık sonrası yüzde 10 oranında büyümüştür. Sektör söz konusu alacakların yüzde 76'lık bölümüne karşılık ayırmıştır.  Takipteki alacaklar/kredi oranı 2015 yılı Eylül ayında yüzde 3.0 iken, Eylül 2016'da yüzde 3,4 olmuştur. Söz konusu oran kurumsal kredilerde yüzde 2.9 iken bireysel kredilerde özellikle kredi kartlarının etkisiyle yüzde 4.5 oldu. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Bankalar Birliği Eylül Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title