Haberler

Tayland'da Rohingya Müslümanlarına Ait Cesetlerin Bulunması

Tayland'ın güneyinde bulunan Songkhla'daki ormanlık alanda Rohingya Müslümanlarına ait ceset kalıntılarının bulunduğu kamptan kaçmayı başaran Rohingya Müslümanı bir kadın yaşadığı dehşeti Tayland basınına anlattı.

Tayland'ın güneyinde bulunan Songkhla'daki ormanlık alanda Rohingya Müslümanlarına ait ceset kalıntılarının bulunduğu kamptan kaçmayı başaran Rohingya Müslümanı bir kadın yaşadığı dehşeti Tayland basınına anlattı.

Songkhla'daki bir hastanede tedavi altına alınan 25 yaşındaki Rohima Khatun adlı kadın, Bangkok Post gazetesine yaptığı açıklamada, kaçmadan önce yaklaşık dört ay geçirdiği kampta çoğu Rohingya ve Bangladeşli olmak üzere yaklaşık 400 kişinin tutulduğunu, burada defalarca dövüldüğünü söyledi.

Khatun, polisin baskın yapacağı haberinin yayılması üzerine çok sayıda kişinin kamptan kaçmaya başladığını, kendisinin de bir tepeye tırmanmaya çalışırken köylüler tarafından bulunduğunu belirterek, yaşanan kargaşada 10 yaşındaki kızının kaybolduğunu ifade etti.

Bölgede ceset kalıntılarının yanı sıra ölüme terk edilmiş halde bulunan ve adı Anuzar olarak açıklanan 28 yaşındaki Bangladeş vatandaşı da dün hastanedeki tedavisi sırasında Phuketwan haber sitesine yaptığı açıklamada, Bangladeş'in güneyindeki sahil kenti Cox's Bazar'da kaçırıldığını, diğer Bangladeşliler ve Rohingya Müslümanlarıyla bir tekneye binmeye zorlandığını söylemişti.

Anuzar, insan tacirleri tarafından tekneyle Tayland'ın güneyindeki bu kampa getirildiğini ve ailesinden fidye talep edildiğini anlatmıştı. Ailesiyle hiç temas kuramadığını ifade eden Anuzar, "Ailelerimiz fidye ödeyebilecek durumda değil. Bu yüzden yaşamamız ya da ölmemiz umurlarında değildi" ifadesini kullanmıştı.

Bazı dönemlerde kampta kalanların sayısının bini aştığını, burada dokuz ay boyunca tutulduğunu belirten Anuzar, "Çoğumuz dövüldük ve istismara uğradık. Kampta hiçbir zaman yeterince gıda ve suya sahip değildik. Nadiren banyo yapabiliyorduk" diye konuşmuştu.

Anuzar, kampı çevreleyen mezarlara en az 30 Rohingya Müslümanı ve 10 Bangladeşlinin gömüldüğünü sandığını, baskından günler önce sekiz simsarın hayattakileri yanlarına alarak bölgeden kaçtığını belirtmişti.

Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinin Sadao bölgesinde bir Malezyalının gizli bir çalışma kampını fark ederek polise haber vermesi üzerine yapılan aramalarda 32 mezar bulunmuştu. Polis, mezarlarda 26 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları olduğunu tespit etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Bangladeş Bangkok Tayland Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title