Haberler

Tayland'da Bang Uthit Camii'nin Restorasyonu Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yer alan ve giriş kapısının üzerinde Sultan II. Abdülhamid Han tarafından gönderilen Osmanlı devlet arması bulunan Bang Uthit Camii Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendiğini bildirildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yer alan ve giriş kapısının üzerinde Sultan II. Abdülhamid Han tarafından gönderilen Osmanlı devlet arması bulunan Bang Uthit Camii Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendiğini bildirildi.

Başkent Bangkok'ta yüz yılı aşkın süredir Taylandlı Müslümanlara hizmet veren ve günde beş vakit sesli ezan okunan camide Osmanlı külliyelerini aratmayan bir işleyiş hakim olduğu belirtilerek, Külliyede yer alan mutfakta pişen yemeklerin her gün ihtiyaç sahiplerine dağıtılırken medreselerde de isteyenlere dini eğitimlerin verildiği kaydedildi.

Sultan II. Abdülhamid döneminde uygulanan İttihad-ı İslam siyaseti çerçevesinde, Osmanlı'dan haberdar olan ve hilafete bağlılıklarını ifade eden Tayland Müslümaların (Siam Krallığı) İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yinelemek adına Sultan ve Halife II. Abdülhamid'den bir nişane talep ettikleri hatırlatılarak, bu talebin ardından II. Abdülhamid tarafından Siam Krallığı'na Devlet-i Aliyye arması gönderildiği kaydedildi.

Müslüman toplumu da cami kapılarının üzerine bu armanın aynısını işleyerek hilafet merkezine bağlılıklarını ifade etmek istemişti. Hilafet'in kaldırılmasının ardından ülkede bu uygulamaya son verildi ancak Bang Uthit Camisi'ndeki 'Osmanlı Devlet Arması' tüm ihtişamıyla günümüzde hala muhafaza ediliyor. 4 ay gibi kısa bir sürede yenilenen caminin giriş cephesinde yer alan Osmanlı nişanı zımparalanıp temizlendikten sonra altın varakla kaplanarak, koruma altına alındı. Tamamı Türkiye'den gelen mermerlerle mihrap, minber ve kürsü yapıldı. Yenileme kapsamında camiye bazı eklemeler de yapıldı. Asma kat ilavesi yapılarak kadınlar mahfili oluşturuldu. Ayrıca minaresi olmayan camiye Selçuklu sekizgeninden esinlenilerek minare yapıldı. Böylece Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izleri camiye kalıcı olarak işlendi. Çalışmalar cami yapısıyla da sınırlı kalmadı. Cami dışında yer alan mutfak ve abdest alma mahalleri de tamamıyla yenilendi. Yenilenen görünümüyle Bang Uthit Camii Türkiye ile Taylandlı Müslümanlar arsındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmeye devam edecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Bangkok Tayland Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title