Haberler

YUM-BİR Başkanı: Pisliğe Bulanmış Yumurtayı 'Köy Yumurtası' Diye Satıyorlar

Güncelleme:

YUM-BİR Başkanı Hasan Konya, markete gitme imkanı olmayan "kirli" olarak tanımladıkları yumurtaların firmalara satıldığını, onlarında köy yumurtası diye piyasaya sürdüğünü söyledi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, yumurtanın çiftlikten markete tanesinin 15 kuruştan satıldığını, bunun dışında markete gitme imkanı olmayan "kirli" olarak tanımladıkları yumurtaların 7 kuruştan bu firmalara satıldığını, bu firmaların da köy yumurtası adı altında hiçbir denetime uğramadan haksız kazanç sağladıklarını söyledi.

"SPEKÜLASYONLAR DEVAM EDİYOR"

Konya, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliğinin, bir restoranda düzenlenen yönetim kurulu toplantısına misafir olarak katıldı. Konya, burada yaptığı konuşmada, beyaz et ve yumurta üretimi hakkında herhangi bir yeterliliği olmayan, bilimsel çalışma yapmamış kişilerin gerçekliği ispatlanmamış komplo teorileri ve spekülasyonlar yaptıklarını, buna karşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "tarim.gov.tr" internet adresindeki Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü sayfasında yer alan "Piliç Eti Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı duyuruda bu iddialara zaten cevap verildiğini, ancak buna rağmen çeşitli art niyetlerle bu kişilerin spekülasyonlara devam ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 4 milyar TL ciroya sahip, 100 bin kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlayan yumurta sektöründe, yurt içi ve yurt dışında düşen yumurta fiyatları ve maliyetlerin altındaki satışlar üreticileri iflasın eşiğine getirdiğini ifade eden Konya, son aylarda sektörde 6 firmanın iflas ettiğini, birçok firmanın da ekonomik yönden zor durumda olduğunu kaydetti.

Konya, bu yılın ilk dört ayında yumurta ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 20, tutar bazında ise yüzde 36 azaldığını, 2015 yılının ilk 4 ayında 130 milyon dolar olan yumurta ihracatının bu yılın aynı döneminde 84 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

YUMURTA FİYATI EN DÜŞÜK SEYRİNDE

Yumurta ihracat fiyatının on 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu, kilosunun 1 doların altına düştüğünü ifade eden Konya, şunları söyledi:

"Ekonomik sıkıntılar içinde üretimini sürdürmeye çalışan yumurta üreticileri, kayıt dışı tavukçuluğun yarattığı haksız rekabet ile boğuşuyor. Son 2-3 yıldır artış gösteren kayıt dışı tavukçuluk, kayıtlı üretim yapan ve vergi veren üreticiyi derinden etkiliyor. 2015'te kuş gribi yüzünden zor günler geçiren yumurta sektörü, kayıt dışı tavukçuluğun yarattığı haksız rekabet ve maliyetin altındaki satışlar nedeniyle ekonomik kriz tehdidi altında. Yumurta üreticileri olarak ulusal bir hedef olarak belirlediğimiz 'Çiftlikten sofraya gıda güvenliği' yaklaşımı maalesef son yılların en çok aşınan kavramlarından biri haline geldi. Kayıtsız, onaysız, üretim standartları yerine getirilmeden üretilen yumurtalar, yumurta ve etiketleme tebliğine aykırı olarak pazarlanıyor. Bu tür işletmelerin kim tarafından kurulduğu, nerede üretim yaptığı ve ürünlerini kime hangi koşullarda pazarladığını bilmek mümkün değil."

KÖY YUMURTASI İSTİSMARI

Özellikle "köy yumurtası" kavramının çok istismar edildiğini belirten Konya, "Adam bir yeri tel örgüyle çevirmiş. Kapıya 'Yumurtayı folluktan sen topla. 1 TL diyor. 250 tavuğu olan firma günde 4 bin yumurta satıyor. 250 tavuğun 4 bin yumurtayı ne kadar zamanda yumurtlaması gerekir? Bu mümkün mü hiç?" diye konuştu.

Konya, şu anda yumurtanın çiftlikten markete tanesinin 15 kuruştan satıldığını, bunun dışında markete gitme imkanı olmayan "kirli" olarak tanımladıkları yumurtaların 7 kuruştan bu firmalara satıldığını, bu firmaların da köy yumurtası adı altında hiçbir denetime uğramadan haksız kazanç sağladıklarını kaydetti.

ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ

Konya, Türkiye'de Bakanlığa kayıtlı ticari işletmelerde yıllık 17-18 milyar yumurta üretildiğini, yine Bakanlığa kayıtlı çok az sayıda küçük işletmede organik yumurta üretimi yapıldığını, bunun da 50-60 milyon civarı olduğunu vurguladı.

"Köy yumurtası", "gezen tavuk yumurtası", "organik yumurta" gibi adlarla halkın aldatıldığını ifade eden Konya, şunları söyledi:

"Kayıt dışı üretim yapan firmalar hem halkın cebi hem de sağlığı için bir tehdit unsuru. Hiçbir denetime tabi olmadan üretim yapan bu firmalar, tavuk pisliğine bulanmış yumurtaları saman içine koyarak "köy yumurtası," "gerçek yumurta", "doğal yumurta" "horozlu yumurta" gibi etiketleme tebliğine aykırı beyanlarla ve 3-4 misli fiyatlarla çok rahatlıkla satış yapabiliyor. Burada korsan bir üretim söz konusu. Hangi tavuktan hangi koşullarda üretildiği belli olmadan üretim yapan bu kişiler, vergi de ödemiyorlar. Bu durum hem tüketicileri yanıltıyor, hem de vergisini ödeyen kayıtlı üreticiler açısından haksız rekabet oluşturuyor. Bu durumun önüne ancak tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve etkin denetimle geçilebilir."

Konya, Bakanlıktan öncelikle kayıtsız işletmelerden elde edilen yumurtaların satışının mutlaka engellenmesini, denetimlerin artırılarak, pazarlarda, bakkallarda, marketlerde ve yumurta toptancılarında işletme numarası ve yumurtalama tarihi olmayan hiçbir yumurtanın satışına izin verilmemesini istediklerini bildirdi.

Konya, yumurtada yüzde 8 olan KDV'nin de düşürülmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Akdeniz Konya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (13)

odun adam:

ülkede tambir chp zihniyeti hakim. bu kültür türk kültürü hic degil.

9
12
yanıtYanıtla
ali kaya:

YUM-BİR Başkanı Hasan Konya sana sesleniyorum masa başında deme verene kadar semt pazarında yani köylü pazarı diye tabir edilen yerleri incelemeleri için zabıta ve sağlıkçıları ayaklandırırsan ozaman bu tart durumlarla karşılaşmayız tüketici olarak

9
1
yanıtYanıtla
pillow fighter:

dur o zaman yüzde doksan dokuzdan biri olarak şöyle kocaman bir ELHAMDÜLİLLAH çekeyim :)) hem mi gardaş?

2
5
yanıtYanıtla
FALSOCU:

ULAN AMELEYE BİLE STANDART GETİRDİNİZDE ŞU GIDA TERÖRİSTLERİNİ BİR HAPSE ATACAK YASA ÇIKARTAMADINIZ. ALLAH BELANIZI VERSİN.

5
1
yanıtYanıtla
sdgsdg:

yumurta yemeyin

3
3
yanıtYanıtla
hayri:

bu marketlerin gida denetimi yokmu arkadas önüne geleni alip satiyorlarmi köy yumurtasimi tazemi bayatmi bilmeleri gerekir

3
1
yanıtYanıtla
aşırı milliyetçi:

takım elbise giyeni adam sanmak gibi birşey işte :) adamda tavuğa uygulamış tamamen metafor

3
1
yanıtYanıtla
adil:

Türkiye de bir şeyin gerçeği çıktığı anda sahtesi ortaya çıkıyor Türkiye de asla ve asla organik lafına kanıp bir şey almayın. Katkılı dedikler onlardan daha sağlıklıdır. Yumurtaya pislik bulaştıran pislikler kanmayın. Bizdeki üretici veya satıcıların çoğu sahtekaroğlu sahtekar

3
1
yanıtYanıtla
ISTE SIZE YORUM...TURKIYE..:

90 YILLIK BIZDEKI TAVUGU KAZ . . . YUMURTAYI . . TAS Yaptiniz . . MILLET TAS YIYOR TAS. . . .

2
1
yanıtYanıtla
pazarcı halil çıta:

marketci efendi artık pazarda müşteri kendisi seçiyor en azından bizim burda böyle haksızlık yapma bir çürük yumurta yüzünden

0
3
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title