Haberler

Tavşanlı Osmanlı Atları Değil, Yılkı Atları

Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'nde oturan Ahmet Eroğul, ormanlık alanda sürüler halinde dolaşan yılkı atlarının yörede bazı kişilerin efsaneleştirerek 'Osmanlı Atları' olarak adlandırdıklarını, ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Eroğul, "Bunlar Osmanlı atları değil bizim atlar" dedi.

Bir kömür şirketinde işçi olarak çalışan evli bir çocuk babası 38 yaşındaki Ahmet Eroğul, Tavşanlı ile Domaniç ilçeleri arasında bulunan Yaylacık Ormanları'nda yaşamlarını sürdüren yabani atların Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde bölgede tımarlı sipahilere ve saraya at yetiştiren çiftliklerden bırakılan atlardan çoğaldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Eroğul, ormanlık alanda sürüler halinde dolaşan ve sayıları 100'e yaklaşan bu atların yörede bazı kişilerin efsaneleştirerek 'Osmanlı Atları' olarak adlandırdıklarını ancak bunların Osmanlı atlarıyla bir alakasının olmadığı ifade ederek şöyle konuştu:

"2004 yılında vefat eden babam Nurettin Eroğul, daha önce Tavşanlı ilçesine bağlı köy olan, son yapılan düzenlemeyle mahalle statüsüne kavuşturulan Çukurköy'de uzun yıllar muhtarlık yaptı. Babamın köy muhtarı olduğu 1983 yılında köylünün biri 2 kısrağı ormanlık alana kaçırmış. Babam da bu atları ormanda bulmuş ve sahibine parasını ödeyip onları satın almış. Ardından da üremeleri için bir aygırı kısrakların yanına bırakmış. Zamanla bu atlar çoğaldı. Şu an, oradaki atlar 5-6 ayrı sürü halinde dolaşıyor. Sayıları da 100'e yakın. Bu atlar bazılarının iddia ettiği gibi Osmanlı atları değil bizim atlar. Osmanlı ile alakası yok. Babam öldükten sonra ormanlık alana gidip atlar için yazın tuz, kışın da saman balyaları bırakıyorum. İçlerinden 3-4 yaşlarındaki erkek olanları alıp köyde kendi işlerimizde kullandığımız at arabalarımıza koşturuyoruz. Diğerleri ise doğada yaşamalarını sürdürüyor."

Atların ormanlalık alandaki yaşam koşularına kendilerini alıştırdığı, kurt gibi yırtıcı hayvanlardan kendilerini koruyabildiğini anlatan Ahmet Eroğul, "Bu yıl olduğu gibi sert geçen kış mevsimlerinde atlar yiyecek bulmakta zorlanıyor. Çünkü ormanlık alan karla kaplanıyor. Bu yıl Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte atların yaşam olanı olan Yaylacık Ormanları'na yiyecek olarak saman balyaları bıraktık. Atlar yiyecek bulmak amacıyla ilçe merkezine kadar yaklaşıyor. Bazı kişiler tarlalarına giriyor diye bu atlara av tüfeğiyle ateş ediyor. Bazı atlarda saçma izleri var. Bu atlara ateş edilmemesi gerekiyor. Bu tür saldırılar yüzünden atlar insanlardan kaçıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tavşanlı Domaniç Kütahya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title