Haberler

Tam Bodur Elma Bahçesinden Yüksek Verim Elde Edildi

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Adabağ köyünde 4 yıl önce kurulan Tam Bodur Elma Bahçesi Tesisi'nden yüksek verim elde edildi.

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Adabağ köyünde 4 yıl önce kurulan Tam Bodur Elma Bahçesi Tesisi'nden yüksek verim elde edildi.

Adabağ köyü Taşburun mevkiinde oluşturulan Tam Bodur Elma Bahçesi Tesisleri'ni inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Kurban, Tatvan'ın meyve yetiştiriciliği ile de büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Tatvan'da henüz yeni olan bir meyve çeşidi olan tam bodur elma bahçesi için 2 meyve bahçesi tesisi kurulduğunu belirten Ali Kurban, tesislerden birinin henüz yeni kurulduğunu, Adabağ köyünde olan tesisin ise 4 yıl önce kurulduğunu ve bu yıl bu 40 dönüm arazi üzerine kurulan tam bodur elma bahçesinden yüksek verim elde edildiğini belirtti. Tam bodur elmanın en büyük özelliğinin meyve ağacının boyunun yaklaşık 1 ile 1,5 metre atması ve bunun yanında meyve ağacının yüksek verim vermesi olduğunu vurgulayan Kurban, "Adabağ köyümüzde 40 dönüm arazi üzerine tam bodur elma bahçesini kurduk. Bu yıl 4. yılı olan bu bahçeyi incelediğimizde meyve ağaçlarındaki meyve kalitesi son derece yüksek kalitededir. Aynı zamanda bahçenin verimi de yüksek olmuştur. 40 dönümlük bu bahçeden yaklaşık 300 ton elma bekliyoruz. Buna benzer ilçemizde iki tesis oluşturuldu. Bunun yanında son 3 yıl içerisinde valilik ve İl Özel İdaresi'nin de desteğiyle ilçemizde 80'e yakın yarım bodur meyve bahçeleri oluşturduk. Bu her sene gitgide artacaktır. İnşallah ümit ediyoruz ki Tatvan önümüzdeki yıllar içerisinde meyve alanında söz sahibi olacaktır. Çiftçilerimize gereken bilgilendirmeyi yapıyoruz. Amacımız ilçemizde meyvecilik anlamında en iyi seviyeye gelmektir" şeklinde konuştu.

Bölgede elma yetiştiren üreticilerin pazar konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadığına dikkat çeken Kurban, eylül ayı sonlarına doğru hasadı yapılacak olan elmaların yurdun dört bir yanına gönderileceğini kaydetti.

Adabağ köyünde oluşturulan Tam Bodur Elma Bahçesi Tesisi'ne telli terbiye sistemi ve damla sulama sisteminin kurulduğunu belirten Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı İsmail Fehmi Kara ise, tesiste dönüm başına 333 meyve ağacı yerleştirdiklerini söyledi. Bu yıl 4. yılına giren tam bodur elma bahçesinin her geçen yıl veriminin arttıracağına işaret eden İsmail Fehmi Kara, "Bodur bahçenin en büyük avantajı ilaçlama ve hasat anlamında büyük avantaj sağlıyor. Bizim bölgedeki meyveciliğin diğer bölgelere göre büyük avantajı var. Bu bölgede ağaçlar daha geç hasat veriyor. Bu da depolama ömrünü uzatıyor. Çünkü elmalar genellikle soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bölgemizde de diğer bölgelere oranla tarladan iki ay daha geç toplandığı için depolama ömrünü uzatıyor. Bu sayede hem maliyette düşüklük sağlamış olacak hem de geç hasat edilen meyveler haziran ayına kadar muhafaza edilebiliniyor" diye konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Taşburun Bitlis Tatvan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title