Haberler

Tatilcilere ve Piknikçilere Orman Yangını Uyarısı

Güncelleme:

Son günlerde sıcaklık değerlerinin artması nedeniyle Muğla Orman bölge Müdürlüğü ekipleri teyakkuza geçti.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, ilin yaz aylarında yangına hassas bir bölge olduğunu, bu nedenle tatil yapan vatandaşların mangalsız piknik yapmaya özendirilmesi gerektiğini söyledi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne atanmasının ardından göreve başlayan Kara, Ula Helikopter Filosu'nda gazetecilerle bir araya geldi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün yangına havadan ve karadan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ettiğini anlatan Kara, yangınla mücadelede bin 400 işçinin 5 helikopter, 2 amfibik uçak, 89 arazöz, 50 ilk müdahale aracı kullandığını belirtti.

Tatil için gelenlerin ve piknikçilerin orman yangınları konusunda daha dikkatli ve hassas olmaları gerektiğini vurgulayan Kara, şöyle konuştu:

"Dünya mirası, yüzde 68 ormanlarla kaplı Muğla, Türkiye'nin incisi. Türkiye'nin canı olan ormanların korunmasında ekibimizle tedbirlerimizi almış durumdayız. Arkadaşlarımız 24 saat boyunca tüm kulelerimizle yangınları gözetlemekte ve çıkacak yangınlara müdahale etmek için hazır beklemekte ancak ormanlar hepimizin, hep birlikte korumalıyız. Tatilcilerimize, piknik yapan vatandaşlarımıza uyarıda bulunuyorum. Vatandaşlarımızı dikkat etmeye, en ufak bir ateşe meydan vermeyecek şekilde ateşten uzak olmaya çağırıyorum."

Bölge Müdürlüğünün son 10 yıllık verilerine göre, yılda ortalama 317 yangın çıktığına işaret eden Kara, "Yangınlarda ortalama 863 hektar alan zarar görmekte. Yangınların yüzde 56'sı ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 17'si kasıt, yüzde 27'si yıldırımdan meydana gelmekte. 2013 yılında çıkan 395 yangında 971 hektar alan zarar gördü. Yangınların yüzde 65'i 11.00-19.00 saatlerinde çıkmakta" diye konuştu.

Hava ve kara araçları ile ziraat ve kırsal alanlardaki yangınlara da müdahale ettiklerini dile getiren Kara, 2013 yılında müdahale ettikleri 460 yangında bin 25 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Kara, bu yıl da 64 orman yangını meydana geldiğini, 22 hektar alanın zarar gördüğünü ifade etti.

"Duman avcıları" iş başında

Kara, Türkiye'de orman yangınlarında en hassas bölgelerin başında gelen Muğla'da "duman avcıları" olarak tabir edilen kameraların, 15 yangın gözetleme kulesinde bilgisayarlı uzaktan izleme ve dumana duyarlı erken uyarı sisteminin en büyük yardımcıları olduğunu anlattı.

Bölgedeki 58 kuleden tüm alanları denetlediklerine işaret eden Kara, hassas alanlarda ormanları 15 kuledeki duman avcısı denilen, 10 bin metreye kadar duyarlı kameralı sistemiyle koruduklarını kaydetti.

Mustafa Kara, bu yıl yangınlarıyla mücadele kapsamında Orman Genel Müdürlüğünün 6 yeni helikopter aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Helikopterler keşif uçuşu yaparken herhangi bir risk gördüğünde bilgiler yangın yönetim aracına aktaracak. O araçlardan biri de Muğla'da. Bölgemizde çıkan herhangi bir yangını anında hem Genel Müdürlüğümüz hem de Bölge Müdürlüğümüz izleyebilecek. Yangın yönetim araçları mahaldeki görüntüleri aktaracak."

Açıklamanın ardından Ula Helikopter Filosunda ekipler, arazöz ve ilk müdahale aracı ile su ve köpük sıkarak yangına müdahale eğitimi yaptı.

Eğitimin ardından Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis edilen yangın yönetim aracı tanıtılarak, helikopterden aktarılan görüntülerin merkeze ulaşımı anlatıldı. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kara Türkiye Muğla Ula Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title