Haberler

Tatilcilere "Araç Bakımı" Uyarısı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, 9 günlük bayram tatili ve devamında çıkılacak yaz tatili öncesi sürücülere araçlarının far temizliğini ve lastik bakımlarını yaptırmaları, polen ve hava filtrelerini değiştirmelerini tavsiye etti.

CANAN TÜKELAY - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, 9 günlük bayram tatili ve devamında çıkılacak yaz tatili öncesi sürücülere araçlarının far temizliğini ve lastik bakımlarını yaptırmaları, polen ve hava filtrelerini değiştirmelerini tavsiye etti.

Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarının insan, yol ve taşıt olmak üzere üç temel faktör ile gerçekleştiğini söyledi.

Sürücü, yaya ve yolcu faktörünün kazalarda önemli rol oynadığını dile getiren Bayrakçeken, "Hava sıcaklığının artmasıyla dikkat dağınıklığı, görüş kaybı, reflekslerde zayıflama, uyku hali gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir." dedi.

Kazalarda frenleme ve reaksiyon mesafelerinin belirleyici olduğuna işaret eden Bayrakçeken, "Reaksiyon mesafesi, kişilerin genç-yaşlı, uykulu-uykusuz veya alkollü olmasına bağlıdır. Bu mesafe taşıtların ivmesine göre değişir. 50 kilometre hızla giden bir araçta 10 metre olan bu mesafe, 110 ile gidiyorsa yaklaşık 23 metredir. Burada kastedilen, sürücünün tehlikeyi algılaması, ayağını gaz pedalından çekip fren pedalına götürmesi, pedaldaki boşluğu alması, fren sisteminin aktif hale gelmesi, balataların diske teması ve frenlemenin başlamasına kadar geçen süreyi kapsıyor. Oldukça uzun bir süre. Yine sıcaktan etkilenen yayalarda görüş zayıflaması ve dikkat dağınıklığı olabiliyor." diye konuştu.

Bayrakçeken, araçlarda lastik bakımı ve hava basıncı uygunluğunun frenleme mesafesine doğrudan etki yaptığını belirtti.

Yola çıkacak kişilerin araçlarının bakımlarını özellikle uzman kişilere yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Bayrakçeken, şunları kaydetti:

"Yola çıkmadan önce mutlaka aracın lastik bakımları yaptırılmalı. Lastiklerin arasında basınç farklılığı olmamasına dikkat edilmeli. Motorla ilgili, özellikle hava ve polen filtresi, bujiler gibi servis tarafından yapılması gereken işlemler unutulmamalı. Bunlardan değişmesi gerekenler mutlaka değiştirilmeli. Örneğin hava filtresinin değişmemesi yakıt tüketimini artıracaktır ayrıca farların dış camlarının temizliğine dikkat edilmeli. Yakıt tüketimi ayarlarının da mutlaka yapılması gerekiyor."

Klima yüzde 30 güç kaybına neden oluyor

Araçlarda klima kullanımının motor performansını etkilediğini hatırlatan Bayrakçeken, açık klimanın motorda yüzde 30'a varan güç kaybına sebep olduğunu aktardı.

Bayrakçeken, klima kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurların olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulundu:

"Özellikle uzun süreli yokuş çıkarken veya sollama yaparken klima açıksa bazen aracımız çabuk hızlanmayabilir. Böyle durumlarda klimayı gerekirse kısa süreliğine kapatmak lazım. Bir de klimanın sürekli gücünü yükseltip alçaltmak yerine, düşük derecede sürekli çalışması daha uygundur. Yazın en çok dikkat edilmesi gereken husus, bakımların zamanında yapılmasıdır. Bu bakımlar motorun çalışmasını, dolayısıyla egzoz emisyonlarını ve benzeri performansları büyük oranda etkiliyor."

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title