Haberler

Tatbikat Gerçeğini Aratmadı

Mersin'in Silifke ilçesinde Ulusal Arama Kurtarma Derneği (ULUSAR) tarafından düzenlenen yangın, deprem, denizde boğulma, denizde mahsur kalma ve yaralı kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı.

Mersin'in Silifke ilçesinde Ulusal Arama Kurtarma Derneği (ULUSAR) tarafından düzenlenen yangın, deprem, denizde boğulma, denizde mahsur kalma ve yaralı kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı. Birçok İl'den gelen Arama Kurtarma Derneklerinin katıldığı tatbikatta 80 personel ve 15 araç görev yaptı.

Tatbikata; ULUSAR ile birlikte Ereğli İtfaiyecileri Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Derneği (ERİDAK), Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü, Gazi Üniversitesi Dağcılık Arama Kurtarma Ekipleri, Afet ve Acil Durum (AFAD) Adana ekipleri katıldı. Tatbikatın ilk bölümünde, yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği, deprem sonrası bina tahliyesi ve binaların üst katlarında mahsur kalan yaralı vatandaşların kurtarılması çalışması gerçekleştirilirken, ikinci bölümünde de deprem sonrası binaların üst katlarında bulunan yaralıların pencereden sedye ve iplerle kurtarılması tatbikatı yapıldı.

Tatbikatın üçüncü bölümünde ise denizde mahsur kalan ve boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşların kurtarılması ve böyle durumlarda ne yapılması gerektiği, uygulamalı olarak anlatıldı. Oluşturulan senaryoya göre; merkez üssü Mersin'e bağlı olan Silifke'de meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde çöken binaların enkazında kalan yaralıları kurtarmak için arama-kurtarma ekipleri seferber edildi. İlk olarak, patlama sonucu çıkan yangın Atakent Belediyesi İtfaiyesi ekipleri tarafından söndürüldü. Daha sonra göçük altında kalan yaralılara ulaşabilmek için arama kurtarma ekipleri gereken çalışmaları yaparak sağlık ekiplerine çalışma alanı oluşturdu.

Depremde enkaz altında canlı tespiti için özel cihazlarla ortam dinlemesi yapıldı. Enkaz altında canlı bulunduğunu tespit eden ekipler, yaralılara kısa sürede ulaşmayı başardı. Daha sonra ekipler enkaz altında bulunan cesetleri ve yaralıları çıkardı. Ekipler, bölgede bulunan bir inşaatta yaralı halde mahsur kalan kişileri binaya gerilen çelik halat makara sistemine takılan sedye ile aşağı indirdi. İnşaatta mahsur kalan diğer kişiler ise açılan hava yastığının üzerine atladı.

Profesyonel ve gönüllülerin de katıldığı tatbikatta Van'da daha önce meydana gelen depremde arama kurtarma köpeği olarak görev yapan 'Alex' isimli köpek, enkaz altında kalanlara ulaşırken, tatbikatın en önemli ismi oldu. Tatbikatın en son bölümünde deniz ortasında mahsur kalan ve boğulma tehlikesi yaşayan vatandaşlar Zodyak botlarla denizden alınarak sahile getirildi.

ULUSAR Dış İşleri ve Basın Sorumlusu Hüsnü Şen, 3 gün süren; 'ULUSAR Festivali adı altında Türkiye'de ilk defa bir festival düzenlediklerini ifade ederek, "Türkiye'de ilk defa bir festival gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz bu festivale; ULUSAR, ERİDAK, Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü, Gazi Üniversitesi Dağcılık Arama Kurtarma Ekipleri, AFAD Adana ekipleri katıldı. Hem profesyonel, hem de gönüllü ekiplerimiz burada önemli konulara sahip oldu. Buradaki amacımız; Türkiye'deki arama-kurtarma ekiplerini buluşturmak ve bir araya getirmek. 3 günlük festival sürecinde yaptığımız toplantılarla arama-kurtarma konularında fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca Türkiye'de yaşanması muhtemel doğal afet olaylarına karşı nasıl davranılması gerektiği, tatbikatlarla uygulamalı olarak anlatıldı. Ekiplerimiz birbirlerini tanıdı ve kaynaştı. Çeşitli senaryolarla deprem, yangın, arama kurtarma, denizde boğulma ve mahsur kalma konularını işledik. Tatbikat sonrası değerlendirme yapacağız. Ekiplerimizin eksiklerini ve performanslarını ölçeceğiz" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Türkiye Silifke Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title