Haberler

Taşkuyu Mağarası Turizme Açılıyor

Güncelleme:

Restorasyon çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, bölgeye önemli bir turistik alan kazandırdıklarını söyledi.

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2012 Yılı İş Koşulları ve Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında Tarsus Belediyesi tarafından yürütülen "Tarsus Taşkuyu Mağarasının Turizme Açılması Projesi"nin bitmesine az bir süre kaldı.

Taşkuyu Mağarasını turizme kazandırılması için gün sayıldığını söyleyen Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus Dedeler Mahallesi'nde bulunan Taşkuyu Mağarasında restorasyon ve düzenleme çalışmalarının bitmek üzere olduğunu belirtti.

2006 yılında ortaya çıkarılan Taşkuyu mağarasına Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun görüşü doğrultusunda Tarsus Belediyesi tarafından restorasyon ve aydınlatma yapıldığını kaydeden Başkan Can, Tarsus'un turizm çeşitliliği açısından Taşkuyu mağarasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Başkan Can, "Taşkuyu Mağarası, kentimizin en önemli inanç merkezlerinden biri olan Eshab-ı Kehf Mağarasının ulaşım yolu üzerinde ve yaklaşık 500 metre mesafededir. Taşkuyu Mağarasının büyük bir kesimi, yoğun damlataş oluşumları ile kaplıdır. Süt beyazından kahverengi, kırmızı ve sarının değişik tonlarında olan ve boyları 5 cm-10 cm, çapları 0.5 cm-4.5 m arasında değişen bu şekiller sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıt ve ekzantrikler (aykırı) suların damlaması ile oluşmuşlardır. Buna karşılık duvarlarda perde ve duvar damlataşları, tabanda ise örtü damlataşları ile damlataş havuzları gelişmiştir. Proje kapsamında mağaranın turizme açılması için merdivenler, yürüyüş platformları, seyir platformları, aydınlatma ve tanıtım levhaları yapıldı. Taşkuyu Mağarasının restore çalışması son aşamaya geldi. Taşkuyu Mağarası'nın ziyarete açılması ile kentimize önemli bir turistik alan daha kazandırılmış olacak" dedi.

Başkan Can, projenin toplam bütçesinin 582.266,15 TL olup ÇKA'nın %75 hibe oranı ile 436.699,61 TL destekte bulunduğunu, Tarsus Belediyesi'nin ise 145.566,54 TL katkıda bulunduğunu söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Şevket Can Çukurova Tarsus Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title