Haberler

Tasarruf Sahipliği, 2015'in İlk Çeyreğinde Yüzde 13,2'ye Çıktı"

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, "2014'ün ikinci yarısında yüzde 11,5'e gerileyen tasarruf sahipliği oranı, 2015'in ilk çeyreğinde 1,7 puan artışla yüzde 13,2'ye ulaştı.

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, "2014'ün ikinci yarısında yüzde 11,5'e gerileyen tasarruf sahipliği oranı, 2015'in ilk çeyreğinde 1,7 puan artışla yüzde 13,2'ye ulaştı. Bu artış çok yüksek olmasa bile tasarruf sahipliği oranının düşüş eğiliminden yükselişe geçmesi açısından önemli bir resim çiziyor" dedi.

ING Bank tarafından kentsel tasarruf sahipliği oranlarını ve tasarruf eğilimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen " Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması"nın 2015 yılı ilk çeyrek sonuçları, ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun'un katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Araştırma sonuçlarına göre, mali sistem içi tasarruflar son 3,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2014'ün ikinci yarısında gerileyen ve yılın son çeyreğinde yüzde 11,5'e inen kentsel nüfusta tasarruf sahipleri oranı, bu yılın ilk çeyreğinde yükselişe geçerek yüzde 13,2'ye çıktı. Tasarruf sahipliğindeki artışın sınırlı olmasına rağmen, tasarrufların giderek daha fazla sistem içine kaydığı görüldü. Sistem içi tasarruf oranı yüzde 78 ile araştırma tarihinin en yüksek seviyesini yakaladı. Mali sistem dışı varlıklar ise yüzde 22'lik pay ile araştırma tarihinin en düşük oranına geriledi.

Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranı yüzde 69 ile şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Tasarruf edenlerdeki artışın arkasında, enflasyondaki artış ve seçim öncesi ekonomik gelişmelerin hanehalkını tedbir amaçlı tasarrufa itmiş olabileceği gözlemlendi. Tasarruf etme nedenlerinde de yükselişe geçen "beklenmedik durumlara karşı güvence" unsurunun bu değişimde öne çıktığı görüldü.

"Tasarruflarda TL vadeli mevduatın payı yüzde 35"

Tasarrufun önündeki en büyük engelin, daha önceki araştırmalarda da olduğu gibi yine gelir yetersizliği ve borçluluk olduğu belirtilirken, TL vadeli mevduatın net ağırlığı devam etti.

2015'in ilk çeyreğinde TL vadeli mevduatın payı yüzde 35'e ulaştı. Merkez Bankası'nın özellikle likidite tarafında daha sıkılaştırıcı politika uygulamalarıyla piyasa faizlerinde, dolayısıyla mevduat oranlarında gözlenen yükseliş ve reel getirilerdeki artış, hane halkı tasarruflarını olumlu etkiledi.

Döviz mevduatları ve vadesiz mevduatlar da eklendiğinde, hane halkının tasarruflarını değerlendirdiği araçlar içerisinde mevduat ürünlerinin payı yüzde 50'ye yükselerek, 2013 ortasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. "Bireysel emeklilik fonları/hayat sigortaları" kaleminin toplam yatırım araçları içerisindeki payı ise yüzde 17'ye çıktı.

Sonuçlar, tasarruf edenlerin oranındaki artışta, küresel ve ulusal finansal belirsizliklerin ve piyasalardaki dalgalanmaların rolü olduğunu ve halkın tedbir amaçlı tasarrufa yöneldiğini gösterdi. Tüketicinin en fazla tercih ettiği tasarruf araçlarından olan mevduat türü yatırım ürünlerinin reel getirisinin yükselmesi de tasarrufu destekleyici etmenler arasında yer aldı.

"Tasarruflar giderek daha fazla sisteme dahil ediliyor"

Basın toplantısında konuşan ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, "2014'ün ikinci yarısında yüzde 11,5'e gerileyen tasarruf sahipliği oranının 1,7 puan artışla 2015'in ilk çeyreğinde 13,2'ye ulaştığını görüyoruz. Bu artış çok yüksek olmasa bile tasarruf sahipliği oranının düşüş eğiliminden yükselişe geçmesi açısından önemli bir resim çiziyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tasarrufların giderek daha fazla sisteme dahil edildiğini ve yastık altı tasarrufların oranının araştırmaya başladıkları günden bu yana en düşük seviyeye ulaştığını dile getiren Uygun, şunları kaydetti:

"Bu sonuçlar, ülkemizin tasarruf haritasını çıkarırken çok önemli bir göstergeyi oluşturuyor. TL ve döviz mevduatlarını bir arada  değerlendirdiğimizde kentli nüfusunda tasarruflarının yarısından çoğunu mevduat ürünlerinde değerlendirdiği ortaya çıkıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) yükselen bir grafik çizmesi ve mevduat ürünlerinden sonra yüzde 17 ile en yüksek paya sahip olmasını da uzun vadeli yatırımların sürdürülmesi açısından sevindirici buluyoruz ve bu aracın zaman içinde değer kazanmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bunların yanında tasarruf sahipliğinin artışında küçük birikim sahiplerinin sistem içine alınarak finansal erişimlerinin mümkün kılınmasının da etkili olacağını düşünüyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title