Haberler

Tasarladığı Makineyle 100 Kilogram Zeytini 2 Dakikada Topluyor

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, zeytin üreticiliği yapan Rıfat Tan, işçilik maliyetlerini kendi geliştirdiği zeytin hasat makinesiyle düşürdü.

MEHMET YAVAŞ - Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, zeytin üreticiliği yapan Rıfat Tan, işçilik maliyetlerini kendi geliştirdiği zeytin hasat makinesiyle düşürdü.

Eski bir traktörün platformuna hidrolik sistemler ve çıkma otobüs motoru ilave edilerek geliştirilen, sallama, titretme ve silkeleme özelliği olan zeytin hasat makinesi, 100 kilogram zeytininin 2 dakikada toplanmasını sağlıyor.

İlçeye bağlı Gülpınar köyünde zeytin üreticiliği yapan Rıfat Tan, AA muhabirine, hasat sezonunda zeytin toplama işlerini geliştirdiği makinesiyle yaptığını söyledi.

İşçilik maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle böyle bir makine geliştirdiğini anlatan Tan, "Makineyi yapmak kolay olmadı. 5 yıl boyunca üzerinde çalıştım. Köyde oturduğum evimin bodrum katına tornacılık yaptığım dönemden kalan aletleri getirerek atölye kurdum. Uzun zamandan sonra bu makineyi ürettim" dedi.

Tan, makinenin geliştirilmesi için çok ciddi para harcamadığını ifade ederek, "Çok büyük paralarla bu makine oluşmadı. Çünkü kullanılan malzemeler 'çıkma' diye tabir edilen ikinci el aletlerden oluştu. Çevreden topladığım aletlerle bu makineyi ürettim. Bunun bana maliyeti yaklaşık 15 bin lira oldu" diye konuştu.

Zeytin silkme makinesinin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Tan, şunları kaydetti:

"İmalat aşamasında traktöre montajlı olarak bu makineyi yapmak istemedim. Makinenin orijinal olması için traktöre montaj yerine, atıl bir traktörün parçalarını kullandım. Hidrolik sistemlerini bu makineye montajladım. Üzerindeki traktör motoru değil, atıl hale gelen  90 beygir gücünde çıkma otobüsmotor kullandım. Çünkü hidrolik sistemleri iyi çalıştırması için motor gücünün kuvvetli olması gerekiyor. Makine salladığı zaman, daldaki zeytinlerin yüzde 80 ila 90'ını yere düşürüyor. Aşağı yukarı bir zeytin ağacındaki 100 kilo zeytini 2 dakikada yere indirebiliyor."

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Gülpınar Ayvacık Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title